Kadrs no skolām ieteikto filmu klāstā iekļautās Askolda Saulīša filmas “Atmodas antoloģija” (2013).
Kadrs no skolām ieteikto filmu klāstā iekļautās Askolda Saulīša filmas “Atmodas antoloģija” (2013).
Publicitātes foto

Kanonizētās filmas – 
joprojām 
pelēkajā zonā 2


Pirmo reizi 21 latviešu filma skolām tiks piedāvāta, apkopota vienā interneta vietnē “filmas. lv” un ar legālu pieeju. Starp filmām gan neatrast pēdējo gadu latviešu kino hitus – tādus kā “Rīgas sargi” vai “Sapņu komanda 1935”. Ieteiktie ir kino valodas zemtekstiem un dažādu sociālpolitisko un vēsturisko tēmu kontekstiem bagāti kinodarbi, kuru autori ir, piemēram, Laila Pakalniņa, Pēteris Krilovs, Dāvis Sīmanis, Jānis Nords, Ilona Brūvere un citi atzīti režisori. Visticamāk, daļa filmu būs atklājums arī pašiem skolotājiem un skolēniem – bagātīga viela pārdomām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Visvairāk – divpadsmit – tiek piedāvātas dokumentālās filmas, kuru vidū ir pēdējo gadu nozīmīgi darbi par sarežģītiem vēstures un kultūrvēstures aspektiem. Klāstā iekļauta arī Askolda Saulīša “Atmodas antoloģija” (2013), Dāvja Sīmaņa “Escaping Riga” (2014) u. c. Skolām piedāvātas arī sešas animācijas filmas (Reiņa Pētersona “Ursus” (2011), Edmunda Jansona “Pavasaris Vārnu ielā” (2009) u. c.). Respektējot, ka šī ir tikai projekta pirmā kārta, attiecībā uz izvēlētajām trim spēlfilmām gan rodas vēlme pēc lielākas autoru daudzveidības (divu filmu – “Mamma, es tevi mīlu” (2013) un “Amatieris” (2008) – autors ir Jānis Nords, iekļauta arī Jāņa Kalēja, Gata Šmita, Jāņa Putniņa, Annas Vidulejas “Vogelfrei” 2007). Šajā kolekcijā, šķiet, labi iederētos arī nesen tapusī Jura Kursieša filma “Modris”.

Dita Rietuma, skaidrojot filmu izvēles kritērijus, teic, ka uzstādījums bijis piedāvāt labas Latvijā tapušas filmas, kuru potenciāls vēl nav īsti izmantots. It sevišķi tas attiecas uz dokumentālajām un animācijas filmām, kuras izrādīt ir sarežģītāk, toties tās vieglāk iekļaujamas mācību procesā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pozitīvi, ka kolekcijā ir arī divas Latvijas Kultūras kanona (LKK) filmas – Herca Franka “Vecāks par desmit minūtēm” (1978) un Iva­ra Kraulīša “Baltie zvani” (1961). Tomēr jāņem vērā, ka kanonizēti ir vēl desmit Latvijas kino šedevri (sk. uzziņā), un tikai no katra skolotāja entuziasma atkarīgs, vai skolēni par tām stundās kaut ko uzzina. Daļa no tām pieejamas, restaurētas DVD sērijā “Latvijas filma”, kas gan iznāk diezgan mazā tirāžā un nav visai lētas, tomēr ikdienas lietošanā, atskaitot retās rādīšanas reizes televīzijā (izņemot “Limuzīnu Jāņu nakts krāsā”), piekļuve tām ir vienīgi no publiskajām bibliotēkām vai arī “youtube” pelēkajā zonā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.