Juris Dalbiņš
Juris Dalbiņš
Foto – Valdis Semjonovs

– Viens no fonda mērķiem ir veicināt Nacionālo bruņoto spēku attīstību. Kā esat iecerējuši to darīt? 8


– Šobrīd bijušas kādu cilvēku iniciatīvas, kas piedāvājuši tehniskos līdzekļus NBS. Šādas ieceres ir atbalstāmas, tomēr iespējamo atbalstu nedrīkst skatīt atrauti no NBS kopējās koncepcijas, lai par saziedoto naudu netiktu iegādāts ekipējums, kas nav paredzēts vienībai un tās uzdevumiem. Atbalstīsim ar NBS komandieri saskaņotus projektus bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanai.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Lasīt citas ziņas

– Jūs pēc izglītības esat sporta skolotājs. Vai fonds atbalstīs arī kādus sporta veidus?

– Jebkuru sporta veidu varam saistīt ar militārām lietām – kaut vai daiļslidošanu. Tajā cilvēks attīsta lokanību, veiklību, mākslu un gribasspēku. Karavīram nav jābūt dzelzs gabalam mašīnas izskatā un bez dvēseles, jo tā kādreiz ir stiprāka par muskuļiem. Ir sporta veidi, kas cieši saistīti ar militārām lietām, un tos mēs varētu atbalstīt – šaušanu, militāro pieccīņu, izturības sporta veidus kā supermaratonu un vīru spēles.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Fonda valdē esat iesaistījuši arī uzņēmēju Juri Bindi un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu Ojāru Spārīti. Kāda būs viņu funkcija?

– Fonds nevar būt tikai bijušo militārpersonu organizācija, tādēļ tajā iesaistām uzņēmējus un intelektuāļus. Ceru, ka Bindes kungs pulcēs mūsu fondam vairāk uzņēmēju, kuri atsauksies ziedošanai. Savukārt intelektuāļi fondam var palīdzēt ar savu redzējumu par piemiņas un muzeju lietām un patriotiskajā audzināšanā, kā arī pētīt aizsardzības jomas izpausmes mūsu valsts kultūrā.

Nesen Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā bija izstāde, kurā bija izstādīti darbi tiem māksliniekiem, kuri bijuši strēlnieki. Tas tikai norāda, ka nav svarīgi, vai rokās bija arkls, ota vai rakstāmrīks – tiklīdz cilvēks uzvilka šineli, viņš bija karavīrs. Latviešu vienībās vienmēr augstu lomu spēlēja kultūra – tajās bija teātra trupas un orķestris, kas nebija raksturīgi citu valstu vienībām.

– Kāpēc fondam ir nepieciešama goda padome?

– Mēs uzrunājām Vairu Vīķi-Freibergu, ņemot vērā viņas valstisko ieguldījumu prezidēšanas laikā, un esam gandarīti, ka viņa mums neatteica. Viņa ir ietekmīgs cilvēks, kurā ieklausās arī starptautiskajā līmenī. Mēs ar prezidentes kundzi runāsim par fonda goda padomes paplašināšanu – tajā varētu ietilpt esošās Latvijas amatpersonas, kā arī cilvēki no ārzemēm, kas mūs ir atbalstījuši, veidojot valsti un militārās struktūras.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.