Brīvo vistu olas Eiropā pārmarķē 0

Brīvās turēšanas vistu sektoru Eiropā ļoti spēcīgi ietekmē pārciestais putnu gripas uzliesmojums. Daudzās valstīs ir izsludināti aizliegumi mājputnus laist ārā, lai pasargātu tos no putnu gripas. Vairākās ES valstīs ierobežojumu ilgums jau pārsniedzis 12 nedēļas, kas nozīmē, ka brīvās turēšanās apstākļos dētās olas (Nr. 1) ir jāpārmarķē par kūtī dētām olām (Nr. 2), kas rada lielus zaudējumus Lielbritānijas, Francijas, Nīderlandes, Vācijas u. c. valstu audzētājiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Šajā uzliesmojumu periodā EK nav paredzējusi mainīt olu aprites marķējuma nosacījumus. Varētu būt diskusijas tālākā nākotnē darba grupās kopā ar ekspertiem, kādu ietekmi, piemēram, uz brīvās turēšanas vistām atstāj atrašanās kūtī ilgāk par 12 nedēļām un vai ir pietiekami pamatots lēmums šādām olām mainīt marķējumu, informē Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāve Solvita Gulbe.

ES sarunās ar tirdzniecības partneriem vēlas ieviest reģionalizācijas principu, lai putnu gripas gadījumā netiktu noteikti eksporta ierobežojumi visai ES dalībvalstij, bet gan tikai reģionam, kuru skārusi putnu gripa. Tam jau piekritusi ASV, Kanāda, Saūda Arābija, Meksika, Ukraina, Krievija u. c.

Putnu gaļas patēriņš pieaug

CITI ŠOBRĪD LASA

Putnu gaļas patēriņš stabili pieaug, un pašlaik nekādas pieprasījuma izmaiņas putnu gripas draudu ietekmē nav jūtamas, atzīst Latvijas lielākā putnu gaļas ražotāja AS “Putnu fabrika Ķekava” speciāliste Maija Avota. “Prognozēt, kā attīstīsies situācija un kāda līdz ar to būs cenu dinamika, vienmēr ir grūti. Cenu ietekmē ne tikai pieprasījums, bet arī ražošanas apjomi Eiropā, pieaugošā konkurence no Eiropas un Āzijas valstu uzņēmumiem. Pašlaik neredzam iespēju cenas celšanai.”

Vistas broileru gaļas ražošanas pieaugums šogad tiek prognozēts Polijā, arī Francijā un Nīderlandē. Taču kopumā Eiropas vistu audzētājiem jārēķinās ar putnu gripas negatīvajām sekām, prognozē COPA-COGECA eksperti.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.