Foto-Valdis Semjonovs

Atgriežoties pie Jutas kundzes teiktā, par to vērts padomāt ZZS vēlētājam. Bet – uz laukuma nedzirdēju krievu valodu. 74

Mēs darbojamies uz cilvēku apvienošanu, ne šķelšanu. JKP ir arī krievvalodīgie cilvēki, kam nav pieņemama “Saskaņa”, kura it kā skaitās krievu partija. Zinu daudzus cittautiešus, kas tagad apzināti skatās, meklē, kam pieslieties, kas būtu normāls politiskais spēks. Mītiņā redzēju, piemēram, fotogrāfu Aleksandru Sokolovu. Iekšējām izmaiņām jānotiek kā krievos, tā latviešos – pilsoniski jāaktivizējas, pieprasot tīru politiku. Izmaiņas uz karstām pēdām nenotiek. Mēs arī negribam, ka publika no 9. maija svinībām karātavu laukumā uzreiz pārceļas uz mūsu mītiņiem.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Lasīt citas ziņas

J. Strīķe: Jābūt novilktām robežām, sarkanām līnijām. Tiem, kas atbalsta Putina politiku un uzskata, ka jādraudzējas ar agresoru, nav vietas JKP rindās. Šai pozīcijai jābūt skaidrai.

Vai jūtat, ka politiskie cilvēki mostas pēc “Rīdzenes” sarunu izlasīšanas un šai vidē ir vēlēšanās pēc tīrākas politikas? Tautas sapulcē piedalījās Smiltēns un Ķirsis, Pūce un Cilinskis, bet daudzu vadošo politiķu nebija.

CITI ŠOBRĪD LASA

J. Bordāns: Parādās citi slāņi. Jaunieši, kam nav vienalga. Arī vecāka gadagājuma cilvēki, kas padarbojušies partijās, bet redzējuši – nav tas, te nedod izpausties. Ir sajūta, ka pārmaiņas iespējamas, jo aizvien vairāk ir to, kas nav atkarīgi un sasaistīti, bet brīvi viedokļa paušanā. Mācītājs Cālītis savā runā labi raksturoja tīklojumu politikā. Ka te nav runa vienkārši par oligarhiem, bet Latvijas nodevējiem. Nav runa par trim, pieciem saimniekiem, bet par tīklojumu, kas to visu veido un akceptē. Bet arī tīklojumā parādās robi!

Vai nav noausts gana stipri?

Man liekas, ka tas ir saraujams, ja ledus sāk lūzt no apakšas.

Pirms vēlēšanām notiek grupēšanās, pozicionēšanās, un jūsu partiju arī aicinājuši savienībās, uz ko priekšsēdētājs Bordāns atbildējis, ka JKP gatavi startēt vienatnē. Bet loģiskāka šķistu JKP saikne ar Nacionālo apvienību?

J. Strīķe: No NA puses nav nekādu aicinājumu. Kur bija NA biedri, organizējot tautas sapulci? Viņu nebija arī pie prezidenta pils. Mēs ko tādu organizējām pirmoreiz, un bija svarīgs, vērā ņemams katrs padoms. Virzīšanās uz kopēju mērķi bija tas, kas mani saveda kopā ar Jāni. Tas var savest kopā jebkuras partijas, bet mēs negribam nodarboties ar kalkulācijām, kas kuram būtu izdevīgi. Konservatīvajai partijai ir mērķi, idejas, iespēja darboties, bet filozofēšana par saplūšanām – nav mūsu dabā.

J. Bordāns: Kāpēc parādījās JKP? Es un biedri – līdzdibinātāji – bijām noguruši no politikā valdošas shēmošanas. Kad tu sēdi pie galda un nevari ticēt nevienam teikumam, ko saka tavs partijas biedrs vai koalīcijas partneris, jo nezini, kas viņam aiz ādas, kāds aprēķins tur slēpjas. Tagad ir vienkārši – vērtējam ne pēc vārdiem, bet pēc darbiem. Runāji vienu, bet balsoji citādi? Kāpēc tā? Kāpēc vārdi nesaskanēja ar darbiem? Esam iesnieguši VARAM protestu par prettiesiskām darbībām Rīgas domē. Mani interesē NA ministra Gerharda rīcība šajā jautājumā. Būs noteikts lēmums vai nebūs? Vai būs locīšanās. Ja ministrijā pieņem lēmumus par “Saskaņas” darbību Rīgā, kas attiecas uz pašvaldību darba pamatnoteikumiem un atbilstību likumdošanai, tas atbalsojas arī Ventspilī. Paskatīsim, cik Gerhards būs izlēmīgs. Par Saeimas vēlēšanām īsā atbilde ir – ejam kā Jaunā konservatīvā partija, bet aicinām rindās profesionāļus, cilvēkus ar līdzīgām vērtībām, kas atbilst konservatīviem pamatprincipiem. Ja kāds bijis citā partijā, un mums ir, piemēram, visai daudz bijušo nevis NA, bet 
LNNK biedru, nevienu neapsaukājam par staigātāju – iesniegumus izskatām, vērtējam. Pēc tautības, asinsgrupas nešķirojam. Ja kāda partija ies ar mums uz sarunām, spēs piedāvāt racionālu, loģisku, valstij vajadzīgu risinājumu – par to skatīsimies.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.