Izbīlis. Spēle uz dzīvību un nāvi 6

Vismaz 130 upuri Krievijā un citās bijušajās PSRS valstīs. Tāda ir nāvējošās spēles “Zilais valis” bilance, kas īsā laikā kļuvusi ļoti populāra pusaudžu vidū, tostarp atceļojusi arī līdz Latvijai.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

Spēle sākotnēji aizsākusies Krievijā populārajā sociālajā tīklā “Vkontakte”, kur to gan atrast vairs neizdodas, jo tīkla administratori to bloķējuši. Tomēr tā atradusi iespējas izplesties citur. Tiklīdz piesakies tiešsaistes grupā, kāds anonīms spēles “aizbildnis” uzdod izpildīt 50 sevi traumējošus uzdevumus, beigu procesu iemūžinot fotogrāfijā. Pēdējais uzdevums – pašnāvība. Ja uzdevumu atsakies izpildīt, “aizbildnis” to cenšas panākt ar draudiem. “Mēs zinām, kur tu esi”, “Tava māte rīt netiks līdz darbam” – tie ir tikai daži no melīgajiem psiholoģiskajiem uzbrukumiem, mēģinot iedvest bailes vēl naivajos jauniešos. Lielākoties – vientuļos, neuzklausītos, ar problēmām ģimenē, taču bīstamajā spēlē dzen arī draugu pamudinājums, “bara instinkts” izmēģināt ko jaunu, izrādīšanās.

Tomēr šādi vai līdzīgi pašnāvību uzliesmojumi bijuši arī agrāk. Piemēram, Lielbritānijā 2007. gadā 16 cilvēki izdarīja pašnāvību pēc viesošanās kādā pašnāvību slavinošā vietnē. Arī Krievijas varasiestādes iesaistījušās spēles apkarošanā, tāpēc jādomā, ka spēle, līdzīgi kā “PokemonGo”, drīz zaudēs savu popularitāti.

Cilvēks. Vija Veisa barikāžu priekšgalā 

CITI ŠOBRĪD LASA

Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa (attēlā) nebaidījās nostāties šīs ārstniecības iestādes ārstu un vecmāšu uzslieto barikāžu priekšgalā. Dzemdību nama vadītāja Dagnija Vilnīte atteicās piedalīties Latvijas Televīzijas raidījumā “Tieša runa”, turpretī vecmāte D. Veisa tiešajā ēterā, sēžot pretī veselības ministrei Andai Čakšai, paziņoja – ja ārstu un vecmāšu algas netiks dubultotas, Dzemdību nama speciālisti strādās mazāk, retāk vai nestrādās nemaz.

Pēdējais piliens pārpilnajā pacietības traukā bijis darba līgums – mediķi to atteikušies parakstīt un ar savu protestu panākuši, ka no 1. marta viņiem par pagarinātajām darba stundām maksās dubultā, nevis kā līdz šim, kad piemaksāja kā par parastu darba laiku. Veisa, paužot savu kolēģu viedokli, paziņoja, ka mediķu bezierunu pacietība ir beigusies, ka ārsti un vecmātes vairs netic politiķu solījumiem. “Tāpēc paliek lielais jautājums: kāpēc un vai uz šo darbu ir jānāk?” secināja vecmāte Veisa, kas kopā ar kolēģiem negrasās nojaukt barikādes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.