LETA, Reuters, ekrānuzņēmums no twitter. Kolāža – la.lv

Izgāšanās. Ministrijai neizdodas pašvaldības sadzīt aplokos 10


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) sarunājušas, ka pašvaldību sadarbības teritoriju projektam vairs netiks pievienota karte, kurā noteiktas konkrētas robežas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Lasīt citas ziņas

Ministra Kaspara Gerharda ideja un vairāku gadu pūliņi uzzīmēt karti ar 29 sadarbības teritorijām, kuru robežās pašvaldībām būtu jāsadarbojas, ir izgāzušies. Uz nenoteiktu nākotni pārceļas lielāku novadu veidošana, kas varētu novest pie 16 apriņķu izveidošanas.

Latvijas Pašvaldību savienības pozīcija nemainīgi argumentēta ar pozitīviem faktiem “iz dzīves”: sadarbība starp novadiem izglītībā, veselības aprūpē, civilajā aizsardzībā, kultūrā, būvuzraudzībā kontrolē jau notiek, bet pavisam citās un daudz plašākās teritorijās, nekā ministrija to gribējusi sazīmēt uz kartes.

CITI ŠOBRĪD LASA

LPS lielākoties ir ZZS elektorāts un deputātu rezerve, tāpēc šie Nacionālās apvienības centieni politiski bija lemti neveiksmei. “Tā ir bezjēdzīga lieta un ministrs Kaspars Gerhards labi zina, ka Zaļo un zemnieku savienība par to nebalsos,” izteicies ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Tas izskaidro arī premjera atturīgo “atbalstu”.

Pretstāve nav bijusi tikai starp Nacionālās apvienības un ZZS pozīcijām. Administratīvi teritoriālā reforma būtu nepilnīga, ja to neturpinātu arī valsts pārvaldē. Valsts iestādēm ir kādas 30 dažādas teritorijas, kurās katra darbojas citādi. Piemēram, Lauku atbalsta dienestam, Valsts ieņēmumu dienestam, Sociālās apdrošināšanas aģentūrai, Valsts zemes dienestam, Valsts policijai u. c. katrai ir atšķirīgs reģionālais tīkls. Pat VARAM pakļautajā Valsts vides dienestam un Dabas aizsardzības pārvaldei ir atšķirīgas teritoriālās struktūrvienības. Nebija ne mazākās gatavības no to puses iesaistīties šai sadarbības teritoriju veidošanas procesā.

Platais ministrs Gerhards tika saspiests starp reālo dzīvi pašvaldībās un ministriju nevēlēšanos kaut ko mainīt jeb starp ZZS no augšas un no apakšas. Ja pēc Saeimas vēlēšanām ZZS ietekme valdībā augs, tad par novadu piespiedu apvienošanu nedzirdēsim vēl četrus gadus.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.