Svarīgi pievērst uzmanību 0


Bijusī skolotāja Dzidra Medvedeva (71) ir dzimusi Vecpiebalgā, bet iemīļojusi Nītauri. Viņas rados ir brāļi Kaudzītes, no kuriem mantots literārais talants un, kā viņa pati saka, skriešana pa pasauli. Nesen iznākusi Dzidras grāmata “Teiksmainā Nītaure” ar viņas savāktajām teikām, pašas literārajiem darbiem un fotogrāfijām.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Lasīt citas ziņas

“Kad internetā ieraudzīju piedāvājumu senioriem mācīties gidu kursos, pieteicos, jo esmu rosīga un gribu visur būt,” atzīst stāstniece. “Man patīk viss latviskais, senais, un es gribu, lai jaunieši mīl savu dzimto pusi. Vēlējos apgūt gidam nepieciešamās zināšanas. Tagad ar ekskursantiem jūtos drošāk, jo labāk zinu, kā uzvesties un piesaistīt cilvēkus.”

Parasti Dzidra ekskursantiem vispirms rāda Nī­taures muižu, aizved uz Vaļņa un Karātavu kalnu. Agrāk centusies atcerēties gadskaitļus. Dažkārt rakstījusi tos uz papīra lapas un rādījusi tūristiem, taču vēlāk secinājusi, ka tie tāpat nevienam nepaliek prātā. Arī kursos stāstīts, ka tie nav paši svarīgākie. Lai ieinteresētu, jāmudina domāt.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Gidam jāģērbjas pamanāmi, atšķirīgi no pārējiem,” stāstniece dalās savā pieredzē. “Tā kā esmu maza auguma, cenšos pakāpties augstākā vietā. Ja tādas nav, lai mani labāk pamanītu, lietainā laikā izmantoju košu lietussargu. Parasti visi ekskursijās cenšas iet ātri, bet man to neļauj veselības stāvoklis. Esmu mierināta, ka tāpēc varu būt laba gide, jo palikšu kopā ar pēdējo, kas arī nevar ātri staigāt. Viņš priecāsies par pievērsto uzmanību, un tie, kas būs aizskrējuši pa priekšu, aizdomāsies, ka nav glīti pamest pārējos.”

Lielu prieku pensionētajai skolotājai sagādājuši bijušie audzēkņi, kuri agrāk palīdzējuši vākt teikas par Nītauri. Kad internetā uzzinājuši, ka viņa beigusi gidu kursus, pieteikušies ekskursijā, lai visi atkal satiktos.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.