Foto – Anda Krauze

Ar adatu rokās 1

Par norvēģiem saka, ka tie piedzimst ar slēpēm kājās, tāpēc ir teicami slēpotāji, bet par Agati var teikt, ka viņa ir piedzimusi ar adatu rokās, turklāt ģimenē, kurā mamma ir mājturības skolotāja, bet abas vecmāmiņas – šuvējas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

– Mācoties 3. klasē, pēc piegrieztnes uzšuvu sev pirmos svārkus. Mamma bija aizņemta darbos, tāpēc, ja lūdzu, lai man uzšuj kleitu, blūzi vai ko citu, viņa nolika man priekšā žurnālu un mudināja, lai daru pati. Teica: skaties un mācies no savām kļūdām!

Varbūt tolaik meitenei būtu gribējies, lai mamma uzšuj kāroto apģērba gabalu, taču pamudinājums būt patstāvīgai vēlāk nesa augļus. Agate atzīst, ka tagad ir gatava jebkādiem izaicinājumiem. – Ja gribu kleitu, kas sakombinēta no divām piegrieztnēm, nekādu problēmu! Ja kaut kas neizdodas pirmajā piegājienā, daru tik ilgi, kamēr rezultāts mani apmierina, – smej enerģiskā jauniete.

CITI ŠOBRĪD LASA

Patlaban Agate strādā salonā “Latvju lietas” – ir gan pārdevēja, gan šuj lellītes un apģērbu tām, gan tamborē un izšuj krustdūrienā. Tuvākajā nākotnē vēlas apgūt aušanu, jostu celošanu un rokassprādžu pērļošanu.

Vainags − soli pa solim

Latgales vainagu dejotājas šuva no vidēji bieza vilnas auduma tirkīza tonī, oderei jeb iekšpusei izmantoja pieskaņotas krāsas atlasu (der arī kokvilnas audums), bet vainaga pamatnei izvēlējās plastikātu (to pirka veikalā “Baltijas papīrs”, kur materiālu piegrieza atbilstīgi katras dejotājas galvas izmēram). Apli no stingrā materiāla sastiprināja ar abpusējām līmlentēm. – Pamatnei var ņemt kartonu, taču tas nav tik izturīgs kā plastikāts, jo, izmirkstot lietū, var deformēties, – piebilst Agate.

Kad audums piegriezts pēc galvas izmēra (nedrīkst aizmirst pierēķināt vīļu tiesu!), adatā ver diegu un sāk pērļot (šajā gadījumā izšuva ar smalkām 11. izmēra Čehijā ražotām stikla pērlītēm). Ļoti svarīgi ir ievērot precīzu pērlīšu skaitu rakstā. Ja gadās kļūdīties, izšuvums bez žēlastības jāizārda.

Kad pērļošana pabeigta, vilnas audumu sašuj ar atlasa oderi. Ievieto plastikāta pamatni, kas vainagam piešķir formu, un savieno vainaga galus.

Līdzīgi ar pērlītēm izšūti vainadziņi veikalos maksā aptuveni 50–70 eiro, bet, šujot pašai, materiāla izmaksas ir vismaz desmit reižu mazākas. Piemēram, “Teiksmas” dejotājas par 16 vainagiem nepieciešamajiem materiāliem iztērējušas vien 60 eiro, bet viena vainaga pašizmaksa esot 3,75 eiro!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.