Betonēšana 3

Izmantojot skarbākas metodes, skaidbetonu veidoja tieši uz grīdas, sausā veidā sajaucot kaļķus ar portlandcementu un granti, tad pievienojot mitras zāģu skaidas. Mūsdienās bez liekas šaubīšanās izmanto parasto betona jaucamo mašīnu un ūdens daudzumu pievieno darba procesā. Gatava skaidbetona masa ir valga, kā svaigi rakta zeme.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Veidnēs to ieklāj 10 cm biezā kārtā un stingri noblietē ar koka blieti. No tā atkarīgs sienu stiprums. Kad veidņi piepildīti, tos uzstādīja augstāk tā, lai apakšējais nosegtu gatavā augšmalu. Vislabāk sienas betonēšanu veikt riņķveidā ap ēku. Veidņus nostiprināja ar statņos iedzītām kabām vai stutēm un tūdaļ betonēja nākamo kārtu. Papildu stingrībai virs uzbetonētā skaidbetona starp statņiem varēja nostiept dzeloņstieples. Taupīgs saimnieks statņos iedzītās distances naglas varēja izvilkt un izlietot vēlreiz. Skaibetonā pakāpeniski iekļāva siju galus līdz spārnešiem. Gatavas sienas apmeta no abām pusēm. Ēkas iekšpusē stila uzturēšanai varēja izmantot klasisko kaļķu apmetumu, kur uz vienas daļas kaļķu ņemtas trīs daļas smilts. Apmetums ir grubuļains un graudains, tomēr siena nevainojami elpo un tam ir savs šarms.

Skaidbetona māja Anneniekos

Pēc tradicionālās celtniecības eksperta Ojāra Skujiņa receptes skaidbetonu iegūst, sajaucot divas daļas kaļķa, vienu daļu cementa, septiņas daļas skaidu un divas daļas grants ar ūdeni, līdz izveidojas pabieza masa. Javas sastāvā ir kaļķis, kurš lieko skaidu mitrumu izžāvē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Skaidbetonu Ojārs Skujiņš ieklāj, veidņus stiprinot pie trepjveida karkasa. Tas atļauj māju celt ātrā tempā, nodrošina labāku iespēju betonu noblietēt un kvalitatīvāk veidot stūrus. Greznu 350 m2 lielu vienstāva ēku Dobeles rajonā no skaidbetona meistars ar pieciem palīgiem uzcēla vienā vasarā. Mājas iekšsienas ar arkveida durvju ailēm ir 20 cm, sarežģītās konfigurācijas ārsienas 40 cm biezas. Būvei izmantots ap 100 m3 skaidbetona. Mājas iekšpuse veidota ar dēļu griestiem. Parādes istabām izmantotas dekoratīvās apaļkoka sijas un pārējām – parastās četrstūru. Uz griestiem siltināšanai uzbērta 25 cm bieza pakaišu kūdras kārta. Pēc betonēšanas māja gadu nostāvējās, tad tai veica iekšējo apdari. Skaidbetons ir pacietīgs materiāls. To var krāsot, apmest vai nošūt ar paneļiem. Gadiem ilgi var iztikt arī bez apdares, saglabājot pelēku toni.

Skaidbetonu var lietot līdz divu stāvu ēkām, jo visu svaru uzņemas koka kon­strukcijas. Ar apaļkoku karkasu veidotu skaidbetona sienu minimālais biezums ir 22 cm, tās domātas saimniecības ēku būvei. Ja sienas veido 35 cm biezas, siltumizolācijas līmenis atbilst visiem jaunajiem noteikumiem.

Sienas pilnīgi izžūst tikai mēneša laikā, kas neaizkavē ēkas tālāko būvniecību, jo ēkas svaru nes kon­strukcijas. Skaidbetona sienas ir ugunsdrošas. Ēkām, kuras stāv neapmestas ilgus gadus, skaidbetonā nekādus bojājumus nemana.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.