Kam noder Jāņu nakts? 22

Jā, par tādu saskaņu, kā uzbūra daktere Roja, var tikai sapņot. Bet Jāņi gan vairāk saistās ar īslaicīgu nebēdnību.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Veselam
6 padomi senioriem, lai pareizi lietotu medikamentus un nekaitētu savai veselībai
Lasīt citas ziņas

– Agrāk Jāņi bija laiks, kad sekss bija paredzēts. Ja tas ir paredzēts, tas kļūst par likumu. Jāiet uz mežu un jānodarbojas ar seksu. Bet šodien sekss Jāņos nav tik aktuāls, jo, kurš grib, kam ir ar ko, nav jāgaida Jāņi. Galvenais, lai būtu ar ko. Vai visiem ir? Nē, nav. Tas saistīts ar iekšējām psiholoģiskām problēmām, ka cilvēks nevar uzvesties ar vīrieti vai sievieti tā, lai otrais vai otrā gribētu ar viņu būt kopā. Vai tāpēc, ka ir iekšējas bremzes, kas neļauj veidot attiecības. Domāju, ka sekss nevar būt atdalīts no attiecībām. Daži baidās, viņiem šķiet, ka nekas no tā nesanāks. Bet daži pārdzīvo, ka sekss ir netīrs. Un tas absolūti nav saistīts ar sabiedrības viedokli. Tikai nelielai sabiedrības daļai kaut kas nav labi. Bet sabiedrībai ir vienalga, vai sekss ir laulībā vai ārpus laulības, vai cilvēki dzīvo kopā vai satiekas pirmo reizi. Ir interesanti papļāpāt, apspriest, bet nevar teikt, ka mūsu sabiedrība kaut ko nosodītu. Varbūt reiz nāks citi laiki, bet pagaidām viss ir labi. Cita lieta, ka mums pašiem ir morāle, tikumība. (Un tā nebūt nav saistīta ar to, kas rakstīts avīzēs un žurnālos.) Mēs paši sev kaut ko atļaujam un kaut ko liedzam. Daži uzskata, ka laulība ir mirusi, citi, ka bez laulības dzīvot ir ļoti grūti. Sabiedrības viedoklis neko neuzspiež, mēs paši fantazējam, ko gribam, un paši fantazējam, ko sabiedrība uzskata par sliktu, – secina Arkādijs Pancs.

Droši vien arī šāgada Jāņu lustīgā daļa noritēs pēc ierastā scenārija, vieni ļausies mīlas priekiem, citi – smilkstēs no vientulības, vēl citi tikko zudušā mīļotā vietā internetā meklēs aizvietotāju vienam vakaram. Ināra Roja:

CITI ŠOBRĪD LASA
Katrs gadījums ir individuāls: darbaholiķis Līgo vakarā, Jāņu naktī seksu izmantos negatīva stresa (darbs, attiecību sarežģījumi, kredītsaistības) noņemšanai. Automātisks sekss mūsdienās saistās ar automātisku fiziska orgasma gūšanu: iztrūkst emocijas, īpašs valdzinājums, smaržas. Ir cilvēki, kas saka: man nav laika, man nav vajadzīgas dziļas jūtas un mīlestība. Zūd jēdziens – seksuālā romantika, seksuālā laime. Puisis, piemēram, ierodas uz konsultāciju, jo ir atskārtis, ka vairs neprot sajūsmināties par meiteni, kuru ir saticis pēc daudzām citām un šī meitene vēl ir nevainīga… Ja latvietim kultūrgēnos iepriekšējos gadsimtos pat vislielākajās trakulībās un nerātnībās tomēr bija iedzimts apbrīns un cieņa pret meiteni kā šķīstības un auglības simbolu, kā svētumu, māti, šodien daudzos gadījumos šī pietāte ir zudusi. Arī meitenes uzskata par nemodernu saglabāt jaunavību līdz pirmajai kāzu naktij. Ir zudis miesas svētuma jēdziens, apziņa, ka tavs dievišķais, dzīvais augums ar visām brīnumainajām sastāvdaļām nav domāts vienīgi seksuāliem labirintiem, bet arī bērniņu laišanai pasaulē. Un galu galā pašai/pašam – arī turpmāk mūžā būs vajadzīgas gan krūtis, gan dibens, gan dzimumloceklis un citas ķermeņa vietas. Nevajadzētu aizmirst, ka miesa ir templis. Šad tad vajadzētu palūgt atļauju vietiņai, kuru gribi automātiski lietot seksuālajās attiecībās: varbūt viņa to nemaz negrib. Vai mēs kādreiz aprunājamies ar savām vietiņām ķermenī? Padomājam, ka daudzi mūsu orgāni, ieskaitot mēli, lūpas, dzimumorgānus, iespējams, ļoti cieš? Un viņiem nav kam sūdzēties.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.