Publicitātes foto

7 ēdienu receptes ar marinētu sieru: neparasti, bet ļoti gardi! 0

“Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Ir daudzi siera izmantošanas veidi. Izmēģināta un apgūta arī siera marinēšana. Rezultāts ir pārsteidzoši labs: siers iegūst jaunu garšu, mazliet izmainās krāsa, un šis produkts atrod vietu jaunos ēdienos, īpaši salātos un uzkodās.

LE
LETA
Ziņas
Latviešu tenisista Ernesta Gulbja ģimenē sēras 1
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja un režisore Liene Greifāne 11 dienu garumā slimnīcā cīnījusies par savu veselību 23
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Klāt būs aukstuma vilnis!” Bricis par laiku nākamnedēļ 16
1 diena
Lasīt citas ziņas

Marinētu sieru varam sagatavot paši vai nopirkt veikalā, jo arī piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā tādu gatavo (AS Jaunpils pienotava, Rankas piens, Limbažu siers).

Uzņēmumos marinēto sieru marināžu garšu buķete nav tik bagāta un daudzveidīga, kā tas iespējams mājas apstākļos. Lielražotāji marinē svaigos sierus, saimnieces mājās veiksmīgi uzlabo puscieto sieru garšas.

Stipras un vājas

CITI ŠOBRĪD LASA
Publicitātes foto

Marinēšana formulēta kā produktu apstrāde ar skābes šķīdumu, lai produktus konservētu, saīsinātu to pagatavošanas laiku, uzlabotu garšu un konsistenci. Marinēšanas uzdevums attiecībā uz sieru ir šā produkta garšas papildināšana un daudzveidošana.

Sieram marinādi nevajadzētu gatavot ar etiķskābi vai citronskābi. Pamatizejviela ir olīveļļa vai citas augu eļļas, kurām nav izteikta garša, un citrona sula vai dažādas citas dabīgās sulas, piemēram, jāņogu, zemeņu, ananasu, upeņu. Ja sieru ēdīsiet ātri, lietojiet olīveļļu, ja pāris dienu turēsiet ledusskapī, ņemiet citu eļļu, jo olīveļļa vēsumā kļūst graudaina.

Ne katrs siers ir piemērots marinēšanai. Droši var izvēlēties puscietos sierus: Smiltenes Krievijas, Holandes, Talsu Deviņkalnu, Smiltenes MAAZDAMER, Jaunpils Spēkavīru, Zelta, Bauskas vai mīkstos sierus: Lazdonas Balto biezpiena sieru, ELPA Kazdangas, Dundagas, Mare. Var marinēt pat pikanto Latvijas sieru un Bakšteinu, tiem rodas ļoti savdabīga, pat maiga garša, kas labi sader ar pamatgaršu.

Visinteresantākais, sierus marinējot, ir tas, ka nekad nevar precīzi prognozēt un pateikt, kāda garša produktam izveidosies. Var tikai nojaust…

Marinādes iedalās stiprās (bagāta garš­vielu buķete), vājās (izvēlas nedaudz garš­vielu), skābās (izvēlas tikai skābas sulas), saldskābās (sulas, medus vai cukurs).

Šie nosaukumi pasaka priekšā, kāda marinādei būs garša.

Kā marinēt?

Publicitātes foto

Marinēšanai vispiemērotākie ir 1 litra tilpuma stikla cieši noslēdzami trauki. Lai piepildītu šādu trauku, ņem ap 500 g siera, sagriež kumosa lieluma kubiņos vai pirksta resnuma stienīšos. Ja ir vēlēšanās, veido standziņas, trijstūrīšus, bumbiņas. Lai marināde neaizskalo garšvielas (paprikas, asā pipara strēmeles, zaļumi u.c.) burciņas dibenā, tās rūpīgi sarindo gar trauka malām. Gan garšai, gan greznojumam der arī apelsīna un citrona miziņas. Kopā ar sieru var marinēt patisona vai kabača šķēlītes, ziedkāposta rozetes, burkāna ripiņas – būs vēl neparastāks salikums.

Sieru marinādē patur istabas temperatūrā vismaz 24 stundas, lai garšas ievelkas. Pēc tam burciņu liek ledusskapī.

Ja vēlas viesību galda ēdienkarti papildināt ar marinētiem sieriem, tos var pasniegt kā atsevišķu ēdienu. Tad sieru marinēšanai vēlams griezt lielākos gabaliņos – šķēlītēs un stienīšos.

Izbraucienos, piknikos vai ja ierodas negaidīts ciemiņš, marinēts siers ir lielisks papildinājums dārzeņu salātiem, uzlikts uz apgrauzdētām maizītēm, arī ar ceptiem kartupeļiem, marinētiem artišokiem, olīvām, sēnēm vai biezputru.

Marinādes

• olīveļļa, rozmarīns, citrona sula, laima sula, svaigas dzērvenes

• olīveļļa, dilles, sakapātas ķimenes, granātābolu sula

• olīveļļa, saspiests ķiploks, rozmarīns un timiāns, rožlapiņu ievārījums

• olīveļļa, estragons, šalotes sīpolu ripiņas

• olīveļļa, anīsa zvaigznītes, rozā pipari

• olīveļļa, rabarberu sula, medus, timiāns

• olīveļļa, ķirbis, kanēļa standziņas, apelsīnu šķēlītes, brūnais cukurs

• olīveļļa, citrona sula, apceptas ķirbju sēkliņas, ingvers, ķiploka daiviņas

• olīveļļa, citrona sula, majorāns, sinepes

• olīveļļa, citrona sula, medus, mārrutki

To, kādās proporcijās jāņem sastāvdaļas, stingru nosacījumu nav. Visu noteiks jūsu garšas kārpiņas – marinādi gatavojot, garšojiet, eksperimentējiet.

Receptes!

Siers ar gurķi, Ķīnas kāpostu un redīsiem

• 250 g marinēta Holandes siera (vai Krievijas, Bauskas, Spēkavīra)

• 3 nelieli gurķi

• 5–6 redīsi

• tomāts

• salātu lapas

• 100 g Ķīnas kāpostu

• pētersīļu, seleriju zaļumi

Mērcei:

• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari

Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus plānās šķēlītēs, kāpostus un redīsus sasmalcina, sajauc ar pētersīļu un seleriju zaļumiem un mērci. Pieliek lapu salātus un tomātu šķēlītes.

Ar tomātiem, papriku un gurķiem

• 250 g marinēta Talsu Deviņkalnu vai Talsu siera

• 2 gurķi

• 2 tomāti

• 5 redīsi

• 1 sarkanā paprika

• 100 g loku

• pētersīļu zaļumi

• saišķītis diļļu

• 1 vārīta ola

Mērcei:

• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari

Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus, papriku, tomātus, redīsus sagriež vienādās šķēlītēs, sajauc ar zaļumiem un mērci, pārkaisa ar sasmalcinātu olu, diļļu un pētersīļu zaļumiem.

Ar āboliem, gurķiem un kātu seleriju

• 250 g marinēta Baltā biezpiena siera

• 3 gurķi

• 2 āboli

• 2 tomāti

• 1 selerijas kāts

• 100 g salātu

• ¼ citrona sula

• 100 g skābā krējuma

• sāls, cukurs

Sieru un seleriju sagriež gabaliņos, gurķus, ābolus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Salātus saplucina, pievieno ar citrona sulu, sāli un cukuru sajauktu krējumu. Samaisa, rotā ar salātu lapiņām un tomātu šķēlītēm.

Ar marinētām bietēm, kāpostiem un burkāniem

Publicitātes foto

• 250 g marinēta Kazdangas siera

• 100 g marinētu biešu

• 1 burkāns

• 1 glāze sašķērētu svaigu kāpostu

• citrona sula

• sāls, cukurs

• augu eļļa

• sezama sēkliņas

Sieru sagriež kubiņos, burkānu sarīvē, kāpostus sastampā, līdz kļūst mīksti. Visus produktus sajauc un pārlej ar salātu mērci.

Ar seleriju, rozīnēm un riekstiem

• 250 g marinēta Kazdangas siera Mare

• 2–3 burkāni

• 1 neliela selerija

• 3 ēdamkarotes rozīņu

• 3 ēdamkarotes notīrītu riekstu

• bezpiedevu jogurts

• citrona sula

• nedaudz rīvētas citrona miziņas

• sāls, cukurs

Sieru sagriež kubiņos, seleriju sarīvē salmiņos un apslaka ar citrona sulu. Burkānus smalki sarīvē. Produktus sajauc, pēc vēlēšanās pievieno nomazgātas, uzbriedinātas rozīnes, saberztus riekstus, sarīvētu citrona miziņu, cukuru un sāli. Samaisa ar jogurtu.

Ar burkāniem, rupjmaizes grauzdiņiem un medu

• 250 g marinēta jāņu vai ķimeņu siera

• 200 g rupjmaizes grauzdiņu

• 2–3 burkāni

• 3–4 ēdam­ka­rotes augu eļļas

• 10 žāvētas plūmes

• medus

SAISTĪTIE RAKSTI

Sieru sagriež kubiņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves, sajauc ar grauzdiņiem. Pievieno uzbriedinātas sasmalcinātas plūmes, medu, sieru. Pārlej ar salātu mērci.

Ar kūpinātu šķiņķi, puraviem un olām

• 250 g marinēta siera (Jaunpils Spēkavīrs vai Bauskas)

• 200 g kūpināta šķiņķa

• 2 āboli

• 1 puravs

• 2 olas

• 3 ēdamkarotes skābā krējuma

• sāls, cukurs

• malti melnie pipari

• zaļumi

Sieru un šķiņķi sagriež strēmelēs. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos, samaisa ar skābā krējuma mērci un sīki sagrieztiem zaļumiem. Novārītas olas sagriež ripiņās, puravus gredzenos. Pārklāj salātus. Pārkaisa zaļumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Kulināres un maizes cepējas, rūjienietes Gunas Ķiberes Ziemeļvidzemes ēdienu receptes
14 stundas
SR
Sandra Ruska
Veselam
Vai tiešām lapu izsvīduma medus vērtīgāks?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
“Vēlos iegādāties sēklas, kas audzētas Latvijā, nevis no ārzemēm sūtītās paciņas”: vai tādas maz ir? 2
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Melns cilvēciņš tumsā uz melna ceļa: šoferu murgs un gājēju krievu rulete… 3
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Latviešu tenisista Ernesta Gulbja ģimenē sēras 1
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja un režisore Liene Greifāne 11 dienu garumā slimnīcā cīnījusies par savu veselību 23
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Klāt būs aukstuma vilnis!” Bricis par laiku nākamnedēļ 16
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Mēs džinu izlaidām no pudeles ārā! Paši šo vīrusu ievazājām!”: profesors Ivars Kalviņš par Covid-19 “trešo vilni” 55
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Režisora un dramaturga 14 gadīgā meita rakstīs iesniegumu valstij: lai skolniekiem ļauj kā valdībai! 19
11 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ananāsu mafini ar kokosriekstu skaidiņām: ātri pagatavojami! 5
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vislabākais puķu sējas laiks: kādas puķes un kad jāiesēj?
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Gribu citu uzvārdu: vai likumīgi to var izdarīt?
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Labākās sējas dienas 2021.gadā: Bražūnu ģimenes sējas kalendārs
4 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Attālināta parakstīšanās jeb e-paraksts: vai kāds to nevar viltot un tas ir droši? 4
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Paštaisīts muslis: lētāk, veselīgāk, garšīgāk!
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Mēs džinu izlaidām no pudeles ārā! Paši šo vīrusu ievazājām!”: profesors Ivars Kalviņš par Covid-19 “trešo vilni” 55
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
VIDEO. “Mēs redzējām, ka visā pasaulē vasarā saslimstība ar Covid-19 samazinājās”: infektoloģe atklāj, vai siltajos mēnešos var gaidīt vīrusa atkāpšanos 15
16 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Alvis Hermanis publicē Jaunā Rīgas teātra uzvedības noteikumus darbiniekiem un skatītājiem: “Lai Dievs jums stāv klāt!” 9
7 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
Dailes teātra direktors Juris Žagars: “Mums ir milzīgas ambīcijas!” 6
Intervija 10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Režisora un dramaturga 14 gadīgā meita rakstīs iesniegumu valstij: lai skolniekiem ļauj kā valdībai! 19
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu dziedātāja un režisore Liene Greifāne 11 dienu garumā slimnīcā cīnījusies par savu veselību 23
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latviešu tenisista Ernesta Gulbja ģimenē sēras 1
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man nebija ne jausmas, ka Latvijas mežos mīt tik lieli lielu staltbriežu bari!” Annai izdevies nofilmēt iespaidīgu skatu 12
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Krievu estrādes zvaigzne Filips Kirkorovs Latvijas bankai parādā teju vai 2 miljonus eiro: parādu nav atdevis, sākusies tiesa 19
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No pirmdienas būs dārgāks alkohols un cigaretes. Cik būtiski celsies cenas? 40
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Acu infekcijas ir ļoti lipīgas, tās izplatās arī “paliec mājās” apstākļos. Kā neieberzt acīs infekciju? 2
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā atgriežas pavasara vēstneši cīruļi
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Krievu dziedātāja Anna Sedokova kopā ar mīļoto Jāni Timmu ieradusies Rīgā. Vai uz palikšanu? 7
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Līvija, Līva un Andra
14 stundas
SR
Sandra Ruska
Veselam
Vai tiešām lapu izsvīduma medus vērtīgāks?
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Harija sieva Megana tikusi vaļā no stingrā karaliskās ģimenes tvēriena: sākusi aizrauties ar pārmaiņām izskatā – “kopē” Kimu Kardašjanu 7
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 27. februāra līdz 5. martam: kādas vēlmes piepildīsies
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Nosūti kosmosā savas vēlmes! Horoskopi 28.februārim 1
21:27
LE
LETA
Ziņas
Vilciena Lielvārde – Rīga un atpakaļ maršrutā braucis Covid-19 saslimušais: jānovēro veselība 1
20:44
LE
LETA
Veselam
Nosauc pilsētu, kurā pagājušajā diennaktī Latvijā ar Covid-19 inficējušies visvairāk cilvēku 1
19:22