Publicitātes foto

7 ēdienu receptes ar marinētu sieru: neparasti, bet ļoti gardi! 0

“Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Ir daudzi siera izmantošanas veidi. Izmēģināta un apgūta arī siera marinēšana. Rezultāts ir pārsteidzoši labs: siers iegūst jaunu garšu, mazliet izmainās krāsa, un šis produkts atrod vietu jaunos ēdienos, īpaši salātos un uzkodās.

IP
Ilmārs Puriņš
Ziņas
“Kādas ir nākotnes prognozes? Īsumā – būs pavisam slikti. Ir rīkojumi, bet kur pārkārtošanās jaunai dzīve?” iedzīvotājs vēršas pie valdības 71
1 diena
RR
Ritvars Raits
Ziņas
Leģendārais autosportists devās pie mātes, lai vestu uz slimnīcu, bet līdz Lubānai netika… Kādu sodu saņēma dzērājšoferis, kurš nogalināja Sauku? 58
1 diena
ML
Māra Libeka
Ziņas
Māra Libeka: Pa vidu visai šai politiskajai “šļurai” jaucas veselības ministrs Daniels Pav­ļuts 36
9 stundas
Lasīt citas ziņas

Marinētu sieru varam sagatavot paši vai nopirkt veikalā, jo arī piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā tādu gatavo (AS Jaunpils pienotava, Rankas piens, Limbažu siers).

Uzņēmumos marinēto sieru marināžu garšu buķete nav tik bagāta un daudzveidīga, kā tas iespējams mājas apstākļos. Lielražotāji marinē svaigos sierus, saimnieces mājās veiksmīgi uzlabo puscieto sieru garšas.

Stipras un vājas

CITI ŠOBRĪD LASA
Publicitātes foto

Marinēšana formulēta kā produktu apstrāde ar skābes šķīdumu, lai produktus konservētu, saīsinātu to pagatavošanas laiku, uzlabotu garšu un konsistenci. Marinēšanas uzdevums attiecībā uz sieru ir šā produkta garšas papildināšana un daudzveidošana.

Sieram marinādi nevajadzētu gatavot ar etiķskābi vai citronskābi. Pamatizejviela ir olīveļļa vai citas augu eļļas, kurām nav izteikta garša, un citrona sula vai dažādas citas dabīgās sulas, piemēram, jāņogu, zemeņu, ananasu, upeņu. Ja sieru ēdīsiet ātri, lietojiet olīveļļu, ja pāris dienu turēsiet ledusskapī, ņemiet citu eļļu, jo olīveļļa vēsumā kļūst graudaina.

Ne katrs siers ir piemērots marinēšanai. Droši var izvēlēties puscietos sierus: Smiltenes Krievijas, Holandes, Talsu Deviņkalnu, Smiltenes MAAZDAMER, Jaunpils Spēkavīru, Zelta, Bauskas vai mīkstos sierus: Lazdonas Balto biezpiena sieru, ELPA Kazdangas, Dundagas, Mare. Var marinēt pat pikanto Latvijas sieru un Bakšteinu, tiem rodas ļoti savdabīga, pat maiga garša, kas labi sader ar pamatgaršu.

Visinteresantākais, sierus marinējot, ir tas, ka nekad nevar precīzi prognozēt un pateikt, kāda garša produktam izveidosies. Var tikai nojaust…

Marinādes iedalās stiprās (bagāta garš­vielu buķete), vājās (izvēlas nedaudz garš­vielu), skābās (izvēlas tikai skābas sulas), saldskābās (sulas, medus vai cukurs).

Šie nosaukumi pasaka priekšā, kāda marinādei būs garša.

Kā marinēt?

Publicitātes foto

Marinēšanai vispiemērotākie ir 1 litra tilpuma stikla cieši noslēdzami trauki. Lai piepildītu šādu trauku, ņem ap 500 g siera, sagriež kumosa lieluma kubiņos vai pirksta resnuma stienīšos. Ja ir vēlēšanās, veido standziņas, trijstūrīšus, bumbiņas. Lai marināde neaizskalo garšvielas (paprikas, asā pipara strēmeles, zaļumi u.c.) burciņas dibenā, tās rūpīgi sarindo gar trauka malām. Gan garšai, gan greznojumam der arī apelsīna un citrona miziņas. Kopā ar sieru var marinēt patisona vai kabača šķēlītes, ziedkāposta rozetes, burkāna ripiņas – būs vēl neparastāks salikums.

Sieru marinādē patur istabas temperatūrā vismaz 24 stundas, lai garšas ievelkas. Pēc tam burciņu liek ledusskapī.

Ja vēlas viesību galda ēdienkarti papildināt ar marinētiem sieriem, tos var pasniegt kā atsevišķu ēdienu. Tad sieru marinēšanai vēlams griezt lielākos gabaliņos – šķēlītēs un stienīšos.

Izbraucienos, piknikos vai ja ierodas negaidīts ciemiņš, marinēts siers ir lielisks papildinājums dārzeņu salātiem, uzlikts uz apgrauzdētām maizītēm, arī ar ceptiem kartupeļiem, marinētiem artišokiem, olīvām, sēnēm vai biezputru.

Marinādes

• olīveļļa, rozmarīns, citrona sula, laima sula, svaigas dzērvenes

• olīveļļa, dilles, sakapātas ķimenes, granātābolu sula

• olīveļļa, saspiests ķiploks, rozmarīns un timiāns, rožlapiņu ievārījums

• olīveļļa, estragons, šalotes sīpolu ripiņas

• olīveļļa, anīsa zvaigznītes, rozā pipari

• olīveļļa, rabarberu sula, medus, timiāns

• olīveļļa, ķirbis, kanēļa standziņas, apelsīnu šķēlītes, brūnais cukurs

• olīveļļa, citrona sula, apceptas ķirbju sēkliņas, ingvers, ķiploka daiviņas

• olīveļļa, citrona sula, majorāns, sinepes

• olīveļļa, citrona sula, medus, mārrutki

To, kādās proporcijās jāņem sastāvdaļas, stingru nosacījumu nav. Visu noteiks jūsu garšas kārpiņas – marinādi gatavojot, garšojiet, eksperimentējiet.

Receptes!

Siers ar gurķi, Ķīnas kāpostu un redīsiem

• 250 g marinēta Holandes siera (vai Krievijas, Bauskas, Spēkavīra)

• 3 nelieli gurķi

• 5–6 redīsi

• tomāts

• salātu lapas

• 100 g Ķīnas kāpostu

• pētersīļu, seleriju zaļumi

Mērcei:

• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari

Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus plānās šķēlītēs, kāpostus un redīsus sasmalcina, sajauc ar pētersīļu un seleriju zaļumiem un mērci. Pieliek lapu salātus un tomātu šķēlītes.

Ar tomātiem, papriku un gurķiem

• 250 g marinēta Talsu Deviņkalnu vai Talsu siera

• 2 gurķi

• 2 tomāti

• 5 redīsi

• 1 sarkanā paprika

• 100 g loku

• pētersīļu zaļumi

• saišķītis diļļu

• 1 vārīta ola

Mērcei:

• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari

Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus, papriku, tomātus, redīsus sagriež vienādās šķēlītēs, sajauc ar zaļumiem un mērci, pārkaisa ar sasmalcinātu olu, diļļu un pētersīļu zaļumiem.

Ar āboliem, gurķiem un kātu seleriju

• 250 g marinēta Baltā biezpiena siera

• 3 gurķi

• 2 āboli

• 2 tomāti

• 1 selerijas kāts

• 100 g salātu

• ¼ citrona sula

• 100 g skābā krējuma

• sāls, cukurs

Sieru un seleriju sagriež gabaliņos, gurķus, ābolus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Salātus saplucina, pievieno ar citrona sulu, sāli un cukuru sajauktu krējumu. Samaisa, rotā ar salātu lapiņām un tomātu šķēlītēm.

Ar marinētām bietēm, kāpostiem un burkāniem

Publicitātes foto

• 250 g marinēta Kazdangas siera

• 100 g marinētu biešu

• 1 burkāns

• 1 glāze sašķērētu svaigu kāpostu

• citrona sula

• sāls, cukurs

• augu eļļa

• sezama sēkliņas

Sieru sagriež kubiņos, burkānu sarīvē, kāpostus sastampā, līdz kļūst mīksti. Visus produktus sajauc un pārlej ar salātu mērci.

Ar seleriju, rozīnēm un riekstiem

• 250 g marinēta Kazdangas siera Mare

• 2–3 burkāni

• 1 neliela selerija

• 3 ēdamkarotes rozīņu

• 3 ēdamkarotes notīrītu riekstu

• bezpiedevu jogurts

• citrona sula

• nedaudz rīvētas citrona miziņas

• sāls, cukurs

Sieru sagriež kubiņos, seleriju sarīvē salmiņos un apslaka ar citrona sulu. Burkānus smalki sarīvē. Produktus sajauc, pēc vēlēšanās pievieno nomazgātas, uzbriedinātas rozīnes, saberztus riekstus, sarīvētu citrona miziņu, cukuru un sāli. Samaisa ar jogurtu.

Ar burkāniem, rupjmaizes grauzdiņiem un medu

• 250 g marinēta jāņu vai ķimeņu siera

• 200 g rupjmaizes grauzdiņu

• 2–3 burkāni

• 3–4 ēdam­ka­rotes augu eļļas

• 10 žāvētas plūmes

• medus

SAISTĪTIE RAKSTI

Sieru sagriež kubiņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves, sajauc ar grauzdiņiem. Pievieno uzbriedinātas sasmalcinātas plūmes, medu, sieru. Pārlej ar salātu mērci.

Ar kūpinātu šķiņķi, puraviem un olām

• 250 g marinēta siera (Jaunpils Spēkavīrs vai Bauskas)

• 200 g kūpināta šķiņķa

• 2 āboli

• 1 puravs

• 2 olas

• 3 ēdamkarotes skābā krējuma

• sāls, cukurs

• malti melnie pipari

• zaļumi

Sieru un šķiņķi sagriež strēmelēs. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos, samaisa ar skābā krējuma mērci un sīki sagrieztiem zaļumiem. Novārītas olas sagriež ripiņās, puravus gredzenos. Pārklāj salātus. Pārkaisa zaļumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
8 izcilākās gurķu šķirnes: siltumnīcai un dārzam
5 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Laiks salātiem! 5 salātu receptes un špikeris mērcītēm
4 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Žogs un koki tieši “uz robežas” ar kaimiņu – vai drīkst?
4 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā iemācīt sunim nelēkt virsū cilvēkiem?
4 stundas
IP
Ilmārs Puriņš
Ziņas
“Kādas ir nākotnes prognozes? Īsumā – būs pavisam slikti. Ir rīkojumi, bet kur pārkārtošanās jaunai dzīve?” iedzīvotājs vēršas pie valdības 71
1 diena
RR
Ritvars Raits
Ziņas
Leģendārais autosportists devās pie mātes, lai vestu uz slimnīcu, bet līdz Lubānai netika… Kādu sodu saņēma dzērājšoferis, kurš nogalināja Sauku? 58
1 diena
ML
Māra Libeka
Ziņas
Māra Libeka: Pa vidu visai šai politiskajai “šļurai” jaucas veselības ministrs Daniels Pav­ļuts 36
9 stundas
VK
Vita Krauja
Stāsti
“Naudas kaudzi sarausis neesmu.” Saruna ar “Lido” īpašnieku Gunāru Ķirsonu 30
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Kāpēc pēc vakcinēšanās ir tik maz antivielu? Infektoloģe skaidro, vai antivielu skaits ir noteicošais 13
7 stundas
Lasīt citas ziņas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 10. līdz 17.maijam: stāda puķes un sēj graudaugus, ravē un pļauj zālienu
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Blogere Inga Kalniņa: par kulinārijas skolu Francijā, par cīņu ar anoreksiju, par to, ka Instragams ir kā paralēlā pasaule – pieņemts rādīt tikai galējības 3
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā palutināt mammu Māmiņdienā: 3 garšīgu ēdienu receptes
3 dienas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Ukstiņu sīpolpīnes: pārcelšanās uz laukiem jaunu ģimeni rosina sākt sīpolu audzēšanu 4
4 dienas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
FOTO. Sudrabotais spoks – Veimāras putnusuns 1
4 dienas
GL
Gunta Lūse
Veselam
Pumpuru šokolāde, zaļais saldējums un citu savvaļas augu našķi un receptes
4 dienas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
“Varam atkārtot!” Vai kara mājieni no Krievijas? Ko par 9. maiju Latvijā rakstīja krievu prese 52
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Reaģējot uz kolēģu lēmumu atsaukt Vitenbergu, četri “KPV LV” deputāti pamet frakciju 7
2 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Nocietušies kā nevakcinēti mūki klostera cellē! Pilsoņu ēdināšanai nokāva valzivis un mamutus, alkohola patēriņam sagatavoja baseinus!” Egila Līcīša feļetons
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Divdesmitgadnieks pie BMW stūres uz Daugavpils apvedceļa pieķerts, braucot ar 190 km/h 5
3 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
“Kūdras nozari sagaida tāds pats liktenis kā cukurfabrikas!” Uzņēmējus satrauc nodoms pārtraukt kūdras ieguvi Latvijā 41
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
KNAB lietvedībā ir četri kriminālprocesi, kuros iesaistītas Rīgas domes amatpersonas 2
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Siltais laiks šogad iestājās mēnesi agrāk nekā pērn! Cik ilgi tas turpināsies? 1
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Esmu klasisks okupantu pēctecis.” Dombrovskis par savu ģimeni, 9. maija pasākumiem un kas krievvalodīgajos var radīt lielu naidu 58
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Šarmantā aktrise Baiba Indriksone atzīstas: jaunībā bijusi kaislīga koķete, ka varējusi pat koķetēt ar “galda kāju”, ja istabā nebija neviena cita 5
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Esošo valdību gāzt nav izdevīgi nevienam!” Hosams Abu Meri par to, kā valdība var kļūt nestabila 18
10 stundas
VK
Vita Krauja
Stāsti
“Naudas kaudzi sarausis neesmu.” Saruna ar “Lido” īpašnieku Gunāru Ķirsonu 30
1 diena
DK
Daina Krūmiņa
Ziņas
Pēkšņs trieciens un sajūta, it kā automašīna pārbrauktu pāri “gulošam policistam”…Nelaime veikala stāvlaukumā 34
1 diena
RR
Ritvars Raits
Ziņas
Leģendārais autosportists devās pie mātes, lai vestu uz slimnīcu, bet līdz Lubānai netika… Kādu sodu saņēma dzērājšoferis, kurš nogalināja Sauku? 58
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Valija, Ināra, Ina un Inārs 1
8 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. VIDEO. “Balss maskā” uzvarētāja, repera Strūberga divu bērnu māte vēršas policijā par vardarbību, “Pieci.lv” pat pārstāj atskaņot grupas dziesmas radio 38
1 diena
IP
Ilmārs Puriņš
Ziņas
“Kādas ir nākotnes prognozes? Īsumā – būs pavisam slikti. Ir rīkojumi, bet kur pārkārtošanās jaunai dzīve?” iedzīvotājs vēršas pie valdības 71
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, ko mēs tagad uzstādīsim, ir 20 gadus novecojis mēsls!” Didzis Šmits par depozīta sistēmu 45
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Premjere: Lietuva sākusi sarunas par Covid-19 vakcīnu ražošanu
18:08
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Nocietušies kā nevakcinēti mūki klostera cellē! Pilsoņu ēdināšanai nokāva valzivis un mamutus, alkohola patēriņam sagatavoja baseinus!” Egila Līcīša feļetons
17:41
LL
Lilija Limane
Stāsti
“Lai tā trīc no aizliegto dziesmu skaņām un tinas viņu mutulī!” Kā latvieši pieskandināja svētkus aizliegtiem pantiem
17:05