Publicitātes foto

7 ēdienu receptes ar marinētu sieru: neparasti, bet ļoti gardi! 0

“Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Ir daudzi siera izmantošanas veidi. Izmēģināta un apgūta arī siera marinēšana. Rezultāts ir pārsteidzoši labs: siers iegūst jaunu garšu, mazliet izmainās krāsa, un šis produkts atrod vietu jaunos ēdienos, īpaši salātos un uzkodās.

LA
LA.LV
Ziņas
“Problēmas ir ļoti nopietnas.” Vai Lietuva kļūdījusies, aizliedzot nevakcinētiem cilvēkiem apmeklēt lielveikalus? 127
20 stundas
PA
Pēteris Apinis
Ziņas
“Ministra dēļ zaudējumi ir lielāki par visu antivakseru nodarīto kaitējumu!” Apinis par bailēm un haosu 85
8 stundas
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Kāpēc viņi tik ilgi ir mums melojuši? 680
1 diena
Lasīt citas ziņas

Marinētu sieru varam sagatavot paši vai nopirkt veikalā, jo arī piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā tādu gatavo (AS Jaunpils pienotava, Rankas piens, Limbažu siers).

Uzņēmumos marinēto sieru marināžu garšu buķete nav tik bagāta un daudzveidīga, kā tas iespējams mājas apstākļos. Lielražotāji marinē svaigos sierus, saimnieces mājās veiksmīgi uzlabo puscieto sieru garšas.

Stipras un vājas

CITI ŠOBRĪD LASA
Publicitātes foto

Marinēšana formulēta kā produktu apstrāde ar skābes šķīdumu, lai produktus konservētu, saīsinātu to pagatavošanas laiku, uzlabotu garšu un konsistenci. Marinēšanas uzdevums attiecībā uz sieru ir šā produkta garšas papildināšana un daudzveidošana.

Sieram marinādi nevajadzētu gatavot ar etiķskābi vai citronskābi. Pamatizejviela ir olīveļļa vai citas augu eļļas, kurām nav izteikta garša, un citrona sula vai dažādas citas dabīgās sulas, piemēram, jāņogu, zemeņu, ananasu, upeņu. Ja sieru ēdīsiet ātri, lietojiet olīveļļu, ja pāris dienu turēsiet ledusskapī, ņemiet citu eļļu, jo olīveļļa vēsumā kļūst graudaina.

Ne katrs siers ir piemērots marinēšanai. Droši var izvēlēties puscietos sierus: Smiltenes Krievijas, Holandes, Talsu Deviņkalnu, Smiltenes MAAZDAMER, Jaunpils Spēkavīru, Zelta, Bauskas vai mīkstos sierus: Lazdonas Balto biezpiena sieru, ELPA Kazdangas, Dundagas, Mare. Var marinēt pat pikanto Latvijas sieru un Bakšteinu, tiem rodas ļoti savdabīga, pat maiga garša, kas labi sader ar pamatgaršu.

Visinteresantākais, sierus marinējot, ir tas, ka nekad nevar precīzi prognozēt un pateikt, kāda garša produktam izveidosies. Var tikai nojaust…

Marinādes iedalās stiprās (bagāta garš­vielu buķete), vājās (izvēlas nedaudz garš­vielu), skābās (izvēlas tikai skābas sulas), saldskābās (sulas, medus vai cukurs).

Šie nosaukumi pasaka priekšā, kāda marinādei būs garša.

Kā marinēt?

Publicitātes foto

Marinēšanai vispiemērotākie ir 1 litra tilpuma stikla cieši noslēdzami trauki. Lai piepildītu šādu trauku, ņem ap 500 g siera, sagriež kumosa lieluma kubiņos vai pirksta resnuma stienīšos. Ja ir vēlēšanās, veido standziņas, trijstūrīšus, bumbiņas. Lai marināde neaizskalo garšvielas (paprikas, asā pipara strēmeles, zaļumi u.c.) burciņas dibenā, tās rūpīgi sarindo gar trauka malām. Gan garšai, gan greznojumam der arī apelsīna un citrona miziņas. Kopā ar sieru var marinēt patisona vai kabača šķēlītes, ziedkāposta rozetes, burkāna ripiņas – būs vēl neparastāks salikums.

Sieru marinādē patur istabas temperatūrā vismaz 24 stundas, lai garšas ievelkas. Pēc tam burciņu liek ledusskapī.

Ja vēlas viesību galda ēdienkarti papildināt ar marinētiem sieriem, tos var pasniegt kā atsevišķu ēdienu. Tad sieru marinēšanai vēlams griezt lielākos gabaliņos – šķēlītēs un stienīšos.

Izbraucienos, piknikos vai ja ierodas negaidīts ciemiņš, marinēts siers ir lielisks papildinājums dārzeņu salātiem, uzlikts uz apgrauzdētām maizītēm, arī ar ceptiem kartupeļiem, marinētiem artišokiem, olīvām, sēnēm vai biezputru.

Marinādes

• olīveļļa, rozmarīns, citrona sula, laima sula, svaigas dzērvenes

• olīveļļa, dilles, sakapātas ķimenes, granātābolu sula

• olīveļļa, saspiests ķiploks, rozmarīns un timiāns, rožlapiņu ievārījums

• olīveļļa, estragons, šalotes sīpolu ripiņas

• olīveļļa, anīsa zvaigznītes, rozā pipari

• olīveļļa, rabarberu sula, medus, timiāns

• olīveļļa, ķirbis, kanēļa standziņas, apelsīnu šķēlītes, brūnais cukurs

• olīveļļa, citrona sula, apceptas ķirbju sēkliņas, ingvers, ķiploka daiviņas

• olīveļļa, citrona sula, majorāns, sinepes

• olīveļļa, citrona sula, medus, mārrutki

To, kādās proporcijās jāņem sastāvdaļas, stingru nosacījumu nav. Visu noteiks jūsu garšas kārpiņas – marinādi gatavojot, garšojiet, eksperimentējiet.

Receptes!

Siers ar gurķi, Ķīnas kāpostu un redīsiem

• 250 g marinēta Holandes siera (vai Krievijas, Bauskas, Spēkavīra)

• 3 nelieli gurķi

• 5–6 redīsi

• tomāts

• salātu lapas

• 100 g Ķīnas kāpostu

• pētersīļu, seleriju zaļumi

Mērcei:

• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari

Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus plānās šķēlītēs, kāpostus un redīsus sasmalcina, sajauc ar pētersīļu un seleriju zaļumiem un mērci. Pieliek lapu salātus un tomātu šķēlītes.

Ar tomātiem, papriku un gurķiem

• 250 g marinēta Talsu Deviņkalnu vai Talsu siera

• 2 gurķi

• 2 tomāti

• 5 redīsi

• 1 sarkanā paprika

• 100 g loku

• pētersīļu zaļumi

• saišķītis diļļu

• 1 vārīta ola

Mērcei:

• olīveļļa, etiķis, sāls, cukurs, malta paprika, malti pipari

Sieru sagriež kubiņos, nomazgātus gurķus, papriku, tomātus, redīsus sagriež vienādās šķēlītēs, sajauc ar zaļumiem un mērci, pārkaisa ar sasmalcinātu olu, diļļu un pētersīļu zaļumiem.

Ar āboliem, gurķiem un kātu seleriju

• 250 g marinēta Baltā biezpiena siera

• 3 gurķi

• 2 āboli

• 2 tomāti

• 1 selerijas kāts

• 100 g salātu

• ¼ citrona sula

• 100 g skābā krējuma

• sāls, cukurs

Sieru un seleriju sagriež gabaliņos, gurķus, ābolus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Salātus saplucina, pievieno ar citrona sulu, sāli un cukuru sajauktu krējumu. Samaisa, rotā ar salātu lapiņām un tomātu šķēlītēm.

Ar marinētām bietēm, kāpostiem un burkāniem

Publicitātes foto

• 250 g marinēta Kazdangas siera

• 100 g marinētu biešu

• 1 burkāns

• 1 glāze sašķērētu svaigu kāpostu

• citrona sula

• sāls, cukurs

• augu eļļa

• sezama sēkliņas

Sieru sagriež kubiņos, burkānu sarīvē, kāpostus sastampā, līdz kļūst mīksti. Visus produktus sajauc un pārlej ar salātu mērci.

Ar seleriju, rozīnēm un riekstiem

• 250 g marinēta Kazdangas siera Mare

• 2–3 burkāni

• 1 neliela selerija

• 3 ēdamkarotes rozīņu

• 3 ēdamkarotes notīrītu riekstu

• bezpiedevu jogurts

• citrona sula

• nedaudz rīvētas citrona miziņas

• sāls, cukurs

Sieru sagriež kubiņos, seleriju sarīvē salmiņos un apslaka ar citrona sulu. Burkānus smalki sarīvē. Produktus sajauc, pēc vēlēšanās pievieno nomazgātas, uzbriedinātas rozīnes, saberztus riekstus, sarīvētu citrona miziņu, cukuru un sāli. Samaisa ar jogurtu.

Ar burkāniem, rupjmaizes grauzdiņiem un medu

• 250 g marinēta jāņu vai ķimeņu siera

• 200 g rupjmaizes grauzdiņu

• 2–3 burkāni

• 3–4 ēdam­ka­rotes augu eļļas

• 10 žāvētas plūmes

• medus

SAISTĪTIE RAKSTI

Sieru sagriež kubiņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves, sajauc ar grauzdiņiem. Pievieno uzbriedinātas sasmalcinātas plūmes, medu, sieru. Pārlej ar salātu mērci.

Ar kūpinātu šķiņķi, puraviem un olām

• 250 g marinēta siera (Jaunpils Spēkavīrs vai Bauskas)

• 200 g kūpināta šķiņķa

• 2 āboli

• 1 puravs

• 2 olas

• 3 ēdamkarotes skābā krējuma

• sāls, cukurs

• malti melnie pipari

• zaļumi

Sieru un šķiņķi sagriež strēmelēs. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos, samaisa ar skābā krējuma mērci un sīki sagrieztiem zaļumiem. Novārītas olas sagriež ripiņās, puravus gredzenos. Pārklāj salātus. Pārkaisa zaļumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ļaunā slimība vēzis arī kociņiem: vai ar to var cīnīties?
13 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes recepšu krājumiem: visgaršīgākais mājās gatavotais rasols 18
13 stundas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Ar kādiem “tautas līdzekļiem” labi var iztīrīt veļasmašīnu, bet kādus labāk tomēr nelietot?
13 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Lai orhidejas ziedētu vienmēr: dārzniece atklāj vienu “triku” 5
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Problēmas ir ļoti nopietnas.” Vai Lietuva kļūdījusies, aizliedzot nevakcinētiem cilvēkiem apmeklēt lielveikalus? 127
20 stundas
PA
Pēteris Apinis
Ziņas
“Ministra dēļ zaudējumi ir lielāki par visu antivakseru nodarīto kaitējumu!” Apinis par bailēm un haosu 85
8 stundas
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Kāpēc viņi tik ilgi ir mums melojuši? 680
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Bērnu rotaļu laukumā lāču mamma ar lācēnu spēlējoties šļūc pa slidkalniņu 11
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
„Pērc, ko gribi, te viss ir lētāks!” Latvieši dalās pieredzē, kāpēc pēc ikdienas precēm dodas uz „Lidl” Lietuvā 97
1 diena
Lasīt citas ziņas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Ne tikai skaisti, bet arī vērtīgi: kā no pīlādžiem pagatavot vērtīgu sīrupu?
1 diena
EV
Edgars Vimba
Praktiski
Milzu baltmietenes – raganu apļu veidotājas parādījušās daudzos dārzos. Ko ar tām iesākt? 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ābolu pīrāgs “Šarlote”: klasiska recepte, kas izdodas katram! 2
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai ir iespējams samainīt sociālo dzīvokli uz citu?
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
no puķupodiem aizdzīt sliekas? 6
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka? 4
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Reirs skaidro, kāpēc nākamā gada budžetā nav paredzēta minimālās algas celšana 53
9 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Lemberga likumu noraida. Judins atzīst, ka viņam kauns, ka Saeima nopietni diskutē par šādiem jautājumiem 12
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja būs iekšējais taisnīgums, mēs tos bēgļus arī pieņemsim.” Rūta Dimanta par problēmām valsts prioritātēs 8
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Krieķis gadu pēc Rebenoka slepkavības: Pirmos pierādījumus atrada pēc mēneša, tīrot māju 20
12 stundas
PA
Pēteris Apinis
Ziņas
“Ministra dēļ zaudējumi ir lielāki par visu antivakseru nodarīto kaitējumu!” Apinis par bailēm un haosu 85
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Problēmas ir ļoti nopietnas.” Vai Lietuva kļūdījusies, aizliedzot nevakcinētiem cilvēkiem apmeklēt lielveikalus? 127
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Par interneta hītu kļuvis video, kurā Staķis pārsteigts par sportistiem, kas ieradušies uz apbalvošanu: “Kādā sakarā? Ā, īstais Pļaviņš un Točs!” 38
15 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Atsāks darbu pie Pašvaldību referendumu likuma 2
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Bērnu rotaļu laukumā lāču mamma ar lācēnu spēlējoties šļūc pa slidkalniņu 11
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dziedātājas Elīnas Gluzunovas vīrs pukojas, ka sieva ir kā “saaugusi” ar telefonu: “Tie “like” ir svarīgāki par bērniem!” 7
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
„Pērc, ko gribi, te viss ir lētāks!” Latvieši dalās pieredzē, kāpēc pēc ikdienas precēm dodas uz „Lidl” Lietuvā 97
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Pensija būs jākrāj pašam! Ar laiku pensijas 1. līmenis izzudīs arī Latvijā 125
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Cilvēkus izmanto.” Ilvesa par to, ka ar cilvēkiem tiek manipulēts, mērķtiecīgi izmantojot dažādas tehnoloģijas 58
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Agris un Agrita 1
15 stundas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Ar kādiem “tautas līdzekļiem” labi var iztīrīt veļasmašīnu, bet kādus labāk tomēr nelietot?
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tad jau mums vajag mēru katrai Rīgas bedrei!” Ušakovs skeptisks par nakts mēra amata ieviešanu galvaspilsētā 38
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
TV personības Žaklīnas Cinovskas jaunā darbavieta – pārsteigums daudziem 40
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Botass ātrākais pirmajos F-1 treniņbraucienos
23:03
LE
LETA
Ziņas
Nīderlande ievieš obligātus Covid-19 sertifikātus 14
22:06
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Līdz ar Rūdolfu Blaumani mirusi arī ērglēniešu vienprātība
21:32