Jaunais cietums Liepājā tiek projektēts sadarbībā ar Igaunijas Nekustamo īpašumu aģentūru, mūsu valsts amatpersonas pētījušas igauņu pieredzi jaunu cietumu celtniecībā. Attēlā: Igaunijas pilsētā Tartu cietums uzbūvēts 2002. gadā.
Jaunais cietums Liepājā tiek projektēts sadarbībā ar Igaunijas Nekustamo īpašumu aģentūru, mūsu valsts amatpersonas pētījušas igauņu pieredzi jaunu cietumu celtniecībā. Attēlā: Igaunijas pilsētā Tartu cietums uzbūvēts 2002. gadā.
Foto – Scanpix/LETA

  11


Citos cietumos būs sliktāk?

Tikmēr cietuma priekšnieks A. Starodubcevs uzskata, ka ieslodzīto uzturēšanas izmaksas ir adekvātas un tās nemazināsies, cilvēkus fiziski pārceļot uz citiem cietumiem. Un darbs ar ieslodzītajiem noteikti citos cietumos būšot sliktāks.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Lasīt citas ziņas

“Pie kā jūs gribētu operēties: pie profesionāla ķirurga vai ārsta, kas apguvis ķirurga iemaņas? Mana komanda ir profesionāla, lai Dievs katram priekšniekam tādu būtu devis, un riktīgi zinoša darāmajā. Darba rezultāti ir labi. Pēdējā gada laikā neviens karcerī nav sēdējis. Citos cietumos nebūs daudz laika nodarboties ar cilvēkiem, kas ar vienu kāju jau brīvība – tur daudz citu problēmu, ko risināt. Vecumnieki ir arī Latvijas centrs, vieglāk atrast darbu, to sameklē arī Rīgā. Dzirdēju, ka Liepājas mērs Sesks teica, ka jau runājis ar saviem uzņēmējiem, ka tie došot darbu. Kāds naivums! Ieslodzīto pret savu gribu nekur darbā neaizdzīsi, viņš strādās to darbu, kas viņam patīk,” no savas pieredzes saka cietuma priekšnieks.

Viņam žēl arī ieguldītā cietuma infrastruktūrā. 2012. gadā tika pabeigta notiesāto telpu renovācija. Ministrija devusi atzinumu, ka radīti patiešām labi ap­stākļi, no kuriem ieslodzītajiem startēt dzīvei brīvībai. Bija pat iedalīta nauda, lai atpirktu astoņus dzīvokļus, kas nepiederēja cietumam, taču šo ieceri atlika.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Par sabrukuma sākumu uzskatu, kad pirms trijiem gadiem valsts tiesiski nevarēja atrisināt jautājumu, kā mums kā valsts iestādei nodarboties ar ražošanu – lopkopību, un dabūjām likvidēt ganāmpulku. Tad arī nojautu, uz ko viss iet,” atceras A. Starodubcevs.

Atgādināsim, ka “Latvijas Avīze” 2015. gada februārī rakstā “Cietuma govīm birokrāti paraksta spriedumu” rakstīja par Vecumnieku cietuma tīršķirnes Šarolē ganāmpulka izsoli, jo kopš 2012. gada Tieslietu ministrijas ierēdņi nespēja rast tiesisku pamatu cietuma palīgsaimniecības eksistencei.

Par kopienu A. Starodub­cevs nesaka neviena slikta vārda, ir tikai mazliet greizsirdīgs, ka tā par brīvu dabūs to, kas cietumam nācis ar tādām pūlēm un sirdsdarbu. Viņš pats savos 54 gados nolēmis beigt karjeru pārvaldes sistēmā un doties izdienas pensijā, kaut arī viņam piedāvā priekšnieka vietnieka amatu Olaines cietumā.

Kā, viņaprāt, kopiena ar saimniecību tiks galā? “Nu, ja cilvēki strādā par vēdera tiesu…” nosaka cietuma priekšnieks.

Paliks tikai kaķenīte Poga

Natālija ir viena no 11 ieslodzītajām, kas vēl palikušas Vecumniekos, un te paliks līdz sava cietumsoda termiņa galam 25. decembrī. Sieviete izcieš divarpus gadu cietumsodu par narkotiku tirdzniecību. Brīvībā viņu gaida bērni. Viņa teic, ka pēc Iļģuciema cietuma šeit esot ļoti mierīgi un labi, nav restu un citu atribūtu, kas atgādina par cietumu. Tīrs, silts. Normāls personāls un labs ēdiens. Pie kājām Natālijai glaužas kaķenīte Poga, kas te esot jau gadiem. Viņa gan nekur prom nedosies un ar drīzumā dzimušiem kaķēniem sagaidīs jaunos īpašuma iedzīvotājus.

Tieslietu ministrija neprot prognozēt

Pirms diviem gadiem, 2014. gada augustā, Tieslietu ministrija vērsās valdībā ar rosinājumu atsavināt vairākus dzīvokļus, lai palielinātu vietu skaitu Vecumnieku cietumā. Informatīvajā ziņojumā ministrija apgalvoja, ka esot par maz vietu atklātā cietuma režīmā. “Nevar prognozēt konkrētu termiņu, kad būs nepieciešamas papildu vietas atklātajā cietumā, tomēr, pēc provizoriskiem aprēķiniem, tas varētu būt jau 2015. gadā, līdz ar to ir izveidojusies akūta nepieciešamība pēc papildu vietām atklātajā cietumā,” bija teikts ziņojumā. Kā tas nākas, ka pirms diviem gadiem ministrijas ierēdņiem šķita, ka būs vajadzīgas papildu vietas, bet patiesībā notika otrādi?

Reklāma
Reklāma

Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta kriminālsodu izpildes politikas nodaļas vadītāja Kristīne Ķipēna: “Notiesāto skaits brīvības atņemšanas iestādēs ir mainīgs, bet pēdējos gados tas izteikti samazinās. Kā iemesls minams gan ilgtermiņā veiktās krimināltiesību reformas, gan iedzīvotāju skaita samazināšanās valstī, kā arī citi apstākļi. 2012. gadā ieslodzījuma vietās bija 6117 ieslodzītie, 2013. gadā – 5139, savukārt 2016. gadā ieslodzīto skaits svārstās ap 4200. Šādu ieslodzīto kopskaita samazinājumu nebija iespējams prognozēt. Ņemot vērā minēto, Ieslodzījuma vietu pārvalde regulāri izvērtē esošo ieslodzījuma vietu noslodzi un situāciju ieslodzījuma vietu sistēmā, kā dēļ jau tika slēgts Šķirotavas cietums, tāpat ir pieņemts lēmums, ka tiek slēgts arī Vecumnieku cietums.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.