Ģenerāļa Goppera māju drupas. Foto – Guntis Eniņš

Ģenerāļa dzimtas mājas 1

Ar televīzijas žurnālistu Ralfu Šēniņu mēs taisām īsas videofilmas Latvijas simtgades projektam par kokiem un cilvēku likteņiem. Tās rāda LTV1 ceturtdienās pulksten 18.53, raidījumā “Ceturtā studija”. Katru nedēļu braucam uz zūdošām vai zudušām latviešu zemnieku sētām, redzam māju drupas un akmeņu čupas pie dižkoku kājām. Mēs runājam ar kokiem un cilvēkiem, mēs runājam ar tiem mazbērniem un novadpētniekiem, kas zina patiesību par cilvēku un dižkoku likteņiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Meklējot dzimtas likteņa pēdas senajam Atpiļu upurozalam, ar televīzijas grupu un profesoru Juri Urtānu nonācām “Maskatos” Ziemeļlatvijā, Plāņu pagastā uz Vijas upes krasta. Tā mēs nokļuvām Latvijas seno māju atjaunošanas brīnumā kā īstenības pasakā. Tās ir leģendārā ģenerāļa Kārļa Goppera dzimtās mājas.

“Maskatu” mājvārds pieminēts jau zviedru hronikās 1601. gadā. Pirmais Gopperu dzimtas sencis dzīvojis kaimiņu mājās – “Ruķos”. Pēc Ziemeļu kara, 1727. gadā, pirmoreiz parādās Gopperu uzvārds. Viņa dēls Dāvis tiek pārcelts uz “Maskatiem”. Ar to sākās dzimta, kas ļoti kupli sazaroja astoņās paaudzēs, dāvājot Latvijai garā un mākslā bagātus cilvēkus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vēlākos laikos “Maskatu” saimniecību vadīja ģenerāļa brālis Augusts Goppers, jo talantīgais kara vadonis bija aizņemts lielajos notikumos un pasaules karos. 1920. gadā ģenerālis atgriezās Latvijā, savās dzimtajās mājās. Bet daudzi atbildīgie pienākumi viņu saistīja ar Rīgu. “Maskatos” turpināja saimniekot Augusts. 1940. gadā ģenerāli Gopperu arestēja un 1941. gada 25. martā nošāva čekas pagrabos. 1944. gadā Gopperu dzimta ar trijiem zirgu pajūgiem devās bēgļu gaitās uz Kurzemi. Karš dzimtu sadalīja, Latvijā palika Aleksandra Goppera meitas – Biruta, Elza un Anna. “Maskatos” atgriezties viņas vairs nedrīkstēja. Mājas bija lielas un rūpīgi koptas. Tur pa atsevišķām istabām tika izmitinātas trīs četras ienācēju ģimenes. Lielajā kūtī iekārtoja zirgu fermu. Savstarpēju kašķu dēļ 1980. gadā izcēlās ugunsgrēks. Nodega kūts un lielais šķūnis. Laimīgā kārtā uguns nepārsviedās uz dzīvojamo māju, liesmas atvairīja senču stādītie lielie koki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.