Mājās var pagatavot veselīgu saldējumu ar dārza veltēm.
Mājās var pagatavot veselīgu saldējumu ar dārza veltēm.
Foto: SHUTTERSTOCK

Kā tikt pie veselīga saldējuma? Gatavot pašiem, izmantojot saldējuma mašīnu 3

Rebeka Rogale, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Izpētot saldējuma etiķeti ar daudzajiem E simboliem, pircēji bieži noliek to atpakaļ plauktā. Tomēr ir veids, kā tikt pie veselīga saldējuma – gatavot to pašiem, izmantojot saldējuma mašīnu.

Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
“Mēs te tupēsim ar maskām, kodiem un ierobežojumiem, kamēr visa pārējā Eiropa dzīvos kā 2019. gadā,” Soctīklotāji par Pavļuta paziņojumu 244
“Saslimu ar kovidu, bet testu nodevu tikai pēc nedēļas. No kuras dienas sāk skaitīt karantīnu?” Uz skatītājas jautājumu atbild Stella Lapiņa 26
Lasīt citas ziņas

Pirms saldējuma mašīnas iegādes vispirms ieteicams apdomāt, cik daudz saldējuma paredzēts pagatavot vienā reizē un cik bieži to gatavos, tāpat arī cik daudz naudas var atvēlēt pirkumam.

Mehānisko vai elektrisko, saliekamo vai stacionāro

Visas mašīnas darbojas pēc viena principa – kulšanas apjoms tiek vienmērīgi griezts, bet tajā ievietotā masa vienlaikus tiek kulta un atdzesēta. Vairumā ierīču ir viena liela kulšanas bļoda, bet dažās arī vairāki nelieli trauciņi.

CITI ŠOBRĪD LASA
Vienkāršāko modeļu kulšanas trauks iepriekš jāatdzesē saldētavā.
Foto: Toasted Pictures/SHUTTERSTOCK

Mehāniskās ierīces kulšanas bļoda pirms darbināšanas 12 stundas jāatdzesē saldētavā, bet gatavošanas procesā kulšanas rokturis ik pēc 2–3 minūtēm jāpagriež pašam.

Elektriskās ierīces kulšanas procesu veic automātiski, jānospiež vien podziņa uz paneļa. Tomēr tās iedala vienkāršākās (pusautomātiskās) un sarežģītākās (automātiskās). Pusautomātiskajās mašīnās kulšanas trauks iepriekš jāatdzesē saldētavā, līdzīgi kā izmantojot mehānisko mašīnu.

Izvēloties šādu modeli, svarīgi novērtēt sava ledusskapja saldētavas gabarītus, jo vairumam mašīnu ir viena liela kulšanas bļoda.

Izdevīgākas ir tās ierīces, kurām ir vairākas noņemamas bļodas, jo tad, kamēr viens saldējums atrodas saldētavā, var gatavot jau nākamo. Savukārt automātiskajā mašīnā ir iebūvēts kompresors, kas 5–10 minūtes pēc ieslēgšanas ir gatavs kuļamo masu ne tikai sakult, bet automātiski arī atdzesēt.

Elektriskajai mašīnai ērtākai lietošanai būs nepieciešama papildu brīva stacionāra vieta uz virtuves darba virsmas. Mehānisko ierīci var izjaukt un glabāt kastē.

Jo gudrāka mašīna, jo dārgāk maksā. Vislētākās ir mehāniskās saldējuma mašīnas, seko pusautomātiskās, tad automātiskās un ar elektronisko vadību.

Garša būs vienāda gan mehāniskajā, gan automātiskajā mašīnā gatavotam saldējumam. Ar mehānisko mašīnu vajadzēs vien vairāk laika, lai iegūtu kāroto našķi.

Jautājums ir par to, kādas ērtības vēlamies un cik daudz esam gatavi maksāt par papildu funkcijām. Neliela tilpuma automātisko mašīnu iespējams iegādāties aptuveni par 30–40 eiro, bet pieejami arī modeļi ar daudzām funkcijām, ekskluzīvu dizainu un elektronisko vadību pat par 600 eiro.

Papildu funkcijas, jauda un materiāls

Ierīcēm, kas aprīkotas ar elektronisko vadību, ir pieejams taimeris un signāls – var iestatīt nepieciešamo gatavošanas ilgumu, signāls paziņos, kad saldējums gatavs.

Ir iespēja izvēlēties arī, cik cietu našķi vēlas baudīt. Dažām ierīcēm uz korpusa ir lodziņš, caur kuru var redzēt, kāda ir gatavojamā saldējuma konsistence, bet dažas aprīkotas ar papildu jogurta gatavošanas funkciju.

Nelielā saldējuma mašīnā var pagatavot ģimenei kārumu ar dažādām piedevām.
Foto: Gupina/SHUTTERSTOCK

Iegādājoties saldējuma mašīnu, der izvērtēt arī tās jaudu (elektriskajām), izmēru un materiālu saldējamai bļodai. Pusautomātiskās mašīnas patērē no 4 līdz 35 V, bet automātiskās trīs reizes vairāk.

Parasti mašīnai ir viens liels konteiners (dažiem modeļiem komplektā ir vēl papildu noņemami trauki), bet nopērkamas arī ierīces, kurās viena trauka vietā ir četras vai sešas mazas glāzītes (mehāniskajām mašīnām).

Lielai ģimenei lietderīgāka būs vismaz 1 l vai lielāka bļoda. Saldējamās bļodas materiāli ir plastmasa vai nerūsošais tērauds. Plastmasa ir vieglāka, klusāka, lētāka, bet mazāk izturīga un piesūcas ar izmantoto produktu krāsu un smaržu. Tērauds savukārt ir smagāks, skaļāks, dārgāks, bet izturīgāks un higiēniskāks.

Ja ierīci paredzēts iegādāt interneta veikalā, jārēķinās, ka produkta apraksts var būt nepilnīgs vai kļūdains. Tāpēc informāciju par izvēlēto mašīnu ieteicams apskatīt vismaz divās trīs vietnēs un salīdzināt. Ja preci apskata klātienē, jāizpēta, kādas tai ir papildu funkcijas, cik ērti ierīci būs izjaukt un mazgāt, cik garš ir elektrības vads u. tml.

Ogu saldējums – vieglāk, jogurta – visgrūtāk

Foto: SHUTTERSTOCK

* Saldējuma masas dabiskā cietība atkarīga no tā, cik tajā daudz tauku – jo mazāk tauku, jo cietāks saldējums. Tātad kalorijām bagātākam saldējumam jāuzstāda lielāka cietības pakāpe nekā augļu saldējumam.

* Visviegāk pagatavot ogu vai augļu sulu saldējumu. Ogas sablenderē vai sarīvē kopā ar cukuru un liek saldējuma mašīnā.

SAISTĪTIE RAKSTI

* Plombīru gatavo no divām masām – saldā krējuma, kas sakults ar cukuru, un olu dzeltenumiem, kas arī sakulti ar nedaudz cukura un vaniļas. Abas sakultās masas liek saldējuma mašīnā kopā. Var pievienot vēl trešo – ogu masu vai skaidiņās sarīvētu šokolādi.

* Visgrūtāk pagatavot jogurta saldējumu – tam būs nepieciešama saldā krējuma masa, ogu masa un biezs bezpiedevu jogurts. Turklāt saldējuma mašīnā masas ievieto pakāpeniski – vispirms saldā krējuma masu kopā ar ogām, bet tad, kad saldējums jau sācis cietēt, pievieno jogurtu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kā pareizi iestādīt koku: izrādās, vairums to nezina! 2
Ja pārdod mašīnu – vai jāmaksā valstij nodoklis? 18
Siera pīrāgs Čanapuri
Izmaiņas veselības aprūpē no 1. janvāra: kuri cilvēki tagad ir atbrīvoti no pacienta līdzmaksājuma? 11
Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
“Mēs te tupēsim ar maskām, kodiem un ierobežojumiem, kamēr visa pārējā Eiropa dzīvos kā 2019. gadā,” Soctīklotāji par Pavļuta paziņojumu 244
“Saslimu ar kovidu, bet testu nodevu tikai pēc nedēļas. No kuras dienas sāk skaitīt karantīnu?” Uz skatītājas jautājumu atbild Stella Lapiņa 26
Ja pārdod mašīnu – vai jāmaksā valstij nodoklis? 18
Vai, enerģijas ieguvei izmantojot saules baterijas, rēķini tiešām ir pa nullēm?
Lasīt citas ziņas
no ievārījuma pagatavot kēksiņus?
Medaļas ceļ pašapziņu! Ķekaviešu Gintas un Māra Loginu sīrupiem un džemiem “Novada garšas” eksperti piešķir zeltu un sudrabu
Labākās sējas dienas 2022. gadā: sākas jau februārī!
Dakteri uz palodzes. Kādus telpaugus var izmantot ārstēšanā? 1
pagatavot fantastiku debesmannu?
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Līdz pretinieka pozīcijām 400 metri. Cik gatava saspīlējuma eskalācijai ir Ukrainas armija. “Latvijas Avīzes” reportāža 12
Slimo gan vakcinētie, gan nevakcinētie: aicina atcelt Covid-19 sertifikāta prasību tirdzniecības centros 2
Māris Antonevičs: Kāpēc premjers runā aplamības
Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
“Visā pasaulē cilvēki sadalīti vienos un otros, un vairs nezinu, kuri ir labie un sliktie.” Saruna ar komponistu Zigmāru Liepiņu
Neskatoties uz Covid-19 saslimšanas rekordiem, Eiropā atceļ ierobežojumus 12
Edvīns Šnore: Iespēja tikt pie kompensācijas Covid-19 vakcīnas blakņu gadījumos ir iedrošinājums tiem, kas baidās vakcinēties
Latvijā pašlaik zemāka saslimstība ar Covid-19 nekā vidēji Eiropā
“Represiju dēļ latgalieši to tik sapņo kā atdalīties no Latvijas un pievienoties Krievijai!” Ko par mums raksta Krievijas propagandas mediji 295
“Pa logu izmeta 400 mārciņu pieprasīto kukuli un ar 137 km/h bēga no kolēģiem!” Kā Jevgeņijs Rēzeknē atmaskoja uzmācīgos un negodīgos ceļu policistus 23
“Mēs te tupēsim ar maskām, kodiem un ierobežojumiem, kamēr visa pārējā Eiropa dzīvos kā 2019. gadā,” Soctīklotāji par Pavļuta paziņojumu 244
Rīgu pārņēmis omikrons. Ko vēl atklāj novērojumi Latvijas pilsētu notekūdeņos? 48
Skatītāja: Uztaisiet šovu, lai prezidents un ministri parāda, kā izdzīvot ar 283 eiro mēnesī 248
“Gobzems apkauno nevis sevi, bet savus vecākus,” Kreituse asi kritizē politiķi 142
VIDEO. “Tā procedūra ir ļoti nopietna, jo dibens jau nav tā mazākā ķermeņa daļa”: Olga Kambala ar injekcijām tiek pie smukākas pēcpuses
Kariņš un Pavļuts jau nav vienīgi, kuri “rausta sabiedrību”! Zanders iesaka tuvākajās nedēļās izslēgt “ziņas” 45
Streips: Ukraiņi cīnīsies, rietumi palīdzēs. Tad jautājums, cik gatavas krievu mammas būs lolotos dēlus sagaidīt zārkos 73
Slimo gan vakcinētie, gan nevakcinētie: aicina atcelt Covid-19 sertifikāta prasību tirdzniecības centros 2
11:08
“Visā pasaulē cilvēki sadalīti vienos un otros, un vairs nezinu, kuri ir labie un sliktie.” Saruna ar komponistu Zigmāru Liepiņu
10:53
Datu aizsardzības diena – biežāk pieļautās kļūdas tiešsaistē un noderīgi padomi drošības uzlabošanai
10:30