Foto-LETA/AFP

“Pierādījumi liecina – vienīgais ticamais izskaidrojums ir, ka vairāk vai mazāk Krievijas valsts bija iesaistīta Ļitviņenko slepkavībā,” sacīja Horvels, uzsverot, ka Krievijai bija vairāki iemesli vēlēties Ļitviņenko nāvi. Tas varētu būt gan atmaskojošo publikāciju par Krievijas specdienestu darbību dēļ, gan bēgšanas uz Britāniju dēļ, gan tādēļ, ka Putins tika vainots krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības pasūtīšanā. Par Krievijas varasie­stāžu saistību šajā lietā varētu liecināt arī sākotnējie mēģinājumi slēpt pierādījumus par polonija klātbūtni lidmašīnā, ar kuru lidoja Lugovojs. Lai izslēgtu šīs lietas politizāciju, viņš īpaši uzsvēra, ka izmeklēšanā policija balstījās tikai uz kriminālo ekspertīžu rezultātiem un neapgāžamiem pierādījumiem, raksta BBC. Londonā atklātās polonija pēdas, ar kuru tika noindēts Ļitviņenko, liecina, ka slepkavībā vainojams Kovtuns un Lugovojs, jo retais polonijs pārsvarā tiek ražots Krievijā un jau iepriekš izmantots politiskā pasūtījuma slepkavību veikšanai, viņš sacīja ziņu aģentūrai “Reuters”. Izmeklēšanā norādīts, ka polonija pēdas tika atrastas visur Londonā, kur abi šie cilvēki bija bijuši, tostarp birojos, viesnīcās, lidmašīnās un pat “Arsenal” futbola laukumā. Abi, tāpat kā iepriekš, turpina noliegt, ka būtu saistīti ar šo slepkavību. Lai gan Londona jau vairākkārt prasījusi viņu izdošanu tiesāšanai, Krievija līdz šim atteikusies to darīt. Kovtuns pavasarī negaidīti bija solījis palīdzēt izmeklēšanai un sniegt tiesai video liecību, tomēr pēdējā brīdī paziņoja, ka viņam neesot izdevies saņemt Krievijas varasiestāžu atļauju, lai to varētu darīt. 1

Atraitne gandarīta par rezultātiem

Pēc tiesas sēdes pie Londonas Augstākās tiesas noslepkavotā Ļitviņenko atraitne Marina Ļitviņenko pauda gandarījumu par veikto izmeklēšanu un tās rezultātiem, norādot, ka patiesība beidzot ir atklāta, bet slepkavas un to algotņi – atmaskoti. “Izmeklēšana ir pierādījusi, ka manu vīru noslepkavoja Krievijas valsts aģenti un tas nevarēja notikt bez Putina ziņas un akcepta,” viņas teikto citē aģentūra AFP.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Savukārt Kremļa reakcija, noslēdzoties tiesas izmeklēšanas publiskajai daļai, bija paredzama – pēc britu puses paziņojumiem par Krievijas valsts iespējamo saistību Ļitviņenko nāvē, tas uzsvēra, ka netic šai lietas izmeklēšanai, nosaucot to par par politizētu un apmelojošu. “Tas nav mūsu darba kārtībā, tā ir Britānijas iekšējā izmeklēšana, tāpēc mums ar to nav nekādas saistības, un mēs arī nevēlamies, lai tāda būtu,” Krievijas Federācijas prezidenta preses sekretāra Dmitrija Peskova teikto citē ziņu aģentūra “Interfakss”. Galīgais slēdziens šajā izmeklēšanā tiks publiskots līdz šā gada beigām, ziņo “Reuters”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.