Rīgas Franču liceja 3. klases skolnieces Anna Samsone (no kreisās) un Elizabete Požarnova
Rīgas Franču liceja 3. klases skolnieces Anna Samsone (no kreisās) un Elizabete Požarnova
Foto – Timurs Subhankulovs

– un bijāt tik sabiedriski aktīvas, ka nolēmāt … 21


Elizabete: – …protestēt pret ministra ideju. Anketām izdomājām jautājumus. Vecāki drusku palīdzēja. Licejā izdalījām 100 anketas, bet ne visi apzinīgi atdeva. Gandrīz katrs aptaujātais ir pret garāku mācību gadu. Tikai divi tam piekrīt. Viens rakstīja, ka tad vairāk satiktu draugus, nevis dzīvotu viens pats mājās. Otram šķita – ja ilgāk mācīsies, tad uzlabos sekmes.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Anna: – Šajās dienās mūsu vākumu vēstulē sūtīsim ministram. Varbūt vērts anketēšanu pārcelt internetā, lai citas skolas arī izsaka domas. Tad būtu vairāk parakstu pret, ministri kļūtu atsaucīgāki un saprastu, ka bērniem vasarā pagrūti mācīties.

– Vai uzskatāt, ka skolā slodze ir par lielu?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Daži bērni raksta, ka ceļas sešos no rīta, lai nokļūtu uz skolu, kur pavada garas stundas. Mūsu skolā ir otrā maiņa, kur vakaros telpās nav viegli izturēt. Visi pieraduši, ka brīvlaiks ir trīs mēnešus, kad vismaz var ilgāk pagulēt. Vasarā ir iespēja sportot pašiem – peldēt, nūjot. Citi dodas uz laukiem pie vecmammām, kur jāpalīdz darbos. Taču viņi grib mūs atstāt skolā divas nedēļas ilgāk. Skolēni ne tikai mācās. Puišiem pēc stundām ir aizraušanās ar futbolu, basketbolu, hokeju, meitenēm patīk peldēšana, dejošana. Anketās lasām, ka bērni velta sportošanai daudz vairāk laika nekā divas obligātās stundas nedēļā. Tā ka skolēna diena sanāk gara un noslogota.

– Izglītības ministrs saņems jūsu protesta vēstuli. Ko viņam darīt?

Elizabete: – Lai viņš uzzina bērnu domas. Ātri neko nedabū gatavu. Varbūt pirmajā, otrajā reizē mūs neuzklausīs, bet varbūt trešajā reizē paliks domīgāki. Jo tā ir, ka bērnus bieži neņem vērā.

Anna: – Jā, tā mēdz notikt, ka pieaugušie mūs bieži nesaprot.

Elizabete: – Zinu par likumu, ka ministriem mēneša laikā jāatbild uz cilvēku vēstulēm. Ja neatbild, man stāstīja, ka var sūdzēt kādā tiesā. Mēs ceram, ka saņemsim no ministra gan ziņu, gan to, ka viņš vairs negrib īstenot savu nejauko ideju.

– Līdz ar to – lai Šadurska kungs nomierinās ar mācību gada garināšanu?

Anna: – Jā, viņš varētu teikt, ka Anglijā brīvlaiks ir vien dažas nedēļas, kā arī citur. Bet Latvija nav Anglija, kur mācību process citāds, nav mājasdarbu, skolas diena ne tik gara.

Elizabete: – Ja vēlies pret ko protestēt, sākumā tevī neieklausās daudzi cilvēki. Bet tad rodas 100, vēlāk 200 atbalstītāji, un cilvēki pievērš uzmanību – o, tur kaut kas notiek. Mēs priecātos, ja citi skolēni pievienotos mums, arī aizrakstītu ministram, atbalstot, ka brīvdienas nav jāsamazina.

Reklāma
Reklāma

– Ja Kārļonkulis neliekas ne zinis, 1. septembrī iesiet demonstrācijā, protesta mītiņā?

– Kaut vai!

Anna: – Esmu gatava uz visu!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.