Augusts Brigmanis
Augusts Brigmanis
Foto – Valdis Semjonovs

Šķiet, esat palasījis viesnīcas sarunas, un tur kungi izrāda rūpi par presi. Neesat lietas kursā, vai Lembergam pieder daļas “Mediju namā”, “Dienas” koncernā? Šais izdevumos slikta vārda par viņu neizlasīsi. Pirms vēlēšanām viņam dod tribīni, atbalsta. 38

Nezinu, kurā avīzē kādiem cilvēkiem pieder daļas. Es mēģinu runāt ar visiem žurnālistiem, intervijas neatsaku.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Lasīt citas ziņas

Premjers Kučinskis nule atklāja, ka tādas aizkulišu sarunas vairs nenotiekot?

Es tādās sarunās neesmu bijis un nevēlos piedalīties. Bet biju pieminēts kā viens no galvenajiem pretiniekiem iet kopā ar “Saskaņu”. Ja, lūk, Brigmani pielauztu – bet viņš nē un nē. Tāpēc, pirms kārt birkas par sadarbību ar “Saskaņu”, jāizlasa, ka biju un esmu tam par šķērsli.

CITI ŠOBRĪD LASA

LZS kongresā sacījāt – pēc diviem gadiem meklējiet man aizvietotāju. Varbūt jaunais priekšsēdētājs būs pielaidīgāks. Iestāsies pavasaris un attiecību ziedonis. “Rīdzenē” taču veidoja citu koalīcijas modeli – kopā ar Urbanoviču.

Jā, partijā teicu, ka laiks meklēt jaunas sejas, ko prasa loģika un sabiedrība. Bet mani vēl īsti negrib laist vaļā. Un, kamēr sēdēšu krēslā, tikmēr nepiekritīšu koalīcijai ar “Saskaņu”, lai kādus līgumus viņi sarautu. “Rīdzenē” runāja krustu šķērsu. Vai kādam tā bija bravūra vai izrādīšanās, bet, cik ir realizējies, ir cits stāsts. Esmu pārliecināts, ka arī pēc diviem gadiem partija paliks pie pragmatiskām, konservatīvām vērtībām. Varbūt var pārmest mūsu zemniecisko prātīgumu, neskriešanu, nelēkšanu uz ecēšām – kaut par skolu latviskošanu. Bet lietas ir jāapsver un ar apdomu, soli pa solim jāīsteno.

Tātad kandidēsiet uz 13. Saeimu?

Tāds plāns ir. Pirms izlēmus, lūdzu sabiedrības viedokļa pētniekiem noskaidrot, kā mani vērtē līdzšinējie atbalstītāji, citi aptaujātie. Lai nebūtu uz dullo. Nevaru būt visiem mīļš, svēts, bet man svarīgi, ko domā cilvēki, un pētnieki taujāja, kas Brigmanī vērtējams pozitīvi, negatīvi.

Atklāsiet, kā vēlētāji noskaņoti šajā diapazonā, ko parādīja spogulis?

Iekrita acīs, ka, vērtējot politiķi, vērtējums neidentificējas tikai ar viņu. Negatīvi teiktais bija – neticu! – bet kā vispārējs priekšstats par politiķiem, ka runām neseko darbi. Tā tāda vēlētāju uzskatu sāls. Pozitīvajā galā mani atzīmēja kā solīdu, ieturētu vai “patīk, kā runā”. Kāds rakstīja, ka es esot augstprātīgs, tam īsti negribu piekrist. Cits mani nosauca par “ļoti zinošu, erudītu” – tas lai paliek vērtētāja ziņā. Bet visas atziņas bija noderīgas, lai saprastu, vai vērts vēlreiz kandidēt. Svarīgākā atziņa – neslīgt apmierinātībā, ka esi neaizstājams, gudrākais un pareizākais.

Tad pastāstiet ar savu politisko pieredzi, kāpēc tad Ušakovs saplēsa līgumu ar Putina partiju!

Reklāma
Reklāma

Nezinu, varu vien modelēt situāciju. Pašreiz Igaunijā notiek process, kad varu lēnām ņem “Saskaņas” tāda kā māsīca – Centra partija. Tas notiek gan valdības mērogā, gan pašvaldību līmenī. Un iekšējā tehnoloģija “Saskaņai” izstrādāta precīzi. Viņiem jāpaplašina elektorāts. Lai izkāptu no ieņemtā rāmja, pierādītu varas pozīcijā esošām partijām, ka arī “Saskaņa” ir nopietns spēles dalībnieks, ir jāaudzē mandātu skaits Saeimā. Vēstījums par pārtraukto līgumu ar “Vienoto Krieviju” ir signāls mērenākai Rīgas vēlētāju daļai, jo bez daļas latviešu atbalsta Ušakovs un Ameriks neiegūtu varu Rīgā. Taču uz Saeimas vēlēšanām šis vēlētājs parasti atgriežas pie citām partijām. Tagad viņi signalizē – esam kļuvuši citādi, neesam Putina partijas satelīti. Aprēķins ir, ka iegūt var vairāk nekā zaudēt, jo “cietajam” vēlētājam nav citas izvēles, par ko balsot, kā Ušakovs.

Cer uz vēlētāju balsīm, bet piedāvā sevi arī latviskām partijām, cerot, ka kāda atsauksies?

No mums atsaucību nedabūs, un ZZS attieksme pēc līguma laušanas nemainīsies. Redzam, ka jāiet uz priekšu Saeimā pārstāvētiem nacionāliem spēkiem, ceru, ka nākamās valdības kodols būs ZZS un Nacionālā apvienība, ka arī “Vienotībai” veiksies vēlēšanās.

Jūsu premjera kandidāts būs Māris Kučinskis?

Jā, ceru, apvienība atbalstīs viņa kandidatūru.

Lembergu nevirzīs par premjera amata kandidātu?

Šis jautājums nav aktuāls.

Vai Kalnozola kungu slēgsiet ārā no frakcijas, kā rosina Zaļās partijas pārstāvji?

Kā katram Saeimā ievēlētam cilvēkam, arī Kalnozolam ir tiesības uz savu viedokli. Reizēm tas ir ass, citiem pat nepieņemams. Kā frakcijas vadītājs mēģinu runāt ar viņu, saprast, kāpēc tā. Par konfliktsituāciju man sniedza atreferējumu. Klāt nebiju. Nezinu, kā beigsies, kā Zaļā partija izlems.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.