Foto: Glāzgovas universitāte

Mākslīgā intelekta mēle palīdzēs cīņā ar nelegālā alkohola tirdzniecību 1

Skotijā bāzēto Glāzgovas un Stretklaidas universitāšu zinātniekiem izdevies radīt īpašu mākslīgā intelekta mēli, kura spēj noteikt katru mazāko viskija vai jebkura cita dzēriena garšas atšķirību.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Auns nekad nekļūs vecs, bet vērsis rušināsies par dārzu. Kā katra zodiaka zīme dzīvo pensijas vecumā?
Nebija neviena eklēra! Pirkums “Liepkalnu” maiznīcā rada bažas par to, kā tad matemātika darbojas reālajā pasaulē
“NATO 5. pants izkūpēs gaisā” – publiskots iespējama Krievijas uzbrukuma scenārijs Igaunijai
Lasīt citas ziņas
Tādējādi šo mēli varētu izmantot pārtikas kvalitātes, nekaitīguma un drošības testēšanā, kā arī lai cīnītos pret nelegālā alkohola tirdzniecību.

Mēlē ir iebūvēts neliels no zelta un alumīnija būvēts sensors, kas ļoti precīzi spēj atpazīt spirtoto dzērienu atšķirības, tostarp viena un tā paša viskija, kas turēts dažādās mucās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zinātnieki sola, ka mākslīgais intelekts strādā ar 99% precizitāti.

“Mēs to saucam par mākslīgā intelekta mēli, jo tā strādā līdzīgi cilvēka mēlei – tāpat kā mēs, arī šī mēle nespēj identificēt atsevišķas ķīmiskās vielas, kas padara kafijas garšu atšķirīgu no ābolu sulas, bet tā var viegli noteikt atšķirību starp šiem kompleksajiem ķīmiskajiem maisījumiem,” norāda pētnieku grupas pārstāvis Alasdērs Klārks.

Viņš sacīja, ka Glāzgovas universitāte nav pirmā, kurai izdevies radīt mākslīgā intelekta mēli, taču viņi ir pirmie, kuri izmanto divas dažādas nanoizmēra metāla “garšas kārpiņas”, kas nodrošina vairāk informācijas par katra parauga garšu, kā arī ļauj ātrāk un precīzāk reaģēt uz izmaiņām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.