Saulgrieži Jūrkalnē. Ilustratīvs attēls
Saulgrieži Jūrkalnē. Ilustratīvs attēls
Publicitātes foto

KURZEME 2


Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcija Rucavas novada Papes Ķoņu ciemā zvejnieka sēta “Vītolnieki” aicina uz Vasaras saulgriežu svinībām ceturtdien, 21. jūnijā no 17 līdz rīta gaismai. Jau 11. reizi rucavnieki gaidīs visus svinēt gribētājus ar dažādām jestrām izdarībām – izdziedāšanu un aplīgošanu, rotaļām un dančiem pie ugunskura, īpašo goda mielastu, lāpu gājienu un saules pavadīšanu jūrā –, lai kopīgi sagaidītu gada īsāko nakti. Arī šogad par līgotājiem īpaši parūpēsies Rucavas tradīciju kluba sievas.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

No 17 Zāļu vakarā “Vītolnieku” priekšpagalmā varēs lasīt zāles un vīt vainagus, izdziedāt zāļu vakaru, iekārtot Jāņa vietu, lai jau plkst. 19 varētu sākt Jāņu ielīgošanu. No plkst. 21 sāksies saulrieta svētīšana jūrmalā ar jūras un Saules izdziedāšanu, saules pavadīšanu, jāņuguns iedegšanu kāpās, lāpu gājienu uz Jāņa sētu. No plkst. 23 sāksies Jāņu nakts “Vītolnieku” sētā ar Jāņu ugunskuru, skaistākajām Jāņu dziesmām, rotaļām, dančiem un dziesmām līdz rītam. No četriem rītā – Jāņu saules gaidīšana un sveikšana.

23. jūnijā no plkst. 20 Liepājas koncertestrādē “Pūt, vējiņi!” sajust Līgo nakts burvību aicināts ikviens liepājnieks un pilsētas viesis. Līgotājus priecēs Ogres Tautas teātra iestudētā Rūdolfa Blaumaņa izrāde “Skroderdienas Silmačos”, plkst. 22.30 mūziķe Ieva Tālberga kopā ar muzikālo apvienību “Gan Gan” un līgotājiem iekurs Līgo svētku ugunskuru, bet Jāņu rītu varēs sagaidīt ballē kopā ar grupu “Tālbraucēji”. Svētku rīkotāji aicina līgotājus līdzi ņemt savu groziņu vai arī baudīt gardumus kafejnīcā koncertestrādes “Pūt, vējiņi!” dārzā.

Biļetes iepriekšpārdošanā par 5 eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

21. jūnijā plkst. 19 Jūrkalnes Ugunspļavā sāksies tradicionālās vasaras saulgriežu svinības kopā ar Ventspils un citu novadu folkloras kopām. Šajā pasākumā svētku burvību tvert palīdz senlatviešu rituāli un dziesmas.

Kopš 2010. gada Jūrkalne ir galvenā vasaras saulgriežu svinību vieta Ventspils novadā, to labprāt apmeklē ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī viesi no tālienes. Šoreiz vasaras saulgrieži Jūrkalnē būs arī folkloras festivāla “Baltica 2018” viens no noslēguma pasākumiem, tādēļ pagastā gavilēs 34 folkloras kopu dziedātāji, atklājot tēmu “Jāņi. Ziedēšana”.

Folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi Jūrkalnē ieradīsies plkst. 16 un kopā ar citiem līgotājiem dosies uz stāvkrastu, lai ietu rotaļās. Pēc tam notiks vainagu pīšana un rotāšanās Ugunspļavā. Pie bibliotēkas skanēs stāsti un tautasdziesmas par tautastērpiem, bet suitu satikšanās vietā varēs uzzināt, kādi ir Jāņu ēdieni.

Plkst. 19 Ugunspļavā sāksies folkloras kopu koncerts, plkst. 21.15 paredzēta lielā ugunskura iedegšana, no plkst. 21.30 līdz 22.30 folkloras kopas sadziedāsies pie jūras, pavadot saulīti jūrā. Plkst. 22.34 no stāvkrasta jūrā laidīs ugunsriteni. Plkst. 23.20 dedzinās pūdeli, bet pusnaktī griezīs ugunsratu. Pēc tam līdz rīta gaismai notiks danči un skanēs dziesmas.

Ventspilnieki vasaras saulgriežus varēs ielīgot 20. jūnijā plkst. 19 Dzirnavu laukumā, kur Zāļu dienas sarīkojumā līgotājus sagaidīs deju kolektīvs “Liedags” un vidējās paaudzes deju kolektīvs “Usma”. Visus Zāļu dienas ciemiņus apdziedās un pacienās Ventspils folkloras kopa “Rotaļnieks” un Ventspils folkloras kopa “Laipa”.

Savukārt līgot ventspilnieki un pilsētas viesi aicināti Reņķa dārzā 23. jūnijā no plkst. 20. Vakars sāksies ar Līgo vakara dziesmuspēli pagājušā gadsimta divdesmito un trīsdesmito gadu noskaņā “Jā, tie bij zelta laiki, kur dzīve bij viens dziedājums, kur dziedāja ar prieku tas, kam bija aita, pastalas…”. Jaunos un senos sižetos no izrādēm “Mucinieks un Muciniece”, “Seši mazi bundzinieki” un “Džons Neilands” skanēs gan komponista Raimonda Paula, gan Ivara Vīgnera mūzika Jura Vaivoda aranžējumā, Jūrmalas teātra un Ventspils teātra izpildījumā. Vakara turpinājumā no plkst. 22 būs iespēja izdejoties zaļumballē grupas “Labais krasts” spēlētās mūzikas ritmos. Pēc dziesmuspēles sekos danči zaļumballē līdz rīta gaismai, kurā uzstāsies grupa no Latgales “Labais krasts”, par Jāņu gaisotni rūpēsies arī Dj Mario un Dj Janch.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.