Lūsenes otrais mūžs. Ar šo lūša trofeju Vents Priedītis lepojas visvairāk.
Lūsenes otrais mūžs. Ar šo lūša trofeju Vents Priedītis lepojas visvairāk.
Foto – Indulis Burka

Uz medībām dodas ar suņiem 0

Ventam Priedītim lielākoties vienmēr bijušas laikas, taču arī pa kādam taksim. Ar šiem suņiem interesanti alās medīt jenotsuņus un āpšus. Savulaik viņš ķēris sīkos plēsējus, varējis labi nopelnīt. Par jenota ādu maksāja 14 latu. Ir jau arī jānopūlas, jo alas mēdz būt gan seklas, gan dziļas. Tāpat pie barotavām slazdos varot ķert caunas. Tām, starp citu, lieliski garšo āboli. Var izlikt lamatas, un lieta darīta. Pagājušā gada martā vien septiņas noķertas. Spainīti uzliek tā augstāk, tajā lamatas un apakšā, piemēram, vistas muguriņu. Zemē spalviņas vai bebra dziedzeru šķidrumu, un atliek tikai gaidīt. Sīko plēsēju medības, protams, ir vajadzīgas un interesantas, taču jautrākie piedzīvojumi bieži vien gadās tieši pārnadžu medībās.

Reklāma
Reklāma

Uz vienas takas ar mežakuiļiem

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Vents Priedītis atceras, kā trīs suņi turējuši kuili, un, tiklīdz bijusi iespēja, viņš izšāvis. Pēc šāviena kuilis taisnā ceļā skrējis medniekam virsū. Mierīgi esot pārlādējis un gaidījis. Kad ruksis bija dažu metru attālumā, nospiedis sprūda mēlīti. “Šāviena vietā atskanēja tikai knikšķis. Labi, ka pēdējā brīdī paspēju palēkt sāņus – kuilis baltos ilkņus man gar kājām vien nošūpoja,” tā Priedītis. “Izrādās, aptvere jāpievieno pie atvērta aizslēga līdz klikšķim. Tikai tad var ielādēt nākamo patronu. Labi, ka neapjuku. Ātri aptvēru, kas par lietu, un ruksi tomēr izdevās pagodināt ar trāpīgu šāvienu.”

Lode lido pāri

“Izcilu brieža trofeju man nav. Savulaik jau kāds iznāca no biezokņa,” atceras Priedītis. “Arī šoruden baura laikā apsekojām briežus. Vēl jāpagaida divi trīs gadi, tad varēs gūt lieliskas trofejas. Galvenais noteicošais faktors ir vecums. Reizēm vaicā, kā īsti var atšķirt gados vecu bulli. Protams, jāvērtē dzīvnieks kopumā, kā viņš tur galvu. Ja tā nolīkusi, var spriest par viņa vecumu. Interesanta pazīme ir arī apaļš vēders. Tas ir tāpat kā mums – jo vairāk gadu, jo lielāks alus vēderiņš. Jaunie parasti ir slaidi. Medībās ar dzinējiem gan izvērtēt ir grūtāk. Tomēr, ja izskrien uz lauka, galvu atmetis un ragu gali ir uz krustiem, tad ir medījams. Ja tikai līdz pusmugurai, lai dzīvo. Pavasarī man patīk doties meklēt ragus, ko nometuši brieži. Izdevies atrast ragus, ko dažādos gados nometis viens un tas pats dzīvnieks. Interesanti salīdzināt, kā mainījusies viņa galvas rota.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.