Foto: Shutterstock

“Swedbank” Komunikācijas pārvaldes vadītājs Māris Plūme saka, ka UIN atvieglojumus banka saņēmusi tikai par sociāla rakstura mērķiem, proti, ar ziedojumiem atbalstot valstiski nozīmīgus projektus, piemēram, Dziesmu un deju svētku kustību un citus. 5

Arī SEB bankas Organizācijas komunikācijas daļas vadītāja Kristīne Martinsone apstiprina, ka banka izmantojusi vairākus UIN likumā paredzētos atvieglojumus, tostarp par ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijām, kā arī par publiskās apgrozības vērtspapīru pārdošanas peļņas neaplikšanu ar UIN.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

“Tā kā UIN likumā paredzētā atlaide par ziedojumu veikšanu neparedz ziedotāja vārda atspoguļošanu, lai ziedojums netiktu izmantots reklāmas mērķiem, nevarēsim minēt precīzas summas, kuras norādītas kā atlaides par ziedojumiem,” piebilst SEB bankas pārstāve.

Galvenokārt investīciju veicināšanai

2015. gadā (par 2016. gadu dati būs zināmi 2017. gada augustā) komersantiem piešķirtie UIN atvieglojumi sasniedza 399,4 miljonus eiro, par 4,2% pārsniedzot kopējos UIN ieņēmumus. No šīs 2015. gadā piešķirto UIN atvieglojumu kopsummas – 399,4 miljoniem eiro – 123,6 miljonus jeb 32,2% bija saņēmuši finanšu pakalpojumu darbības sfēras uzņēmumi, tostarp bankas, liecina FM dati.

CITI ŠOBRĪD LASA

No 2015. gadā finanšu pakalpojumu darbības sfēras uzņēmumiem piešķirtajiem UIN atvieglojumiem lielākā daļa bija atvieglojumi investīciju veicināšanai – 88 793 899 eiro.

No Latvijā ieviestajiem stimuliem investīciju veicināšanai būtiskākais pēc tā apmēra ir atvieglojums iespējai segt zaudējumus. 2015. gadā visvairāk izmantotais bija UIN atvieglojums paātrinātai pamatlīdzekļu norakstīšanai (to bija izmantojuši 59,7% no UIN deklarācijas iesniegušo komersantu kopskaita).

Pašlaik Latvijā pavisam ir ieviesti 23 UIN atvieglojumi. Tos iedala piecās grupās: investīciju veicināšanai (deviņi nodokļa stimuli); atbalsts krīzes laikā (divi nodokļa stimuli); atvieglojumi nozarēm (seši nodokļa stimuli); sociāla rakstura mērķiem (četri nodokļa stimuli); vēl divi citi nodokļa stimuli.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.