Maskavietis Sergejs Zaharovs ar ģimeni šeit dzīvo kopš 2009.gada, bet nopircis vēl vienu māju, lai saņemtu uzturēšanās atļauju. To pašlaik izīrējot atpūtniekiem.
Maskavietis Sergejs Zaharovs ar ģimeni šeit dzīvo kopš 2009.gada, bet nopircis vēl vienu māju, lai saņemtu uzturēšanās atļauju. To pašlaik izīrējot atpūtniekiem.
Foto – Valdis Semjonovs

Pērk lielākoties krievi 19

Amatciema apsaimniekošanas uzņēmuma “Jaunmāras” valdes pārstāve Anita Zembaha stāsta, ka no 2008. līdz 2014. gadam Amatciemā ārzemnieki pavisam nopirkuši 89 īpašumus, tostarp 40 īpašumi nopirkti, pieprasot termiņuzturēšanās atļaujas. To īpašnieki lielākoties ir krievi no Maskavas, Pēterburgas, Minskas, citām Krievijas un Baltkrievijas pilsētām. Bet esot arī citu tautību ļaudis.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Kopš pagājušā gada 1. septembra, kad Saeima pacēla termiņuzturēšanās atļauju griestus līdz 250 000 eiro, līdz šai dienai Amatciemā nopirkts tikai viens īpašums – 0,6 hektāru zemes gabals ar nepabeigtu dzīvojamo māju. To par 340 000 eiro nopircis kāds maskavietis, pēc A. Zembahas teiktā, žurnālists, filmu scenārists, vairāku valodu pratējs, kurš citās ārzemēs uzturoties biežāk nekā Latvijā. Vai pašlaik ārzemnieku pieplūdumu nobremzējuši likuma grozījumi, to viņa vēl nevarot apgalvot. Ziemā pircēju vienmēr esot mazāk.

“Amatciemā pastāvīgi dzīvo septiņas ārzemnieku ģimenes,” turpina A. Zembaha. “Pārējās atbrauc 2 – 6 reizes gadā, labā laikā, galvenokārt atpūtas nolūkā. Daļa īpašnieku šeit Latvijā vai citur Eiropā ir atvēruši savus uzņēmumus. Zinu, ka no tām krievu ģimenēm, kuras šeit dzīvo pastāvīgi, pašlaik astoņi bērni mācās latviešu skolās Cēsīs. Vecāki nepieļauj domu, ka viņu atvases, dzīvojot Latvijā, nerunās latviski.” Viņasprāt, lielākais apdraudējums valstij varētu būt ekonomikas lejupslīde.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.