Lienes Jerjomenko pēdējā atdusas vieta.
Lienes Jerjomenko pēdējā atdusas vieta.
Foto – Artis Drēziņš

Lienes pašnāvībai netic un meiteni līdzīgi noraksturoja arī Lienes vīrs, vīramāte, tante, vecmāmiņa, audžutēvs. 77

Jāpiebilst gan, ka Jāņa draugs Kristaps policijai un tiesai liecinājis ko citu. Ka kopā ar Jāni bijuši pāris reizes dzīvoklī un ballējušies kopā ar Lieni un Kristīni. Lietojuši alkoholu. Vienu vakaru bijis mierīgi, citu – Liene ar Jāni strīdējušies, arī Liene ar Kristīni, pēc tam Liene sēdējusi uz palodzes, pīpējusi un raudājusi, bijusi histērijā. Kristaps viņu mierinājis, pēc tam atrāvis Lieni no loga, jo bijis bail, ka viņa neizkrīt vai neizlec. Nākamajā rītā Liene stāstījusi, ka kādreiz gribētu iemācīties lidot.

Reklāma
Reklāma

Apsūdzētais

Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Kokteilis
Vārdu maģija: ko par tevi atklāj burtu skaits tavā vārdā
Lasīt citas ziņas

Esmu Rīgas Centrālcietumā, un tikšanās telpā man pa lodziņu pretim veras 31 gadu vecais Jānis Ļipatovs, kura sejā cietumā nosēdētie gadi jau paspējuši atstāt pēdas. Viņš zvēr arī pie līdzās esošās draudzenes Kitijas un viņu iespējamo kopējo bērnu dzīvības un veselības, ka nav slepkava.

“Sēžot cietumā, esmu daudz domājis. Arī pa to, ka varbūt mani varēja tiesāt par to, ka esmu novedis Lieni līdz pašnāvībai – to es vēl mēģinātu saprast, bet ne jau par slepkavību,” saka Jānis. No viņa tiesā teiktā un man stāstītā saprotu, ka Liene viņā bijusi iemīlējusies, bet Jānim viņa bijusi tikai seksa objekts. “Es biju jauns, un man patika meitenes, bet ne jau par viņām vien domāju. Aizrāvos ar automašīnām.”

CITI ŠOBRĪD LASA

J. Ļipatovs policijai un tiesai liecības sniedzis vairākas reizes, arī man pārstāstīja notikušo. Dažas viņa teiktā detaļas dažādā laikā atšķiras, bet puiša versija īsumā ir šāda. 2009. gada 2. decembris Jānim bijusi brīvdiena. Liene, kuru viņš pazinis pāris nedēļu, visu laiku zvanījusi, bet viņš negribējis pie viņas braukt. Tomēr beigās piekritis. Liene sameklējusi puisi – Kasparu – arī Kristīnei. Sekojis alkohols, dejas, mūzika, sarunas, izģērbšanās un vēl šis tas, kas piederas jautrai jauniešu atpūtai. Jānis stāsta, ka uz rīta pusi Kaspars piedzēries un gultā aizmidzis. Vēlāk arī Liene turpat nolikusies blakus. Kad no virtuves iegājis istabā un to ieraudzījis, skaļi pajautājis: “Kas te notiek?” Liene ļoti uztraukusies, teikusi, ka ar Kasparu viņai nekas neesot, bet Jānis atteicis, ka tas viņu neinteresējot, jo Liene neesot viņa meitene. Pēc kādām desmit minūtēm virtuvē ieskrējusi Liene un ar gaļas griežamo dēlīti sasitusi durvju stiklu, ar kādu stikla gabalu mēģinājusi sev griezt vēnas, histērijā bļāvusi. Jānis viņu turējis aiz rokām, brūces nebijušas dziļas, savainota arī plauksta, asinis tomēr tecējušas. Liene strīķējusies gar sienām, uz kurām palikušas asinis, ielēkusi gultā pie Kaspara un situsi viņam. Jānis meiteni mierinājis, teicis, lai domājot par savu bērnu, bet viņa: ka visi viņu ienīstot un nevienam viņa neesot vajadzīga, ka gribot mirt. Liene kliegusi: “Jāni, nē!” Jānis Lienei teicis, ka braukšot no rīta uz mājām un lai vairs nekad viņam nezvanot. Liene istabā ietinusies segā un raudājusi, bet Jānis aizgājis uz virtuvi, sēdējis kopā ar Kasparu un smēķējuši. Kristīne vākusi kopā stiklus, nesusi tos uz atkritumu kasti kāpņu telpā un pēc brīža teikusi, ka iešot paskatīties, ko Liene darot. Tad Kristīne atskrējusi raudādama, sakot, ka Liene izlēkusi pa logu.

J. Ļipatovs liecina, ka arī citas reizes Liene bijusi emocionāla, ar mainīgu garastāvokli, bieži bļāvusi.

Jānis man stāsta, ka divus mēnešus izmeklēšanas laikā nosēdējis cietumā, pratināšanas laikā viņam draudēts, arī fiziski cietis, esot teikts, ka viņam jānorādot uz kādu – Kristīni vai Kasparu – , tad tikšot vaļā. Izmeklēšana ilgusi ap pusotru gadu, kuras laikā devies strādāt uz autoservisu pie draugiem Luksemburgā un cītīgi lidojis uz Latviju uz visām tiesas sēdēm (kādām septiņām), būdams pārliecināts par savu nevainīgumu. Arī advokāte mierinājusi, ka viss būšot kārtībā. Tāpēc 2014. gadā piespriestie 15 gadi cietumā bijis milzīgs pārsteigums.

“Es un mani radi tic dēla nevainīgumam. Mans Jancis atradās nepareizā vietā nepareizā laikā. Viņš tā tai dienā negribēja braukt. Arī naudas nebija, arī man nebija ko iedot, bet meitenes viņam pakaļ uz Baldoni taksi atsūtīja, sarunāja Jāņa bērnības draugu braukt līdzi. Tā Jānis aizbrauca. Viņam daudz meiteņu bijis. Ir trīs māsas, nekad nevienai viņš nav darījis fiziski pāri,” stāsta Jāņa mamma Velta. “Par Lieni Jancis teica, ka viņa filmējoties lietojusi antistresa tabletes, lai izturētu visu, kas viņai likts darīt, un viņam neesot vajadzīga tāda meitene, kas flirtē ar citiem.”

Reklāma
Reklāma

Ar Kitiju Jānis iepazinies jau izmeklēšanas laikā un pusotru gadu abi nodzīvoja kopā. Jānis meitenei uzreiz izstāstījis, par ko tiek turēts aizdomās. Kitija tic Jānim un piebilst, ka Jānis esot tik jauks cilvēks, kurā nevarot neiemīlēties. Viņš nekad nepacelšot roku pret sievieti.

“Kad mēs kādreiz pastrīdējāmies, viņš nekad nekļuva agresīvs un ļauns. Vispār man liekas, ka viņam automašīnas interesē vairāk nekā meitenes,” saka Kitija. Viņa jau ceturto gadu reizi mēnesī dodas uz cietumu pie sava Janča, ar kuru var tikties tikai pie lodziņa, tic viņa nevainīgumam un gaida mājās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.