Solvita Āboltiņa (no labās) un Saeimas priekšsēdētāja, NA pārstāve Ināra Mūrniece.
Solvita Āboltiņa (no labās) un Saeimas priekšsēdētāja, NA pārstāve Ināra Mūrniece.
Foto – LETA

LRA sākumā pat atbalstīja I. Mūrnieces apstiprināšanu amatā. Sasalums attiecībās iestājās pēc tam, kad LRA līderim D. Liepiņam tika liegta dalība Saeimas sēdēs uz laiku, kamēr tiesā tika skatīta pret viņu ierosināta krimināllieta. Par šo lēmumu Liepiņš vaino konkrēti Mūrnieci un kopš tā brīža nelaiž garām nevienu iespēju apšaubīt viņas atbilstību Saeimas priekšsēdētājas amatam. Viņš gan noliedz, ka tā būtu atriebība. “Sākumā mūsu attieksme bija pozitīvāka, jo mēs kā politikā mazāk pieredzējuši deputāti viņai uzticējāmies, bet šī uzticība tika pievilta. Turklāt valsts otrajai amatpersonai jābūt harismātiskai un sabiedrību vienojošai personībai, bet Mūrniece savu pilnīgo harismas trūkumu kompensē ar sabiedrību šķelošu populismu,” uzskata D. Liepiņš. Tādēļ LRA turpināšot konsultācijas ar citām frakcijām un pēc budžeta apstiprināšanas iesniegs pieprasījumu par Saeimas priekšsēdētājas nomaiņu, ja jutīs šim lēmumam vairākuma atbalstu. 51


Līdzīgi kā “krusta karā” pret nu jau bijušo NEPLP vadītāju Aināru Dimantu arī kampaņā pret Mūrnieci reģionāļus kvēli atbalsta Āboltiņa, kurai acīmredzami grūti samierināties ar Saeimas priekšsēdētājas amata zaudēšanu. Tādēļ viņa acīgāk par kritiskāko žurnālistu uzrauga katru Mūrnieces soli un vārdu un steidz izklāstīt savas domas par it kā novērotajiem pārkāpumiem – viņasprāt Mūrniece tērējoties komandējumiem pa Latviju, Mūrnieces svētku runa esot bijusi “spļāviens sejā” pārējiem deputātiem, Mūrniece neesot ieradusies uz amatpersonu drošības apmācībām Lielvārdē un tā tālāk.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Tomēr pašreizējā Saeimas priekšsēdētāja saglabā salīdzinoši augstu popularitāti sabiedrības acīs. Pēc tirgus un sociālo pētījumu aģentūras “Latvijas fakti” datiem, oktobrī I. Mūrnieces darbību pozitīvi vērtēja 33% aptaujāto, negatīvi – 25,4, bet 41% nevarēja viņu novērtēt. “Ar reitingu +7,6 Mūrniece atrodas salīdzinoši augstā vietā politiķu konkurencē. Tas ir vēl jo ievērojamāk tādēļ, ka augstām amatpersonām līdz šim Latvijā lielākoties nav izdevies ilgstoši noturēt labu reitingu,” vērtēja “Latvijas faktu” vadītājs Aigars Freimanis. Taču diez vai šāds sabiedrības vērtējums būs īpaši no svara, kad politiķi dalīs nākamās koalīcijas amatus.

Publicējam arī dažus fragmentus no Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces 18. novembra runas, kas pēc Solvitas Āboltiņas ieskatiem bija “spļāviens sejā” pārējiem deputātiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.