Foto – Anda Krauze

– Bet kāpēc deputātiem nebija ar ko aizstāvēties? 51


– Nu ko jūs, tas nebija paredzēts. Es prasīju, lai deputātiem izdala ieročus. Man bija labs šaujamais, ko par savu stipendiju nopirku Zviedrijā. Upsalas universitāte man piešķīra stipendiju, gribēju izpētīt to zviedru modeli, jo bija jāizdomā, ko tad mēs īsti te, Latvijā, taisīsim. Zviedrijā ilgi pie varas atradās sociāldemokrāti, kuri bija izdomājuši labklājības valsts modeli. Upsalas universitātē savācu daudz literatūras, to konspektēju un sāku te AP deputātiem ziņot, ko vajadzētu ieviest. Bet AP priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs man aizrādīja, lai beidzu lasīt savas profesoriskās lekcijas. Pēc divdesmit gadiem pirmo reizi par labklājības valsti ierunājās premjers Valdis Dombrovskis, kuru padzina, varbūt tieši tāpēc, nezinu.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

– Valsts ir nozagta – tā tagad intervijās secina gan bijušais ārlietu ministrs un politiķis Jānis Jurkāns, gan komponists Imants Kalniņš. Nu tad beidzot esam attapušies…

– Neviens nav attapies. Amerikas vēstniece Latvijā Ketrīna Toda- Beilija 2007. gadā pirmā pateica: Latvijā valsts ir nozagta.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pēc neatkarības atjaunošanas puse LPSR AP deputātu bija Latvijas Tautas frontes biedri un otra puse – kompartijas un Ministru padomes nomenklatūra. Jā, tolaik nākamās valsts elitē ļāvām iekļūt padomju valsts elitei. Bet tūlīt seko jautājuma otra puse – kas notiktu, ja mēs to nebūtu pieļāvuši? Padomju Savienība zināja – nu labi, mēs to padomju impēriju formāli sadalīsim, un tad mūsu vietējie līderi paņems tās valstis, viss būs savās vietās un demokrātija būs tikai kā dekorācija. Ja padomju eliti nebūtu laiduši iekšā, viņi būtu nostājušies otrā pusē un, visticamāk, mūs te ar ieroču spēku apspiestu, te būtu asiņu jūra, jo nevienā citā republikā, izņemot Baltijas republikas, neprasīja pašnoteikšanos. Tikai tad, kad Latvijā pacēlām jautājumu, arī citas padomju republikas pieņēma suverenitātes deklarācijas, ieskaitot Krieviju. Jā, Latvijas neatkarību saglabājām, bet tika radīta tā saucamā mīkstā valsts un krieviem tas bija vajadzīgs. Vēl tagad viņi saka: Ukraina un Baltijas valstis – tās ir tādas “ņesostojavšijesja gosudarstva” (nenotikušas valstis – no krievu val.). Kādas gan nenotikušas, ja reiz mēs esam ES un NATO!
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.