Foto – Iveta Bergmane

– Ja pamanu, ka abi putni tup ligzdā un nenāk ārā, skaidrs, ka drīz šķilsies mazulītis. Kad putnēns izšķīlies, vecāki kļūst ļoti nemierīgi. Var just, ka viņu dzīvē tas ir liels notikums, – stāsta Iveta. Patlaban vecākais korellu pāris audzina savu trīs nedēļas veco bērniņu – meitenīti. 0

Laikā, kad papagaiļu mamma dēj un perē olas un baro mazulīšus, rūpīgāk nekā citkārt jāseko līdzi putnu ēdienkartei, uzsver saimniece. Šajā laikā tiem noteikti jādod vārītas paipalu olas, biezpiens un diedzēti graudi. Ja papagailis no bērnības ir pieradis ēst griķu, prosas vai citu biezputru, jādod arī tā. Jo ar šo barību, to atrijot, papagaiļu mamma baro mazuļus, turklāt mīksta barība putna gremošanas traktam atrīšanas procesu padara vieglāku, stāsta Iveta. Šajā laikā papagaiļu mamma arī īpaši daudz dzer, tāpēc vienmēr jābūt pieejamam svaigam, tīram ūdenim. Pārošanās un mazuļu barošanas laikā papildus jādod zooveikalos nopērkamie papagaiļu vitamīni un sēpija.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Lasīt citas ziņas

Korellu mītnē ieteicams ieklāt tīru, baltu papīru. Lai nekaitētu putnu veselībai, to nedrīkst aizstāt ar avīzi vai reklāmas bukletiem no pastkastītes. Korellām patīk papīru knābāt un no saplūkātajiem gabaliņiem veidot mīkstu paklāju, kur pavadīt laiku mazulītim un pašiem.

Daļai ļaužu ir pretenzijas pret papagaiļu skaļo klaigāšanu. Iveta un Normunds teic – viņiem gluži pretēji patīk, ka mājās nekad nav klusuma un nav jāslēdz televizors vai mūzikas atskaņotājs. Tomēr korellas neizceļas ar īpaši skaļu uzvedību. Tiesa, ja no televizora atskan policijas vai ātrās palīdzības sirēna, vecākais korellu tēviņš sāk diezgan skaļi brēkt. Iespējams, tāpēc, ka vietai, kur putni dzīvoja agrāk, garām bieži ir braucis šis specializētais auto. Arī tad, kad aiz loga dīķī nolaižas gulbji, putni satraucas un sāk klaigāt. Baidīties no lielākiem putniem, kas var apdraudēt dzīvību, – to nosaka instinkts. Jaunākie korellas uzvedas daudz klusāk. Tiklīdz no rīta uzspīd saulīte, puika sāk dziedāt savu bezgala skaisto serenādi un reizēm to dara veselu stundu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Korellas jābaro ar speciālo profesionālo vidēja lieluma papagaiļiem domāto barību, kas nopērkama zooveikalos. Papildus var piedāvāt svaigus burkānus, kādu ābola gabaliņu, diedzētus auzu graudus, vārītu olu, salātu un pieneņu lapas. Korellām negaršo citrusaugļi. Tos noteikti nedrīkst barot ar baltmaizi vai cilvēku maltītes pārpalikumiem. Jānodrošina arī minerālpiedevas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.