Ināra Mūrniece
Ināra Mūrniece
Foto – Timurs Subhankulovs

– Vai tas ir aicinājums konkurentiem vai arī paškritisks vērtējums un teiktais attiecas arī uz Nacionālo apvienību? 10


– Politiskajās attiecībās ir liels cilvēciskais faktors. Ja sastopies ar nepamatotiem apvainojumiem, ir liela vēlme asi atbildēt uz tiem. Cenšos nevienu personiski neaizvainot… Taču droši vien mēs neviens neesam bez grēka. Šādos brīžos ir svarīgi elpot dziļi un mēģināt meklēt racionālas sadarbības formas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

– Vai tāda forma jau nav koalīcijas līgums?

– Jā, protams, taču blakus ir politiskā konkurence koalīcijas iekšienē. Skaidrs, ka partijām vienmēr būs atšķirīgas nostājas. Piemēram, NA iestājas par vienotu skolu sistēmu valsts valodā, par termiņuzturēšanās atļauju tirgošanas pārtraukšanu, mums ir savs skatījums, kā risināt migrācijas jautājumus, un ļoti atturīga attieksme pret bēgļu uzņemšanu. Arī citām partijām ir sava nostāja šajos jautājumos. Taču par to var diskutēt, arī neapvainojot vienam otru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Manuprāt, šobrīd politiķiem kopā ar visu sabiedrību jāveido jauna sadarbības platforma – ar skatu ilgtermiņā. Kā to izdarīt? “Vienotība” nākusi klajā ar savām idejām Latvijas simtgadei. Augstu novērtēju, ka to skaitā ir Nacionālās apvienības stingri aizstāvētās idejas demogrāfijas uzlabošanai, kā arī pirmā mājokļa atbalsta programma. Tas liecina, ka varam izveidot kopīgu pārpartiju idejisko platformu. Nacionālā apvienība ar savu simtgades programmu gatavojas nākt klajā partijas kongresā ap decembra vidu. Gaidīsim, kādas idejas virzīs citas partijas. Tas būtu liels mūs, visus Latvijas cilvēkus, vienojošs kopdarbs ar skatu uz Latvijas simtgadi.

– Minējāt, ka Latvijas politiķu svarīgākais uzdevums būtu rūpēties par drošību un sociālajiem jautājumiem. Vienlaikus NA aktivitātes pēdējā laikā saistās ar tādām idejām kā pirmslaulības kursi vai mēģinājumiem regulēt tikumības līmeni skolās. Vai tie nav ieņēmuši pārāk lielu vietu partijas tēlā?

– Nedegu par tikumības debatēm. Bet, ja šie jautājumi sabiedrībai ir svarīgi, tie acīmredzot ir jāizrunā. Mediji un interneta sociālie tīkli ar apetīti uztur šīs debates, izceļot konkrētu partiju lomu. Manuprāt, daudz svarīgāk šobrīd ir strādāt pie valsts drošības, sociālajiem jautājumiem, migrācijas. Priecājos, ka Straujumas kundze un koalīcija kopumā atbalstīja NA priekšlikumu, ka bēgļu pabalsts nedrīkst būt lielāks par tiem pabalstiem, ko saņem Latvijas iedzīvotāji. Taču tā ir tikai viena ideja. NA nosūtījusi koalīcijas partiju sadarbības padomei savus priekšlikumus imigrācijas krīzes risināšanai, un ceru, ka izdosies vienoties arī par citiem punktiem.

– Interesanti, ka Straujuma un citi “Vienotības” politiķi sākuši atzinīgāk izteikties par Ungārijas prezidentu Orbanu, kurš pazīstams kā stingras politikas piekritējs bēgļu jautājumā.

– Labi, ka politiķi arvien vairāk ieklausās sabiedrības viedoklī. To veicina arī diskusijas koalīcijā.

– Un arī reitingi… Starp citu, kā Saeimas priekšsēdētāja vērtē to, ka Saeimas deputātu izlase dodas uz Muceniekiem spēlēt futbolu ar nelegālajiem robežpārkāpējiem? Bēgļa statuss šīm personām taču vēl nav piešķirts.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.