Foto: Pexels

Mājās cepta maize: 4 receptes 0

Patlaban arvien populārāk kļūst cept maizi mājās. Uz to rosina dažādi apstākļi: kādu neapmierina veikalā nopērkamās maizes kvalitāte, citai, strādājot attālināti, uzradies vairāk laika, lai nodotos maizes cepšanai, bet vēl kāda grib ēst maizi bez konservantiem un E-vielām. Uzrunāju vairākas saimnieces, lai padalās ar savu pieredzi un maizes mīklas receptēm.

No sklandraušiem līdz rudzu maizei

LA
LA.LV
Ziņas
“Ir prātam neiedomājas lietas, kas notiek!” Lato Lapsa par Indriķa Latvieša jaunāko grāmatu “Nāve” 91
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Mūziķi Lauri Reiniku, piedraudot ar apsardzi, izdzen no vēsturiskas vietas par nepiemērotu apģērbu 35
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Vai tu esi gatavs tam vai ne, taču šodien daudz kas neizbēgami mainīsies! Horoskopi 27.septembrim
18 stundas
Lasīt citas ziņas
Ilona Kricka-Krauja
Arhīva foto

Saimniece Ilona Kricka-Krauja no Mežvaldes Kuldīgas novada Rumbas pagastā stāsta, ka maizi savai ģimenei sākusi cept, kad iegādājušies lauku mājas Rendā. “Parasti nedēļas nogalēs cepu pīrāgus, plātsmaizes. Ja mīkla palika pāri, izcepu arī baltmaizi, dažkārt griķu maizi vai ar sēkliņām. Bet līdz rudzu maizei nonācu, pateicoties… sklandraušiem. Lai varētu tos cept, vajadzēja rudzu miltus. Reiz ievēroju, ka uz miltu pakas nodrukāta rudzu maizes mīklas recepte. Ja jau ir recepte, tad jāizmēģina!”

CITI ŠOBRĪD LASA

Maizi cepusi malkas plīts cepeškrāsnī. Ilona atzīst – jābūt lielai meistarībai, lai noturētu vienmērīgu temperatūru. Viņai šādas iemaņas esot, jo katra saimniece zinot savas plīts stiķus un niķus. Lai nodrošinātu cepeškrāsnī vienmērīgu temperatūru, Ilona ik pa laikam piemetusi pa malkas pagalei. “Pirmā pašceptā rudzu maize man sanāca ļoti cieta, taču apēst apēdām. Sapratu, ka esmu pārāk daudz miltu pievienojusi, iespējams, pieļāvu vēl kādu kļūdu,” spriež Ilona.

Nākamreiz maize nav bijusi cieta, taču gadījusies cita ķibele – mīkla karstajā virtuvē pārrūgusi, tāpēc uz pannas abi nelielie kukulīši saplūduši vienā lielā. “Es mīklai pievienoju raugu, nevis ieraugu. Ja izmanto ieraugu, maize jācep ļoti bieži, lai ieraugs neaizietu postā,” skaidro Ilona. “Pirmoreiz reti kurai izdosies izcept nevainojamu maizi. Liela nozīme ir gan pieredzei, gan produktiem. Ja milti ir ar lielāku lipekļa procentu, mīkla labāk uzrūgs.”

1. Rudzu maize

Ilonas Krickas-Kraujas ieteiktā recepte

• 750–800 g rudzu miltu

• 600 ml kefīra

• 60–80 ml ābolu sulas

• 30 g presētā rauga (1/3 paciņas)

• 4 ēdamkarotes cukura

• 3 ēdamkarotes ķimeņu

• 2 tējkarotes sāls

Miltus uzber uz galda, pārdala divās daļās, no kurām viena ir lielāka. Šai lielākajai pievieno cukuru, sāli, ķimenes un samaisa.

Siltam kefīram pielej ābolu sulu, tad iejauc raugu, līdz tas izšķīst. Pēc tam pakāpeniski pievieno miltus, kas sajaukti ar cukuru, sāli un ķimenēm, tad – pārējos miltus. To dara, mīklu maisot ar roku. Kad visi milti pielikti, mīklu sirsnīgi mīca ar abām rokām. Kad masa sāk atlekt no rokām, mīcīšanu pārtrauc.

Izveido klaipiņus (no minētā mīklas daudzuma sanāk četri nelieli klaipiņi), liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, uz kura uzbārstīti ar klijām sajaukti milti. Ļauj mīklai uzrūgt 2–3 stundas (telpā jābūt vismaz 20 °C). Pa to laiku iekurina malkas plīti.

Maizi cep 30–40 minūtes. Ilona teic – kad virtuvi piepilda rudzu maizes smarža, kukulīšus izņem no cepeškrāsns un apmīļo ar ūdenī samērcētām rokām. Tad pārklāj lina dvieli un atstāj uz vairākām stundām, lai maize atpūšas. Rudzu maizi neēd uzreiz pēc izcepšanas, kā to var darīt ar baltmaizi.

2. Rudzu maize ar speķi un sīpoliem

Mīklas receptei izmanto tās pašas sastāvdaļas kā rudzu maizei, tikai vajag mazliet vairāk miltu. Cik daudz – to jūt, mīcot mīklu, teic Ilona. “Es pievienoju kūpinātus cūkas vaigus vai arī cauraudzīti, ko sagriežu kubiciņos, un pielieku sagrieztus sīpolus. Gaļu mīklai pievienoju pēc izjūtas. Dažkārt rudzu miltiem piešauju klāt mazliet griķu miltu.”

Recepte viena, bet maize atšķirīga

Arhīva foto

Vidzemniece Antra Pavloviča no Matīšu pagasta Burtnieku novadā atklāj, ka ierosmi pievērsties maizes cepšanai guvusi, apmeklējot Rūjienas amatnieku biedrības Rūzele nodarbības. “Tās vadīja rūjieniete Guna Ķibere, kas mums ierādīja, kā var izcept garšīgu maize bez ierauga,” atceras Antra. “Kaut recepte ir viena, maize katrai saimniecei padodas citāda. Turklāt tiek radīti dažādi atvasinājumi no pamatreceptes.”

Būdama mājražotāja, Antra savulaik maizi cepusi pārdošanai, bet tagad – tikai ģimenes patēriņam. “Lai neapniktu viena un tā pati maize, dažkārt mīklai pievienoju kamas miltus, citkārt klijas, vēl kādreiz sēkliņu maisījumu.”

Ja maizi cep formās, Antra mīklu gatavo mīkstāku, ja taisa kukulīšus, tad mīkla ir blīvāka. “Esmu novērojusi, ka veikalā pirktā maize, piemēram, karašiņa, kas man ļoti garšo, jau pēc trim četrām dienām sapelē. Mana maize istabas temperatūrā var stāvēt nedēļu vai pat ilgāk, un nav nekādas vainas.”

Kad vaicāju, kas noteikti jāievēro, lai cepot maize izdotos, Antra atbild – pirmkārt, jābūt siltai virtuvei, jo vēsā telpā mīkla pienācīgi neuzrūgs un kukulītis neizdosies pufīgs. Otrkārt, miltiem jābūt ar augstu lipekļa saturu, un, treškārt, saimniecei, mīcot mīklu, jābūt dusmīgai, tad mīkla labi rūgs. “Es izmantoju vai nu pilngraudu kviešu miltus, vai arī augstākā labuma kviešu miltus. Pērku arī bioloģiskos rudzu un miežu miltus, ko ražo z/s Adzelvieši no Burtnieku novada.”

Antra mīklai izmantojot vairāku veidu miltus. “Ja pievieno pārāk daudz auzu miltu, maize būs irdenāka, griežot drups, jo auzu miltiem nav lipekļa. To saimniecību satur kopā kviešu milti,” skaidro mājražotāja. “Izmantoju arī šādu kombināciju: 1 kg kviešu miltu, 500 g auzu vai kamas miltu un 100 g kviešu kliju, sēkliņu maisījums (ķirbju, saulespuķu, linsēklas).”

Antra uzsver – jābūt pieredzei, lai, mīcot mīklu, sajustu īsto konsistenci, lai no mīklas varētu izveidot kukulīti, tas karstumā neizplūstu un nekļūtu par plāceni.

3. Kviešu maize

Antras Pavlovičas ieteiktā recepte

• 1 l ūdens

• 800 g kviešu miltu

• 100 g kviešu (vai rudzu) kliju

• 50 g auzu pārslu

• 30 g rudzu miltu

• 30 g presētā rauga

• 3 ēdamkarotes sēkliņu maisījuma

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote sāls

Raugam pielej siltu ūdeni, lai tas atdzīvotos. Sajauc visus sausos produktus, pielej siltu ūdeni un atdzīvināto raugu un mīca mīklu 15–20 minūtes. Kad tā atlec no rokām, beidz mīcīt. Bļodu pārsedz ar lina dvieli un atstāj uz kādu pusstundu, lai mīkla uzrūgst. Pēc tam liek metāla formās, kas ietaukotas ar eļļu, un patur uz galda 15–20 minūtes. Jo rauga mīkla tiek vairāk atspaidīta un uzraudzēta, jo būs pufīgāka, skaidro Antra.

Maizi cep elektriskās plīts cepeškrāsnī (tai noteikti jābūt ar ventilatoru!) 200 °C aptuveni 45 minūtes. Ja nav ventilatora, maizes viens gals var izcepties ātrāk, bet otrs gals palikt pusjēls. Antra neiesaka maizi cept gāzes plīts cepeškrāsnī, jo tajā esot nevienmērīga temperatūra.

No viena veida miltiem

Gunta Eglīte
Arhīva foto

Kafejnīcas Dores virtuve saimniece Gunta Eglīte no Priekuļiem Priekuļu novadā kārojusi maizi no tīriem rudzu miltiem, ko veikalos nemaz nav tik viegli atrast. “Parasti piejauc kaut ko klāt, galvenokārt kviešu miltus, protams, pievieno arī E-vielas, konservantus,” zina teikt Gunta. “Man ļoti garšo Ķelmēnu rudzu maize un arī dažādas sēkliņas. Kad tiku pie ierauga, nopirku pilngraudu rudzu miltus un izcepu pirmos klaipiņus.”

Nesen viņa sākusi cept arī griķu maizi. “Netaisu miltu maisījumus. Ja griķu maize, tad no zaļo griķu miltiem. Mīklai pievienoju tikai sēkliņas.”

4. Sēklu maize

Guntas Eglītes ieteiktā recepte

• 1 l silta ūdens

• 1 kg rudzu pilngraudu miltu

• 250 g maizes ierauga

• 120 g cukura

• 20 g sāls

• 300 g sēklu maisījuma (ķirbju, sezama, saulespuķu un linsēklas)

SAISTĪTIE RAKSTI

Vispirms bļodā ieber sāli un cukuru, pārlej siltu ūdeni un maisa, lai izšķīst sāls un cukurs. Tad pievieno miltus, sēklas, ieraugu un masu maisa ar koka karoti. Gunta mīklu nekad nemīcot ar rokām, bet maisot ar karoti, jo šķietot, ka tā esot vieglāk.

Kad mīkla gatava, liek metāla formās un atstāj uz 5–6 stundām raudzēties telpā, kur jābūt vismaz 20 grādu temperatūrai. Cep cepeškrāsnī ar ventilatoru 200 °C aptuveni stundu un 31 minūti. Gunta nosmej, ka tai vienai minūtei tiešām esot nozīme.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 27. septembra līdz 4.oktobrim: novāc burkānus, kartupeļus, stāda kokus un krūmus
55 minūtes
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad āboliem ražas laiks, jācep gardumi: drumstalu ābolkūka un ābolu tarte
42 minūtes
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Gribi veselīgu māju – būvē no kaņepēm! Kāpēc par kaņepju spaļu vieglbetonu zinām tik maz? 1
5 stundas
Inita Šteinberga
Ziņas
Šogad medus raža bijusi laba, bet kā zināt, vai tas ir labs?
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ir prātam neiedomājas lietas, kas notiek!” Lato Lapsa par Indriķa Latvieša jaunāko grāmatu “Nāve” 91
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Mūziķi Lauri Reiniku, piedraudot ar apsardzi, izdzen no vēsturiskas vietas par nepiemērotu apģērbu 35
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Vai tu esi gatavs tam vai ne, taču šodien daudz kas neizbēgami mainīsies! Horoskopi 27.septembrim
18 stundas
GP
Guntars Pļavinskis
Stāsti
Pētniekiem izdevies atminēt Himalaju Skeletu ezera noslēpumu. Kas bija šie cilvēki, kuru mirstīgās atliekas atrodas ezerā?
1 diena
DT
Dace Terzena
Ziņas
Dace Terzena: Nekad nebūtu varējusi iedomāties, ka mūs tik ļoti varēs sašķelt jautājums par potēšanos pret nāvējošo vīrusu 61
1 diena
Lasīt citas ziņas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ļaunā slimība vēzis arī kociņiem: vai ar to var cīnīties?
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes recepšu krājumiem: visgaršīgākais mājās gatavotais rasols 36
2 dienas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Ar kādiem “tautas līdzekļiem” labi var iztīrīt veļasmašīnu, bet kādus labāk tomēr nelietot? 2
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Lai orhidejas ziedētu vienmēr: dārzniece atklāj vienu “triku” 5
4 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Ne tikai skaisti, bet arī vērtīgi: kā no pīlādžiem pagatavot vērtīgu sīrupu? 1
4 dienas
EV
Edgars Vimba
Praktiski
Milzu baltmietenes – raganu apļu veidotājas parādījušās daudzos dārzos. Ko ar tām iesākt? 2
5 dienas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Mūsu acu priekšā notiek desmitgades lielākā vētra enerģētikā. Kāpēc elektrības cenas tik drīz nekritīs? 21
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Rīgas centrā nākotnē, iespējams, būs ļoti ierobežota iespēja iebraukt ar privāto transportu
47 minūtes
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Jaunais budžets: Ministri pateicas kā “Oskarā”, pašvaldības skābā noskaņojumā, bet Kariņš priecīgs 22
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atvasara pilnā plaukumā! Septembra pēdējā nedēļa būs silta 2
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Vai apprecējusies? Madara Kiviča soctīklos nomainījusi uzvārdu – viņa atklāj patieso iemeslu 4
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Tā ir okupācija? Vai mēs ko nezinām?”: cilvēki soctīklos iesmej par kuriozu ar Latvijas karti TV šovā
1 stunda
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 27. septembra līdz 4.oktobrim: novāc burkānus, kartupeļus, stāda kokus un krūmus
55 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Veloinfrastruktūra pilsētā ir apzināts spiediens.” Silenieks par velojoslu risinājumiem un izmešu samazinājumu 25
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ir prātam neiedomājas lietas, kas notiek!” Lato Lapsa par Indriķa Latvieša jaunāko grāmatu “Nāve” 91
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rudenī ceļa tuvumā biežāk uzturas meža dzīvnieki. Kas jāievēro autovadītājiem? 25
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Kur pazuda 30 miljoni no bankrotējušās “PNB bankas” – izlocīšanās no atbildības vai arī nē? 13
15 stundas
Inita Šteinberga
Ziņas
Šogad medus raža bijusi laba, bet kā zināt, vai tas ir labs?
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Valsts nemāk pieņemt dāvanas!” “Apturi Covid” aplikācijas izstrādātāji vīlušies par sava darba likteni 35
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids nezina, ka viņam ir jāapstājas pie diviem metriem.” Eksperts par divu metru distanci no zinātniskā viedokļa 68
1 diena
TA
Tavs Auto TV
Ziņas
“Praktisks, simpātisks un teju par velti!” Roberto Meloni par patriotismu, ēdienu un itāļu automobiļiem 15
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Mūziķi Lauri Reiniku, piedraudot ar apsardzi, izdzen no vēsturiskas vietas par nepiemērotu apģērbu 35
1 diena
UG
Uldis Graudiņš

Laukos
Noskaidrots, kam pieder lielākās Latvijas pļavas 12
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
12:57
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad āboliem ražas laiks, jācep gardumi: drumstalu ābolkūka un ābolu tarte
12:13
LE
LETA
Ziņas
Pieci sasirgušie miruši. Cik kovida slimnieki atklāti svētdien? 1
12:12