Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts
Foto: Timurs Subhankulovs

Pirms paziņojuma par jaunu partiju sākotnēji bija paziņojums par piecu biedru izstāšanos no “Vienotības”. Faktiski sabiedrība par jauno partiju pirmo reizi izdzirdēja no Ilzes Viņķeles. Tas veido jūsu tēlu. 65

Nedomāju, ka tas ir tik būtiski. Protams, viņu politiskā pieredze mums ir svarīga, taču tas nav galvenais.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Es dziļi cienu Cālīša kunga divas izvēles. Pirmkārt, pieslieties mūsu idejām un parakstīt manifestu. Otrkārt, būt ar savu viedokli par metodēm, kā labāk sasniegt mērķi. Vai vajadzīga jauna partija – tā ir diskusija par metodēm, ne idejām.

Tomēr ir viedoklis, ka jūs būsiet tāds “rezerves lidlauks” no “Vienotības” aizejošajiem. Ne tikai zināmajiem “piecīšiem”, bet arī citiem, kas vēlāk pārnāks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Domāju, ka liela daļa “Vienotības” biedru nedz justos pie mums komfortabli, nedz arī īpaši būtu gaidīti. Ir arī “Vienotības” biedri, par kuriem mēs priecātos. Bet saukt mūs par “Vienotības” “rezerves lidlauku”… nu tā ir tāda tumsonība. Es saprotu, ka ir vilinājums skaidrot pasauli vienkāršotās taisnās līnijās, bet tam parasti ar dzīvi nav nekāda sakara.

Kamēr “Vienotībai” gāja labi, tikmēr jaunas partijas centriski liberālajā flangā netika veidotas, taču tagad sabiedrības atbalsts ir krities un parādās jaunas iniciatīvas.

Ir virkne vērtību, kuras Latvijas politiskajā spektrā jau kādu laiku nav pārstāvētas. Es teiktu – kopš Reformu partijas norieta.

Jūsu manifests sākas ar vārdiem “Mēs esam par Latviju, kura ir iespēja visiem.” Kuram, jūsuprāt, Latvijā šobrīd iespēja ir liegta?

Kā jums šķiet, vai šobrīd diviem vienlīdz apdāvinātiem jauniem cilvēkiem ir vienādas iespējas realizēt savu potenciālu, ja viens no viņiem mācās neliela pagasta skolā, bet otrs – kādā no Latvijas izcilākajām skolām?

Objektīvi apstākļi, protams, atšķiras, bet tā tas ir visur, ne tikai Latvijā.

Mūsu mērķis ir panākt, ka jauniešiem no laukiem būtu praktiski tādas pašas iespējas realizēt savu potenciālu. Vai tās ir stipendiju programmas vai kāds cits mehānisms, bet tā ir jābūt. Lai tā nebūtu tikai teorētiska iespēja.

Labi, viena joma būs izglītība. Kas vēl?

Teorētiski mums varbūt visas mājsaimniecības ir vienādas, taču reāli tā nav. Diemžēl mēs saskaramies ar traģisku situāciju, ka cilvēki, kuri gadiem dzīvo kopā, bet nav reģistrējuši laulību, netiek ielaisti intensīvās terapijas palātā viens pie otra. Ir problēmas ar mantojumu un tamlīdzīgi. Tās nav vienādas iespējas visiem. Mēs uzskatām, ka partnerattiecību reģistrācijas likums ir viens no svarīgākajiem, kas būtu jāpieņem.

Reklāma
Reklāma

Atbalstīsiet arī viendzimuma laulības?

Ja grib paralizēt sarunu par politiku, tad šis ir viens no veidiem, kā to izdarīt… Es uzskatu, ka visi cilvēki ir cilvēki. Visi ir pelnījuši mīlēt un būt mīlēti, dzīvot ģimenē. Bet es nezinu, vai Latvijas politiskā vide šobrīd ir gatava viendzimuma laulību atzīšanai. Šī diskusija polarizē un izraisa negatīvas emocijas. Mēs gribam sabiedrībā mazināt naidu.

Viena frāze jūsu piedāvājumā var radīt šaubas nacionāli noskaņotajai sabiedrības daļai, jo tā formulēta ļoti tēlaini: “Mēs esam par līdzpilsoņiem nepilsoņu vietā.” Vai šajā ziņā jūs esat “Saskaņas” domubiedri?

Satversmē ir teikts, ka suverēnā vara pieder Latvijas tautai. Nevis latviešiem, bet Latvijas tautai! Ne visi ir latvieši. Mana mamma ir latviete, mans tētis ir polis – krieviski runājošs, dzimis Sanktpēterburgā. Vai es esmu latvietis?

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.