Rīgas apgabaltiesa piespriedusi bijušajam nacionālās pretošanās kustības dalībniekam un politiski represētajam rīdziniekam Vladislavam Starim nojaukt mājas (attēlā), kurās viņš nodzīvojis un saimniekojis vairāk nekā pusi sava mūža un kurās dzīvo vēl šobaltdien.
Rīgas apgabaltiesa piespriedusi bijušajam nacionālās pretošanās kustības dalībniekam un politiski represētajam rīdziniekam Vladislavam Starim nojaukt mājas (attēlā), kurās viņš nodzīvojis un saimniekojis vairāk nekā pusi sava mūža un kurās dzīvo vēl šobaltdien.
Foto – Karīna Miezāja

Metri svarīgāki par cilvēku 22

Stara k-gam par sliktu runā tas, ka pagājušā gadsimta 70. gados pēc uztura līguma iegūtā mājiņa nodegusi. Uz tās pamatiem viņš drīz uzcēlis nodegušajai līdzīgu. Taču savulaik īpašumā iegūto un zemesgrāmatā reģistrēto ēku izmēri, kas mūslaiku tiesnešiem likušies svarīgāki par cilvēku, atšķīrušies no tiem, kas tagad ir redzami dabā.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

Tādējādi tiesneši, balstoties uz būvvaldes inspektoru un tiesu izpildītāju apsekojumiem, ēkas vairs neatzīst par tām, kuras Vladislavs Staris ieguvis pēc minētā uztura līguma. Pēc tiesnešu spriedumiem, šo ēku dabā nemaz nav. Bet tās, kuras ir un kurās Stara ģimene pastāvīgi dzīvo, uzceltas nelikumīgi, tātad ir nojaucamas.

Punkts vēl nav pielikts

Ja pagājušā gada decembrī pasludinātais Rīgas apgabaltiesas spriedums stātos spēkā, nākamajā tiesā zemes īpašnieks jau varētu prasīt viņa izlikšanu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par spīti iedragātajai veselībai izsūtījumā un pārdzīvojumiem mūslaiku tiesās, pūloties aizstāvēt savas tiesības uz pajumti, Vladislavs Staris nepadodas. Kaut arī vecais vīrs kārtējo reizi nokļuvis slimnīcā, Rīgas apgabaltiesas spriedumu viņš pārsūdzējis, tātad tiesāšanās turpināsies arī šogad. Un ir cerība, ka šajā lietā pēdējais punkts vēl netiks pielikts.

Līdz šim desmit gadu laikā gan neko panākt nav izdevies. Ne tiesneši, ne valsts iestāžu ierēdņi savā vienaldzībā un pašapmierinātībā neiedziļinās apstākļos, kādos Vladislavs Staris nokļuvis nevis labprātīgi, bet nemākulīgi īstenotās zemes reformas un samudžināto likumu dēļ.

Izpildot šo pagājušā gada decembrī pieņemto Rīgas apgabaltiesas spriedumu, viņš būtībā tiktu represēts otrreiz – šoreiz ar Latvijas valsts varas iestāžu formālajiem lēmumiem.

1995. gadā Saeimā pieņemtajā likumā “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” teikts, ka “valsts nodrošina politiski represēto personu tiesību atjaunošanu civilo, ekonomisko un sociālo tiesību sfērā atbilstoši likumam”. Pēc Rīgas apgabaltiesas pasludinātā sprieduma iznāk, ka taisni otrādi – nevis atjauno, bet atņem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.