Foto – Shutterstock

Fināla akords 4

Ar topogrāfisko plānu nekas nebeidzas – objekta nodošanai pieprasīts ir dokuments, ko sauc par ēku, komunikāciju un labiekārtojuma izpilduzmērījumu, un zem tā neviens nav gatavs parakstīties, neriskējot ar savu profesionālo sertifikātu, ja paveiktais mats matā neatbilst dabā izbūvētajam. Pieļaujamās novirzes no projekta – uz augšu vai leju, pa labi vai kreisi: 10 cm mājas pamatiem, 30 cm komunikācijām. Drakoniskas prasības, vai ne? Un, ja kļūdas gadījušās (kā nu bez tām!), vienīgais variants – izmaiņas savulaik apstiprinātajā būvprojektā ar visām izrietošajām sekām (laiks un nauda!).

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Lasīt citas ziņas

Rīgā prasības ir sevišķi striktas. Piemēram, kopš pagājušā gada komunikāciju atrašanās vieta jāfiksē pie atvērtas tranšejas. Tas nozīmē, ka jāsauc mērnieks, kad grasies guldīt elektrības kabeli vai kanalizācijas cauruli, un šis noteikums attiecas ne tikai uz ārējiem, bet arī iekšējiem tīkliem, kas atrodas šaipus žoga, tātad privātīpašumā, kur teorētiski saimnieks var darīt visu, ko grib! Un tagad iedomāsimies diezgan tipisku situāciju, ka uz šā kabeļa vai caurules jau uzlikts bruģis, tālāk sazaļojusi zālīte, iekopta puķu dobe vai pat sakuplojis košumkrūms, bet vienīgais izziņas variants ir… rakt. Mērnieks taču nav kurmis, zemē ielīst nevar!

Pagalmā uz šīm lietām, iespējams, var paskatīties arī caur pirkstiem, atrašanās vietas nosakot it kā pieļaujamās kļūdas robežās. Ar ārējiem tīkliem gan nedrīkst jokot, pieslēgumiem izpildshēma ir obligāta, turklāt jāsaņem atzinums, ka ievēroti to saimnieku tehniskie noteikumi. Mērniekam atliek vien konstatēt faktus: ja novirzes ir lielākas, nav vērts pat rādīt tās saskaņošanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šai kārtībai, lai arī cik birokrātiska tā šķiet, tomēr ir sava loģika, jo pilsētā pamazām veidojas uzticama datubāze, kas atvieglo darbu gan nākamo objektu projektētājiem, gan zemes racējiem, ļaujot izvairīties no nezināmu kabeļu pārraušanas, cauruļvadu bojāšanas un citiem varas darbiem.

Morāle: ja mērnieks piedalījies visos svarīgākajos privātmājas tapšanas brīžos – gan pamatu likšanā, gan spāru svētkos, kad kores reālais augstums kļūst redzams –, uz nodošanas ballīti viņš var ierasties arī bez saviem smalkajiem instrumentiem, jo visa informācija izpilduzmērījumam jau ir savākta. Protams, dzīvē tā bieži nemēdz notikt. Tāpēc sen apdzīvotas ēkas oficiālā legalizēšana arī sagādā tik daudzus negaidītus un dārgus pārsteigumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.