Foto – Shutterstock

Pretendentu atlase 4

Potenciālo kandidātu vārdi ir atrodami internetā, piemēram, Latvijas mērnieku biedrības mājaslapā. Ir tikai viena nianse – visi lielākoties strādā firmās, tālab meklējumus vērts sākt no šīs puses. Vēl der atcerēties, ka viņiem ir trīs veidu sertifikāti – ģeodēzisko darbu veikšanai, zemes kadastrālajai (robežu) uzmērīšanai un zemes ierīkošanai (dalīšanai). Teorētiski tās ir atšķirīgas lietas, bet praksē daudzi visas pieprot.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara 44
Krievijas “lācis” Putins asina nagus, lai sagrābtu arvien vairāk Eiropas uzņēmumu
Lasīt citas ziņas

Latvijā ir desmitiem šādu uzņēmēju, kas gatavi pakalpot, un darba viņiem pietiek. Ja procesu sāk no nulles, ir svarīgi pašam saprast, ko īsti vajag, un tad cenu aptauju var izdarīt pat elektroniski, pie datora sēžot, jo mērniekam zināšanai vajadzīgs tikai īpašuma kadastra apzīmējums. Protams, nosauktās summas atšķiras, turklāt būtiski. Diemžēl lētākais piedāvājums ne vienmēr ir labākais, vēlāk iespējamas problēmas dokumenta izmantošanā, bet, piemēram, topogrāfiskais plāns, kas nepieciešams projektēšanas uzsākšanai, ir derīgs tikai vienu gadu.

Par mazu naudu mēdz izlīdzēt gan individuālā darba veicējs, kurš strādā mājās, taupot uz biroja izmaksu rēķina, gan liela firma, kas nemēdz iedziļināties detaļās. Kāda jēga šādai topogrāfijai, kas atspoguļo situāciju uz zemes (reljefu, kokus) un pazemē (komunikācijas), ja robežas nav sakārtotas, ja vecie plāni neatbilst realitātei dabā, proti, kupicas ieraktas citā vietā? Tātad uzreiz vajadzīga arī kadastrālā uzmērīšana, lai arhitektam būtu pilnīgi skaidrs, cik tālu līdz sētai paliek, ja māju noskatītajā vietā gribas iesēdināt. Tā jau ir cita opera un papildu izmaksas, iespējams, pirmo domstarpību cēlonis…

CITI ŠOBRĪD LASA

Īsts profesionālis pirmām kārtām ir pētnieks, kurš iedziļinās uzdevumā, un to jūt tikai personiskās sarunās. Piemēram, uzreiz aizdomājas, kur cilvēks tiks pie elektrības, ja esošā līnija atrodas krietni ārpus gruntsgabala robežām. Arī katrai komunikāciju pieslēguma vietai ģeodēziskā aina ir vajadzīga, un godprātīgs mērnieks šādas situācijas nemēdz palaist garām, pretējā gadījumā pašam vien plāns būs jātaisa vēlreiz…

Lielā mērā šī ir laimes spēle. Ja rezultāts apmierina, sadarbību vērts turpināt, nākamos zemūdens akmeņus kopīgi apejot. Tātad kas nepieciešams ēkas nodošanai?

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.