Saulgrieži Jūrkalnē. Ilustratīvs attēls
Saulgrieži Jūrkalnē. Ilustratīvs attēls
Publicitātes foto

VIDZEME 2


Ādažos, Līgo laukumā, Jāņuguns uzziedēs 19. jūnijā plkst. 17, festivāla “Baltica” ietvaros. Jāņu stāsti dziesmās, rotaļās un dejās, amatnieku tirdziņš, darbnīcas un meistarklases siera siešanā, dziesmu mācīšanās, uguns lāpu gatavošana, vainagu vīšana, pirtszinības un pat plosta veidošana.

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav 285
Lasīt citas ziņas

Pasākuma apmeklētāji varēs darboties trīs sētās – sievu, vīru un ģimenes sētās. Sievu sētā varēs mācīties vīt vainagus un siet sieru, vīru sētā būs iespējams apgūt lāpu gatavošanas prasmes, kā arī piedalīties plosta veidošanā, ģimenes sētā priecēs rotaļas, varēs mācīties Jāņu dziesmas, muzicēt, apgūt pirts zinības, uzzināt vairāk par Jāņu zāļu spēku, kā arī piedalīties apdziedāšanās meistarklasē.

Paralēli šīm aktivitātēm Līgo laukumā noritēs iedvesmojošs koncerts, ko atklās Ādažu folkloras kopa “ĀBOLS”. Klausītājus priecēs arī tādas folkloras kopas kā “Vilki”, “Vilcenes”, “Vilkači”, “Ceidari”, “Pūrs”, “Laipa”, “Leimaņi”, “Laiksne”, “Dvīga”, “Krauklēnieši”, “Rēvele”, “Teikas muzikanti” un arī viesi no Gruzijas un Anglijas. Pasākuma noslēgumā, pirms plkst. 22, pie Vējupes tiks palaists plosts un izdziedātas dziesmas saulei. Pasākums notiek bez maksas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Alūksnes muzejs aicina 21. jūnijā plkst. 4 Alūksnes ezera krastā peldvietā “Vējiņš” uz saullēkta sagaidīšanu “Sauksim sauli”.

Lai uzņemtu saules staru dziedinošo spēku, modināsim rīta sauli ar dziesmām, dejām un rotaļām. Veiksim uguns rituālu, un uz koka pagalītēm rakstīsim spēka vārdus Latvijai. Siesim augu enerģētiskās slotiņas, ieklausoties Dainas Bindes stāstījumā par augu pielietojumu un ietekmi uz cilvēka veselību un labsajūtu. Caur pirts rituālu attīrīsimies un palīdzēsim sev atrast iekšējo līdzsvaru. “Pirts skolas” pirtiņā Nauris Zutis un Santa Melece pastāstīs un ierādīs veselības pērienu un pirts gudrības. Vīsim kopējo vainagu, ko palaist Alūksnes zilgajos ezera ūdeņos, kā arī baudīsim basām kājām rīta rasas veldzi un iesim rīta peldē.
Turaidas muzejā vasaras saulgriežu svinības sāksies 21. jūnijā plkst. 19 un turpināsies līdz pat saules lēktam plkst. 4.45.

Jāņabērnus no plkst. 19 sagaidīs pie vārtiem un sāksies Zāļu vakars – vainagu vīšana, ozola vītnes darināšana, senās zintis, siera siešana, līgošana, lāpu gatavošana, rotaļu stunda kopā ar “Rankas rakstīni” un Ogres Danču klubu. No plkst. 19.30 līdz 20 notiks sētas aplīgošana, no plkst. 20 līdz 20.45 – Jāņa mātes un Jāņa tēva daudzināšana jeb tikšanās ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu.

Plkst. 21 jāņabērni dosies uz Jāņkalnu, kur kopā ar Vidrižu “Delvi” tiks aizdegts Saules ugunskurs un daudzināta Zemes māte, tiks aizdegta pūdele, bet īsi pirms pusnakts notiks Ķīnas “Sarkano lukturu ansambļa” priekšnesums. Tam sekos Jāņu rotaļas kopā ar Ogres Danču klubu un Valkas “Sudmaliņām”, bet pēc tam Jāņu dziesmās pie ugunskura varēs salīgot kopā ar dažādām Vidzemes folkloras kopām. Notiks arī lielā līgošana pie Saules ugunskura, zīlēšana pie ozola Jāņkalnā un līdz pat rītam – danči. Tie, kuriem liels jandāliņš neiet pie sirds, no plkst. 1 līdz 2.20 būs iespēja rimti līgot kopā ar Druvienas folkloras kopu “Pērlis”. Plkst. 2-3 būs iespēja lēkt pār lielo ugunskuru, bet tad sāksies rīta mazgāšanās avotā un rasas vākšana, kā arī Saules sagaidīšana. Svētkos piedalīsies 36 Latvijas folkloras kopas.

Reklāma
Reklāma

23. jūnijā no plkst. 22 ikviens aicināts uz kopīgu Līgo svētku svinēšanu Valmieras estrādē. Svētku ballē spēlēs grupas “Tequila Band” un “Kantoris 04”. Svētku noskaņu radīs Jāņu ugunskurs, balles laikā darbosies bufete.

23. jūnijā Valkas brīvdabas estrādē pirmo reizi Latvijas un Igaunijas valstu vēsturē tik vērienīgi svinēs Līgo – no plkst. 09 līdz 15 pie estrādes būs “Vislatvijas Jāņu gadatirgus”, savukārt plkst. 22 skanēs Latvijas un Igaunijas Līgo dižkoncerts “Līgojam Valkā kopā ar igauņiem!”. Koncertā uzstāsies mākslinieki no Latvijas un Igaunijas – Ginta Krievkalna, Ivars Cinkuss, Lorija Vuda Cinkusa, Samanta Tīna, Jānis Buķelis, Žoržs Siksna, Viktors Lapčenoks, BIRGIT, Getera Jāni, jaunais talantīgais solists Artūrs Biķernieks, kā arī Valkas novada pašdarbības kolektīvi – Valkas pagasta Saieta nama “Lugažu muiža” vidējās paaudzes deju kolektīvs “Spriņģi”, (vadītāja Maira Šaka), Valkas folkloras ansamblis “Nāburgi” (vadītāja Mārīte Magone), Valkas kultūras nama modes deju grupa “Aija” (vadītāja Māra Zariņa).

Novada kolektīvi būs dzirdami un redzami Valkas estrādē no plkst. 21 līdz 22. Dižkoncertā kopkora sastāvā piedalīsies arī novada sieviešu kora “Ziemeļstīga” dziedātājas. Pasākumu vadīs Vita Baļčunaite un Margus Abels. Organizatori sola, ka uz skatuves būs vairāki pārsteigumi. Ieeja estrādē – no plkst. 20.

“Mūsu vēsturē ir daudz kopīga ar igauņiem, un viņu loma Latvijas neatkarības izcīnīšanā ir ļoti liela. Tāpēc pavisam loģiski, ka Latvijas un Igaunijas simtgades gadā gribam sarīkot vērienīgus svētkus, kur latvieši un igauņi kopā svinētu vasaras saulgriežus”, stāsta Valkas novada domes mērs Vents Armands Krauklis.

Šajā dienā Igaunijā svin arī Uzvaras dienu jeb Cēsu kaujas gadadienu, un tie ir tādi paši svētki kā Lāčplēša diena Latvijā.

Pēc dižkoncerta un nakts balles, kas sāksies pusnaktī, visi aicināti piedalīties pliko skrējienā. Starta sākums – saullēktā, un skrējiena uzvarētājam organizatori sola īpašu balvu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.