Visādi raibumi 0

Ekrāna darbu popularitāti vairo arī filmu tapšanas aizkulises, kas tiek virinātas vēl gadiem.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Jūs nekad vairs neēdīsiet šos ēdienus, kad uzzināsiet to sastāvu 38
14 iecienīti produkti, kuru sastāvā ir vielas, kas var veicināt vēža veidošanos 14
Rezerves pulkvedis: “Krievijas armija kā prusaki iet uz visām pusēm. Diemžēl viņi iet diezgan veiksmīgi” 2
Lasīt citas ziņas

Var tikai iedomāties, kā noelsās visas padomijas filmu dīvas, uzzinot – Rjazanovs filmā “Likteņa ironija jeb Vieglu garu” galvenajā sieviešu lomā izvēlējies Barbaru Briļsku, ko redzējis poļu filmā “Mīlestības anatomija”. Poļu aktrisei ar krievu valodu nav gājis gludi, tāpēc Nadja bija konstruēta no trim daļām – Barbaras Briļskas daiļuma, aktrises Valentīnas Talizinas balss (runājot) un Allas Pugačovas balss (dziedot). Vēlāk Talizina izteikusies, ka tieši viņas balss dēļ Nadju iemīlējuši simtiem miljonu skatītāju. Uz ko Briļska atcirtusi – es viņai to nelūdzu, neesmu mēma, pati varēju lomu ierunāt! Filmēšanā Briļska bijusi ļoti atbildīga, precīza un nespējusi īsti pieņemt kolēģu – Jurija Jakovļeva un Andreja Mjagkova – tieksmi pastāvīgi improvizēt. Lai kā arī būtu, Briļska saņēma pamatīgu honorāru, PSRS valsts prēmiju (pirmoreiz ārzemniecei), taču dzimtenē aktrisi sagaidīja vēsi. Kad Polijā vairs nedeva lomas, Briļska filmējās Vācijā, Čehoslovākijā, Bulgārijā, Padomju Savienībā.

Zināms, ka Nadjas krietnā līgavaiņa Ipolita lomai bijis nolūkots slavenais komiķis Andrejs Mironovs (“Briljantu roka”, “Divpadsmit krēsli”), kurš pats gan gribēja spēlēt galveno – Žeņas – lomu un rezultātā nedabūja nevienu. Tad Ipolita lomai aicināja Oļegu Basilašvili (“Stacija diviem”, “Meistars un Margarita”). Jau tika šūdināti kostīmi, bet aktierim nomira tēvs un loma tika Jurijam Jakovļevam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vara Braslas filmā “Ziemassvētku jampadracis” negaidītu pārsteigumu sagādāja daudzu viņa emocionālo filmu komponists Imants Kalniņš.

– Imantam bija grūts periods, un tajā brīdī viņš negribēja neko darīt. Vai dieniņās, visi esam dzīvi cilvēki, neesam jau automāti. Bet bija palicis ļoti maz laika. Imants jau pats bija sazvanījis Mārtiņu Braunu, kurš tad arī neilgā laikā uzrakstīja mūziku filmai. Ar Imantu strādāt allaž bijis ļoti patīkami, tur nav ko runāt, bet ar Mārtiņu ne mazāk, jo viņš arī ir ļoti talantīgs cilvēks, – stāsta režisors Varis Brasla.

Ne tikai aktieri, režisori un komponisti, skatītāju interesi saista arī filmēšanas vietas. Filmas “Viens pats mājās” Makalisteru ģimenes māja Ilinoisas štatā ir iecienīts ceļotāju apskates objekts. Labi, ka ap slavenā karikatūrista Ērika Oša un viņa ģimenes namu Pārdaugavā, kur filmētas “Ziemassvētku jampadrača” epizodes, vēl nesiro tūristi. Oša kungs vienā mierā var iecerēt atkal jaunas karikatūras, bet viņa znots mākslinieks Juris Petraškevičs – savus darbus.

Tā nevarētu būt! – bieži vien jādomā, skatoties filmas “Viens pats mājās” nežēlīgās izdarības. Bet kāds amerikāņu ārsts profesionāli izpētījis, ka zagļi Harijs un Mārvs būtu dabūjuši trešās pakāpes apdegumus un Harijam vajadzētu transplantēt galvaskausu. Vēl interesanti, ka Mārva lomas atveidotājs piekritis, ka viņam uz sejas uzliek īstu tarantulu. Šausmas! Bet viņa kliedziens gan ieskaņots vēlāk. Starp citu, tas viss būtu bijis jāpiedzīvo izcilajam Robertam de Niro, ja vien viņš lomai būtu piekritis.

Filmā “Tāda ir mīlestība” (“Love actually”, 2003) ir iefilmēts vesels britu aktieru zvaigznājs – Kolins Fērts, Laiems Nīsons, Hjū Grānts, Emma Tomsone, Keira Naitlija, Bils Neijs, Rovans Atkinsons, viņiem piepulcēta arī vācu supermodele Klaudija Šifere, kura rotājusi vairāk nekā 900 žurnālu vākus. Šķiet, vislielākais brīnums tomēr ir Rovans Atkinsons. Filmā parādīdamies vien īsus brīžus, viņš nav aizmirstams. Tāpat kā viņa raibā dzīve. Skolā gājis kopā ar britu premjerministru Toniju Blēru, Ņūkāslas universitātē ieguvis inženiera elektriķa izglītību. Reiz, kad pilotam kļuvis slikti, Atkinsons izglāba un nosēdināja lidmašīnu, kurā atradās arī aktiera sieva un abi bērni. Citu reizi Toskānā britu aktieris vēl pirms policijas un ugunsdzēsējiem atsteidzies palīgā kādam amerikāņu uzņēmējam, kurš ar sporta mašīnu ietriecies kokā. Savu “Mclaren F1” Atkinsons pārdeva par astoņiem miljoniem mārciņu, kas ir viens no lielākajiem auto darījumiem Lielbritānijā. Tas nekas, jo aktiera autoparkā ir vēl vesels bars dārgu mašīnu. 2012. gadā Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā aktieris orķestrī spēlēja klavieres. Bet šogad tiesas prāvā, kas ilga mazāk par minūti, šķīrās no sievas. Vai gan tas pieklājas aktierim no filmas “Tāda ir mīlestība”?
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.