Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts
Foto: Timurs Subhankulovs

Jautājums bija par nepilsoņiem, nevis par Latvijas pilsoņu izcelsmi. 65

Mans tētis bija nepilsonis. Viņš runāja latviski, un es uzskatu, ka viņš bija lojāls Latvijas valstij, taču neaizgāja naturalizēties. Kāpēc? Es nezinu…

Reklāma
Reklāma

Tā ir katra cilvēka brīva izvēle.

10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 121
Lasīt citas ziņas

Jā, bet mums ir jāciena visi cilvēki, kas dzīvo Latvijā, un nav jāuztver tos, kas nav naturalizējušies, kā svešķermeņus.

Vai gribat noliegt, ka Latvijā ir arī daļa sabiedrības, kas ir nelojāla?

CITI ŠOBRĪD LASA

Nē. Bet ir arī cilvēki, kas pēc pases un etniskās piederības ir latvieši, bet izlaupa un pazemo valsti. Es pazīstu brīnišķīgus latviešus un brīnišķīgus nelatviešus, un tāpat nekrietnus latviešus un nekrietnus nelatviešus.

Tad uz ko jūs īsti ejat, izvirzot šo neskaidro frāzi par nepilsoņiem?

Apstākļos, kad Latvijas iedzīvotāju skaits rūk, mums ir svarīgs katrs cilvēks. Mums jācenšas turēt cieši klāt visus cilvēkus, kas ir lojāli Latvijas valstij, tā vietā, lai viņus atgrūstu pēc kaut kādām ārējām pazīmēm.

Šādi cilvēki jau sen būtu nokārtojuši pilsonības eksāmenu.

Ne vienmēr. Pats esmu saskāries ar cilvēkiem, kuri neiet naturalizēties, jo kaut kas viņus emocionāli attur. Nerunāsim te par to, cik ļoti ir darīts pāri Latvijai un latviešiem 20. gadsimtā – es to nenoliedzu. Taču es gribu runāt par to, kādu Latviju mēs gribam veidot nākotnē. Mēs stingri iestāsimies par to, ka jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem automātiski jākļūst par pilsoņiem. Kopumā ar naturalizāciju viss ir kārtībā, bet varētu būt atsevišķi uzlabojumi. Piemēram, labāks pakalpojumu dizains, eksāmenu atvieglojumi vecākiem cilvēkiem un tamlīdzīgi.

Šajā ziņā jūsu pozīcija ir tuva “Saskaņai”, kas tāpat izvirza naturalizācijas atvieglojumus. Vai šī partija varētu būt jūsu partneri pēc vēlēšanām? Savulaik Zatlera Reformu partijai bija mērķis izveidot tādu koalīciju.

Reklāma
Reklāma

Šo jautājumu varētu pagriezt otrādi – vai, ņemot vērā mūsu skaidro pozīciju Latvijas valstiskuma saglabāšanā un eiropeisko orientāciju, “Saskaņa” gribētu iet ar mums?

Bez šaubām, “Saskaņa” ir ļoti ilgi cietusies opozīcijā, lai laistu garām izdevību.

Man šķiet, ka Latvijā ir citi politiskie spēki, kas ātrāk būtu gatavi izveidot koalīciju ar “Saskaņu”. Tieši prokremliskas koalīcijas risks man un maniem domubiedriem bija viens no pamudinājumiem, kas lika rīkoties. Tā nav nākotne, kādu mēs vēlamies ieraudzīt. Ar impērisku režīmu atbalstītājiem mums nebūs pa ceļam. Ne tāpēc, ka viņi ir krievi, bet politiskās orientācijas dēļ.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.