Foto – Marta Purmale

Uzlādēties ar Visuma spēku 2

“Gongs ir apaļš metāla disks no piecu metālu sakausējuma. Tur slēpjas viena no tā galvenajām īpatnībām – katrs metāls skan uz sava viļņa, skaņas saplūst kopējā vibrācijā. Dažādās gonga zonas tiek skandinātas, izmantojot speciālas tehnikas un paņēmienus. Pēc katra pieskāriena vai uzsitiena gongs ilgstoši vibrē, radot daudzkārtīgus skaņu viļņus. Šādas skaņas nevar panākt ne ar vienu citu mūzikas instrumentu. Tajos skan harmoniskākā un patiesākā dabas mūzika, kas nes sevī Visuma spēku un enerģiju. Gongs ir kā savienojums ar Visumu. To izmantojuši jau 2. gadsimtā pirms mūsu ēras, gongs bijis izplatīts Ķīnas teritorijā, Tibetā, Indijā, Bali, Malaizijā un citur. Senatnē tas palīdzējis pārvarēt bailes no nāves, tagad var nākt talkā rast svarīgas atbildes, nonākt saskaņā ar sevi,” uzsver Dace Straume.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Viņa kopš bērnības ir saistīta ar mūziku, ir apguvusi kokles un klavieru spēli mūzikas skolā, taču profesionālo karjeru veidojusi izglītības sistēmā, finanšu jomā. Patlaban vada veiksmīgu komandu starptautiskā uzņēmumā.

Reiz nejauši nokļuvusi seminārā, kur savu mākslu rādījuši Alisija un Ričards Eiļaki, pazīstamie gonga meistari no Lietuvas. Dacei nebijis ne jausmas, kas ir gongs.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Kad gulēju aizvērtām acīm un dzirdēju, izjutu varenās skaņas, uzreiz sapratu – es tajās dzīvoju. It kā sen šīs skaņas būtu pazinusi. Devos pie lietuviešu pāra mācīties gongu spēli. Vēlāk apguvu arī tā dēvēto dziedošo trauku skaņu pasauli.

No gonga skaņām uzlādējos pati, dodu šo iespēju arī citiem. Varu teikt vēl vairāk – gongs ir mans galvenais ārsts, tas palīdzējis sakārtot sevi. Lai varētu Visuma skaņas dziļi un spēcīgi dāvāt citiem, pašam gonga meistaram jābūt garīgi tīram un atvērtam.” Dace uzsver, ka gongu spēle nav koncerts, tas ir Visuma skaņu baudījums, piedzīvojums sevī. Viņai tā ir cilvēces senākās mākslas izkopšana – intuitīva improvizācija. Skaņa ik reizi piedzimst no jauna, un gongs skan citādi, pat ja uz seansu atnāk vieni un tie paši dalībnieki. Tas tāpēc, ka šajā laikā ir mainījusies katra cilvēka un arī gonga meistara enerģētika. Arī sajūtas vienmēr ir atšķirīgas.

“Dažreiz pēc seansa dalībnieks vaicā: vai šādas skaņas arī citreiz spēlēji? Atbildu, ka tādas ir vienmēr, tikai pats esi kļuvis tīrāks, sāc dzirdēt vairāk. Skaņa, kas pirms tam nepatika, pat kaitināja, nākamajā reizē var sagādāt baudu.”

Satikt savu patieso būtību

“Man patīk Jura Rubeņa vārdi: elpa jau mums nepieder, tā tikai ienāk mūsos un iziet caur mums. Arī gonga vibrācijas ir kā ceļš elpai – ieelpot un izlaist caur sevi.

Kad saku – gongs ir klusuma mūzika –, daudziem tas šķiet paradokss, jo nodarbības laikā ir bezgala daudz skaņu, reizēm ļoti skaļas. Taču tas ir klusums sevī. Šeit atnāk satikt to kompasu sevī, kas noregulēts miera un harmonijas punktā. Gonga vibrācijas palīdz atslēgt miljoniem kinolenšu, kas nepārtraukti riņķo galvā. Peldēšanās Visuma skaņu toņos ļauj piedzīvot tik svarīgo sajūtu, ka esi ārpus pagātnes un nākotnes, vien šeit un tagad. Gongs noņem visu lieko, ļauj satikt savu patieso būtību,” skaidro Dace.

Vai jāzina, ko grib panākt, piedaloties šādā seansā? Viņa uzsver, ka nodoma klātesamība ir ļoti svarīga. Vajag izteikt Visumam savu vēlmi. Līdzīgi seansa laikā varam domās palūgt kādam piedošanu, izlīdzināties ar šo cilvēku.

Reklāma
Reklāma

* Mūsu psihiskais ķermenis ir daudz lielāks nekā fiziskais, tāpēc tas jādziedina – tad veselāks kļūs arī fiziskais ķermenis.

* Vibrācijas attīra enerģētiskos kanālus, mazina blokus. Pamazām tiek dzēsts aizvainojums, dusmas vai citas negācijas, arī tas, ko citi atstājuši mūsu psihiskajā ķermenī. Upe var tecēt brīvi, ja tajā nav akmeņu. Akmeņus sevī šķīdinām, izņemam, mazinām ar gonga skaņām. Tomēr nevaram vienkārši gaidīt brīnumu, jābūt gatavam atvērties aicinājumam mainīties.

* Terapijā drīkst piedalīties ikviens. Nodarbības ieteicamas arī grūtniecēm.

* Seanss ilgst nedaudz vairāk par stundu, ieskaitot relaksējošos vingrinājumus sākumā. Dace aicina ļauties gongu vibrācijām pēc iespējas biežāk. Viņai pašai tas ir ikdienas ieradums un spēka avots.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.