Juris Jakovins 2013. gadā saņēma Latvijas Ārstu biedrības balvu kā labākais ģimenes ārsts.
Juris Jakovins 2013. gadā saņēma Latvijas Ārstu biedrības balvu kā labākais ģimenes ārsts.
Foto – LETA

Kaut gan šo lietu lielā daļā vajadzēja izbeigt jau 2013. gadā, kad stājās spēkā Krimināllikuma grozījumi par to, kas ir nepieciešams, lai narkotisko vielu nelikumīgas glabāšanas gadījumā tiktu konstatēts arī būtisks kaitējums (Jakovina lietā tas netika konstatēts), tomēr prokurore, kurai vajadzētu gādāt par taisnīgu kriminālprocesa norisi saprātīgos termiņos, lietu ievilka līdz pat 2015. gada jūnijam. Prokurore Solvita Kristapa mēģināja savākt pierādījumus, ka morfīns ir glabāts nepamatoti, lai gan tam jau pēc likuma vairs nebija nekāda pamata – ja arī šī narkotika netiek glabāta seifā, tas pēc krimināllikuma grozījumiem vairs nav sodāms pārkāpums. Arī 22 pacientu epizodēs prokurore lūdza tiesu izbeigt kriminālprocesu tikai 2015. gada jūnijā, lai gan attiecīgie grozījumi bija stājušies spēkā jau 2013. gada 1. aprīlī. 15

Iesūta narkomāni

Lai pierādītu ģimenes ārsta vainu, Vidzemes reģiona kriminālpolicija bija izmantojusi pat provokāciju (policija gan to sauca par speciālās izmeklēšanas eksperimentu), ko aizliedz Kriminālprocesa likums. Jakovins tika apsūdzēts par to, ka kādai narkomānei bez medicīniskās nepieciešamības izrakstījis psihotropo līdzekli klonazepamu un par to nelikumīgi saņēmis desmit latu lielu atlīdzību. Policijai radās aizdomas, ka ārsts līdzīgi rīkojies arī ar citiem pacientiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

Narkomāne ieradusies pie ārsta ar abstinences jeb paģiru sindromu, kas radies no narkotiku lietošanas, un lūgusi, lai viņai izraksta klonazepamu, jo esot nemiers, slikta dūša, kaulus laužot, visas malas sāpot. Paciente nav slēpusi, ka arī viņas vīrs ir narkomāns un zāles pret lomkām ir nepieciešamas arī viņam. Ārsts, izvērtējot slimnieces stāvokli, ieteicis doties uz Rīgu, kur ir pieejama metadona terapija, kas palīdz narkomāniem pamazām atradināties no psihotropo vielu lietošanas. Sieviete ļoti lūgusi, lai izraksta pieminēto medikamentu, jo viņa gribot izgulēties un pēc tam kopā ar vīru doties uz Rīgu ārstēties. Ārsts izrakstījis vienu zāļu paciņu, piekodinot, ka ar to pietikšot, lai atbrīvotos no paģiru sindroma.

Aizritēja nedēļa un narkomāne nu jau ar policijas iedotu diktofonu un desmit latiem (kas Jakovinam pēc oficiālā cenrāža jāmaksā, ja pacients nav reģistrēts viņa praksē) ieradās otrreiz tādā pašā stāvoklī kā iepriekš. Šis bija policijas iniciētais tā sauktais speciālais izmeklēšanas eksperiments, ko bija sankcionējis tiesnesis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ģimenes ārsts, ieraugot narkomāni, bijis pārsteigts, ka viņa neesot Rīgā, un piekodinājis, lai vairāk ar šādiem lūgumiem viņa kabinetā nerādās. Tomēr zāles izrakstījis, zinot, ka šī medikamenta lietošanu nedrīkst strauji pārtraukt. To apliecināja arī speciālisti Ārstu biedrībā. Zāles narkomāne vēlāk nodevusi glabāšanā policijai. Tūlīt pēc narkomānes vizītes ārsta kabinetā ieradās policijas pārstāve, lai izņemtu ārsta Jakovina slimnieku medicīniskās kartes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.