Valmieras Drāmas teātra dokumentālā izrāde “Lūcis”, kas radīta Latvijas valsts simtgades programmā, veltīta teātra un kino leģendai Pēterim Lūcim. Titullomā – Imants Strads.
Valmieras Drāmas teātra dokumentālā izrāde “Lūcis”, kas radīta Latvijas valsts simtgades programmā, veltīta teātra un kino leģendai Pēterim Lūcim. Titullomā – Imants Strads.
Publicitātes (Matīsa Markovska) foto

Tēmu saskares 1


Visnotaļ interesantas ir tēmu saskares dažādos teātros. Tā, piemēram, Nacionālā teātra Jaunajā zālē Valters Sīlis papildinās un veidos Jāņa Baloža lugu “Mežainis”, par kuru savulaik bija lielas diskusijas, ka tā iestudēta Viļņā un nevis Latvijā. Luga stāsta par cilvēku, kurš vēl ilgi pēc kara neiznāca no meža, ticot, ka okupācijas vara Latvijā nebūs ilga. Savukārt Valmierā Mārtiņš Eihe veido “Meža meitas”, stāstu par nacionālo partizānu sievām, kuras nonāk psiholoģiski sarežģītos apstākļos.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Lasīt citas ziņas

Turpretim mazliet dīvaini gan redzēt, ka afišā parādās izrādes, kuras iepriekšējā sezonā jau bijušas uz kāda cita teātra skatuves. Tā Valmierā Inese Mičule iestudēs Tenesija Viljamsa ģimenes drāmu “Kaķis uz nokaitēta skārda jumta”, ko iepriekšējā sezonā varējām redzēt Dailes teātrī Lauras Grozas-Ķiberes režijā. Aizkulisēs dzirdēts, ka Dailes iestudējuma režisorei padomā bijis cits darbs, un viņa to pēkšņi nomainījusi pret Viljamsu. Kā teic Evita Sniedze, Valmierā šī iecere bijusi jau agrāk un neesot nekā traģiska, ka Valmierā darbs priekškaru vērs pēc dailēniešiem. “Skatītāji nāks uz Puķi,” pārliecināta teātra direktore.

Tāpat pēc diezgan lielām diskusijām Nacionālajā teātrī Vladislavs Nastavševs iestudēs Čehova “Trīs māsas. Refleksija”, kaut arī Čehova “Trīs māsas” iepriekš bija Dailē Andreja Žagara skatījumā. Protams, katram režisoram ir savs skatījums, taču, no otras puses, šāda atkārtošanās met ēnu uz režisoru jaunu darbu meklētvēlmi.

CITI ŠOBRĪD LASA
Iepriecina pēctecība un režisoru uzticība izraudzītai tēmai. Tā Jānis Znotiņš turpinās izrādes bērniem – Nacionālajā teātrī iestudējot A. Kronenberga “Ganiņu”, bet Valmierā A. Brigaderes “Dievs. Daba. Darbs”. Viesturs Kairišs, viens no visvertikālāk domājošajiem režisoriem Latvijā, debitējot uz lielās skatuves Valmierā, veidos poļu kulta figūras, dzejnieka un dramaturga Juliuša Slovacka slavenāko darbu “Baladīna” – romantisku drāmu par valsts tapšanu. Savukārt Nacionālajā teātrī V. Kairišs iestudēs “Salomi” ar Agnesi Cīruli titullomā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.