Rita un Rafaēle Terlizi.
Rita un Rafaēle Terlizi.
Publicitātes foto

Pārdeva māju Boloņā un pārcēlās uz Latviju. Droša un zaļa valsts: neticamais Ritas un Rafaēle Terlizi stāsts 9

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Pēc pirmā kumosa ir izbrīns – kas tas ir? Tomēr gribas turpināt izgaršot. Itāļu rakstnieka Džuzepes Tomazi di Lampedūzas romānā “Gepards” aprakstītais makaronu pīrāgs spējis pārsteigt, atzīst pavāri Rita un Rafaēle Terlizi. Lai pagatavotu senā meistardarba līdzinieku, saimnieki uz visu pēcpusdienu pat aizvēruši restorānu.

LE
LETA
Ziņas
Pavļuts skaidro, kas būs nepieciešams, lai pagarinātu Covid-19 sertifikātu 118
13 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 8
3 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
23 stundas
Lasīt citas ziņas

“Restorāns slēgts īpašam pasākumam” – nedaudz samulsina uzraksts pie ieejas Terlizi ģimenes restorānā “Sale e pepe”, kas iekārtots Vecrīgā, romantiskajā Gleznotāju ieliņā. Izrādās, ka “īpašais pasākums” veltīts virtuves leģendai – Geparda pīrāgam, kam nepieciešamas ne mazāk kā piecas sešas stundas.

Kāpēc tāda uzmanība vecai sicīliešu makaronu sacepuma receptei? Maltīte, kuru apvij stāsts, kļūst par īpašu piedzīvojumu, šajā gadījumā – ceļojumu senas un ietekmīgas Sicīlijas aristokrātu ģimenes vēsturē, turklāt ar nozīmīgu Latvijas pieskārienu, jo Lampedūza bija iemīlējies Aleksandrā Alisē fon Volfā, vācbaltiešu psihoanalītiķē no Stāmerienas muižas, pāris reizes viņu šeit apciemoja, līdz 1932. gadā Rīgā abi stājās altāra priekšā.

Aizmirst pat lūgšanu

CITI ŠOBRĪD LASA

“Brūnais, pēc cukura un kanēļa smaržojošais, zeltainais apcepums bija tikai ievads baudai, kas slēpās iekšpusē, kad nazis uzšķērda garozu; no turienes vispirms izvēlās dažādu aromātu pilns tvaiks, un valkanajā, karstajā īso makaronu masā, ko gaļas sulas krāsoja gaiši dzeltenā krāsā, kļuva redzamas cāļu aknas, cietas olas, šķiņķa, vistas un trifeļu šķēlītes.”

Jutekliski un izsmalcināti Lampedūza “Gepardā” aprakstījis ne tikai makaronu pīrāgu, bet arī baudu, ko divdesmit galda biedriem sniedzis ēdiens vakariņās Donnafugatas pilī. Savu sajūsmu par pavārmākslas meistardarbu, kuru uz milzu sudraba paplātēm ienesuši trīs zaļās, ar zeltītām tresēm apšūtās livrejās tērpti, nopūderēti sulaiņi, viņi izpauduši dažādās toņkārtās, sākot ar maigiem, sajūsmas pilniem notāra urkšķieniem un beidzot ar namatēva brāļa spalgo spiedzienu.

Virspriesteris, kārdinošo smaržu apburts, maltītes sākumā pat aizmirsis noskaitīt, kā tas pieņemts provincē, tradicionālo lūgšanu, tikai pārmetis krustu un ar skubu ķēries pie dakšiņas. Ērģelnieks izbaudījis ēdiena garšu aizvērtām acīm, pateicies Radītājam par milzu baudījumu, taču vienlaikus arī parēķinājis, ka no vienas makaronu sacepuma bļodas izmaksām ar sievu iztiktu veselu mēnesi.

Geparda pīrāga apraksta autors Džuzepe Tomazi di Lampeduza ar dzīvesbiedri Stāmerienas muižnieci Aleksandru Alisi fon Volfu.
Foto: Wikipedia

Romānā aprakstītās vakariņas norit pilī, kuras līdzinieks ir Lampedūzas mātes Beatričes mantotais Filandžeri di Kuto īpašums 60 kilometrus uz dienvidrietumiem no Palermo Santa Margerita di Beliče pilsētiņā. Šeit ģimene pavadījusi vasaras, un augstmaņu ierašanās vietējo iedzīvotāju aprindās uzskatīta par tik nozīmīgu notikumu, ka ceļinieku karietes uz tilta ar jautru polku allaž sagaidījis pilsētas orķestris. Lauku pils ar 300 istabām, kurās dzīvoja tikai 12 cilvēku, zālēm, saloniem, bibliotēku, trim iekšpagalmiem, privātu teātri, baznīcu un lielu dārzu bija rakstnieka bērnības pasaule. No romānā iemūžinātās Donnafugatas līdz mūsdienām saglabājušās tikai drupas, jo ēka pamatīgi cietusi 1968. gada zemestrīcē.

Autoru, autoru!

Makaronu pīrāga recepti zemestrīce netika skārusi, dažādās variācijās ar nelielām atšķirībām to var atrast tīmekļa vietnēs ar nosaukumu “Timballo del Gattopardo”*. Par ēdiena izcelsmi nav vienprātības, taču kulinārijas vēsturē tas nav nekas neparasts.

Viena no versijām – romānā aprakstītais sacepums, kas vairāk atbilst seno romiešu pārbagāto mielastu garam, nāk no benediktiešu mūku virtuves, kuri to noveduši līdz perfekcijai. Klosteros un abatijās izveidojās krāšņas kulinārās tradīcijas, taču greznībā neviens nevarēja sacensties ar Sicīlijas benediktiešiem, kas pirmie sāka gatavot arančini jeb eļļā vārītās rīsu bumbiņas ar dažādiem pildījumiem, ar malto gaļu pildītus kaneloni tomātu un bešamela mērcē un arī kasatu – ar cukurotiem augļiem, mandeļu pastu, putotu saldu rikotu un vaniļas krēmu pildītu biskvīta torti. Abatu un abašu virtuve ietekmēja Sicīlijas aristokrātu bagātnieku ēdienkarti, kas ļoti atšķīrās no ierindas ļaužu vienkāršajām maltītēm.

Cits pētnieku skatpunkts norāda uz franču kulinārijas ietekmi, ko uzgājis arī Rafaēle. “Atradu stāstu, ka sacepumu gatavojis šefpavārs no Francijas. Romānā aprakstītais laiks ir 19. gadsimta otra puse, kad turīgajiem sicīliešiem bija ierasts uzaicināt franču pavārus, lai gatavotu īpašus ēdienus. Tā Sicīlijā ienāca Francijas aristokrātijas izsmalcinātā virtuve, kā piemēru varu nosaukt viņu kulinārijai tipisko “pasta frolla”**.” No vairākām ēdiena versijām izvēlējies tuvāko tai, kas aprakstīta romānā.

Nav daudz itāļu pavāru, kas pagatavojuši šo sacepumu, Rafaēle atradis tikai kādus divus trīs aprakstus, tāpēc smejas, ka tagad būs vēl viens no “trakajiem”, tomēr norādītās sastāvdaļas radījušas patiesu ziņkāri par iznākumu. Sieva tik pašūpojusi galvu – kas gan var sanākt, ja sāļajā ēdienā daudz salduma – pīrāgu pilda saldenā smilšu mīklā ar kanēļa garšu, bet makaronu, gaļas, vārītu olu, rīvēta siera un trifeļu kārtas pārsedz ar konditorejas izstrādājumiem piemērotāku saldenu olu krēmu, kam arī pievienots kanēlis! Rezultāts sanācis daudz labāks, nekā cerēts, un Rita nospriež, ka vismaz vienreiz dzīvē šādu ēdienu vajag pagaršot.

Izvēlas Latviju

Itāļu rakstnieka Džuzepes Tomazi di Lampedūzas romānā “Gepards” aprakstītais makaronu pīrāgs spējis pārsteigt, atzīst pavāri Rita un Rafaēle Terlizi.
Foto: Ilze Pētersone

Laiki mainījušies – atšķirībā no Lampedūzas, kas nespēja palikt Stāmerienā pat pie mīļotās sievas sāniem, Terlizi ģimene pirms septiņiem gadiem pārdeva māju Boloņā un pārcēlās uz Latviju. Lēmumu spiedusi pieņemt Itālijas ekonomikas lejupslīde un smagā krīze autoindustrijā, kur Rafaēle zaudējis konsultanta vietu, tāpēc nācies meklēt jaunu nodarbošanos vai dzīves vietu ar darba iespējām.

Izvēle kritusi par labu Latvijai – tā pirmajā tikšanās reizē, kad apciemojuši draugus, atstājusi iespaidu kā droša un zaļa valsts, kur abi bērni var iegūt labu izglītību un paši – atvērt restorānu. Dzimtenē uzņēmējdarbības uzsākšanai sabiedriskās ēdināšanas jomā jāsastopas ar lieliem birokrātijas šķēršļiem, nodokļi jāmaksā, pirms vēl esi kaut ko uzsācis, skaidro restorāna saimnieks. Uz dzīvi apmetušies Baložos, netālu no Titurgas ezera, meita mācās Rīgas Angļu ģimnāzijā, dēls Lorenco jau students.

Koronavīrusa pandēmijas laiks arī šeit nav labvēlīgākais restorānu īpašniekiem, taču drošības ziņā Latviju nepārspēt. Rīgu varot salīdzināt ar Boloņu, kas kādreiz bijusi tikpat mierīga un patīkama pilsēta, spriež Terlizi pāris.

Pavārmāksla no aizrautīga vaļasprieka viņiem tagad kļuvusi par ikdienas nodarbošanos. Restorānā gatavo itāļu virtuvei raksturīgus ēdienus, ko uzsver ēdienkartē ar spiedogu “Garantējam 100% Itālijas garšas”. Kā iedzimtiem boloņiešiem ļoti labi sanākot tieši Boloņas mērce, abi nosmaida.

Uz jautājumu, vai grūtais laiks uzņēmējdarbībā nevedina uz domām par atgriešanos dzimtenē, Rafaēle atjautā – un ko lai mēs tur darītu? Latvija joprojām izskatās daudz pievilcīgāka un iespējām bagātāka valsts, kas nu jau kļuvusi par viņu īstajām mājām.

Recepte

Geparda pīrāgs

Nav daudz itāļu pavāru, kas pagatavojuši šo sacepumu – Geparda pīrāgu.
Foto: Ilze Pētersone


6 personām

Foto: Ilze Pētersone

Gatavo smilšu mīklu

600 g miltu, 200 g cukura, 300 g sviesta istabas temperatūrā, 4 olu dzeltenumus un vienu olu, šķipsniņu kanēļa un sāli ātri samaisa viendabīgā mīklā, pārklāj ar pārtikas plēvi un stundu atpūtina ledusskapī.

Gatavo pīrāga pildījumu

• Olu krēms

Samaisa bļodiņā 3 olu dzeltenumus ar 45 g cukura, pievieno 30 g miltu, šķipsniņu kanēļa un, lēnām maisot, pakāpeniski pielej iepriekš katliņā uzkarsētus 0,5 l piena. Krēmu turpina maisot karsēt uz nelielas liesmas, līdz iegūst krēmīgu konsistenci. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi un novieto vēsumā.

• Gaļas bumbiņas

Foto: Ilze Pētersone

200 g vārītas, maltas vistas gaļas samaisa ar olu, 100 g vārīta, samalta šķiņķa, 30 g rīvēta siera, sasmalcinātiem pētersīļiem un šķipsniņu sāls viendabīgā masā un izveido bumbiņas paliela lazdas rieksta lielumā. Apcep bagātīgā eļļas daudzumā.

• Gaļas un sēņu sacepumu

Foto: Ilze Pētersone

Uz pannas sviestā apcep 400 g vārītas, sloksnītēs sagrieztas vistas, 200 g vārīta, strēmelēs sagriezta šķiņķa, 100 g mazākos gabaliņos sagrieztu vistu aknu, 100 g svaigu vai saldētu gabaliņos sagrieztu sēņu, 100 g maltas cūkgaļas desas pildījuma, 120 g pusmīksti vārītu zaļo zirnīšu.

• Vāra makaronus

Foto: Ilze Pētersone

Vāra 500 g makaronu, līdz vēl puscieti “al dente”, nokāš ūdeni un apcep pannā kopā ar uzkarsētu iepriekš pagatavotu liellopu gaļas buljonu (400 g). Pievieno sviestu un pavairāk parmezāna tipa sarīvētu sieru.

Pilda pīrāgu

Ieziež ar taukvielām apaļo, 24 cm diametra lieluma cepamo formu, pamatnē ieklāj cepampapīru. Izrullē divas trešdaļas mīklas apmēram 0,5 cm un ieklāj formā.

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Formas pamatā liek sagatavotā pildījuma atdzesētas sastāvdaļas: pusi no makaroniem, ko apkaisa ar rīvētu cieto sieru, gaļas un sēņu sacepumu, gaļas bumbiņas, trīs iepriekš cieti novārītas, ripiņās sagrieztas olas, vienu melno trifeli un atlikušajiem makaroniem, ko liek pie formas, atstājot vietu mīklas klājuma malām. Pāri makaroniem pārlej olu krēmu un atlikušo trešdaļu mīklas, savieno maliņas, pārziež ar sakultu olas dzeltenumu, un ar dakšiņu iespiež mīklā caurumus tvaika noplūdei.

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: Ilze Pētersone

Foto: Ilze Pētersone

Cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā 45 min. Izņem no krāsns un ļauj atpūsties apmēram 20 min.

Sagriež gabalos, pasniedz vēl karstu. Garšīgs arī nākamajā dienā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi?
22 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepeškrāsnī gatavoti pildīti tomāti ar skābo krējumu un zaļumiem
23 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
23 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Divu sastāvdaļu šķīdums, ko var pagatavot mājās: kā rūpēties par orhidejām?
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts skaidro, kas būs nepieciešams, lai pagarinātu Covid-19 sertifikātu 118
13 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 8
3 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
23 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
Atis Klimovičs: Liela uzbrukuma gadījumā Kremlis var neizturēt milzīgo zārku skaitu 53
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Urbanovičs: Mums jāgatavojas tam, kas varētu notikt, ja… 71
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
ļoti garšīgi pagatavot šampinjonus? 8
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Svētku rotas bez tēriņiem! Atraktīvai dekoru gatavošanai iedvesmo floristikas amata meistare Ligita Danenberga 1
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki nesnauž! Ir īstais brīdis sākt superagri sēju 4
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Banānu – kokosriekstu cepumiņi bez cukura 2
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pēdējais brīdis Ziemassvētku apsveikumu izsūtīšanai: ko nedrīkst nosūtīt aploksnēs? 6
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepumiņi – sērkociņi Ziemassvētku gaidīšanas laika “iededzināšanai”: brīnišķīga recepte svētkiem un dāvanām 18
3 dienas
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Jaunajam kovida paveidam ir pussimts mutāciju! Eksperti pēta omikronu 37
3 stundas
Raivis Šveicars
Ziņas
“Patīk” vai “nepatīk” nav argumenti. Kāpēc kritiķi ir pret vēja parku izbūvi Zemgalē un Ziemeļkurzemē? 18
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kādam pirmā deva “Pfizer”, citam “AstraZeneca” vai “Moderna”. Kādu balstvakcīnu katram izvēlēties? 18
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Zavadska: Latvijai nav jāgaida uz Eiropu, lai lemtu par vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu 54
4 stundas
AD
Artis Drēziņš
Stāsti
“Viņam nozaga visu, bija palicis vien apakšbiksēs, aizvedu uz savām mājām, parādīju skapi, sieva vēl naudu iedeva!” Madars Kupičs – nesavtīgs un cilvēcīgs policists, kuru apbrīno 8
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Interneta publiku sajūsmina haskijs, kas nepacietīgs lēkā, gaidot startu sniegotam skrējienam suņu pajūgā 3
3 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs.” Saruna ar Liepājas teātra aktrisi Madaru Kalnu 1
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kupenas kļūs biezākas! Laika prognoze ceturtdienai 1
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvija būtu Krimas vietā,” Šadurskis pārliecināts, ja nebūtu iestājušies NATO, 2008. gadā Krievija “izspēlētu savu avantūru” Baltijā 95
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēs esam diezgan slima populācija!” Zavadska skaidro, kāpēc Latvijā tik liels mirušo skaits no Covid-19 192
21 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
Atis Klimovičs: Liela uzbrukuma gadījumā Kremlis var neizturēt milzīgo zārku skaitu 53
15 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi?
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Jolanta Derkevica-Pilskunga: “Uga Dumpis pamatīgi nodarbojas ar riska komunikāciju, bet netiek ņemts vērā!” 9
19 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 2
23 stundas
LA
LA
Ziņas
Lasītājs jautā: “Kāpēc manavakcina.lv man ir atvērta iespēja vakcinēties 3. potei, bet kabinetā “noplāta rokas” atsaka un sūta mājās? 9
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Runa ir par cilvēku dzīvībām.” Vīķe-Freiberga par to, ka Covid-19 ierobežojumi vairākas reizes noteikti par vēlu 138
1 diena
DB
Dace Baltruma
Ziņas
Lasītāja: Plaisa starp “mēs” un “viņi” plešas platumā. Vai kāds parēķinājis, cik nonākuši kapu kalniņā tikai tādēļ, ka laikus netika pie ārsta? 45
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Gribam termiņus!”, “Kā tādam melīgam ministram lai uzticas?” – soctīklotāji par to, ka sertifikātam varētu būt termiņš
10:23
LE
LETA
Ziņas
PVO Latvijā vadītājs: Balstvakcīna palielina varbūtību, ka esošās vakcīnas pasargās pret Covid-19 omikrona paveidu 27
09:06
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Aizdevums.lv komandai pietiek enerģijas visam 2
09:01