Rīgas Franču liceja 3. klases skolnieces Anna Samsone (no kreisās) un Elizabete Požarnova
Rīgas Franču liceja 3. klases skolnieces Anna Samsone (no kreisās) un Elizabete Požarnova
Foto – Timurs Subhankulovs

Viedoklis 21


Nevar palielināt nedēļas slodzi

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis marta beigās nāca klajā ar solījumu, ka skolās tiks ieviesta trešā sporta nodarbība, kā arī tiks virzīta ideja par mācību gada pagarināšanu. Tā kā patlaban skolēnu noslodze ar mācību priekšmetiem ir tik ļoti liela, ka šobrīd nav kur pievienot trešo sporta stundu, tad mācību gada pagarināšana par divām nedēļām šo slodzi izlīdzinātu. Vēlāk intervijā aģentūrai BNS Šadurskis teica, ka ideja par mācību gada pagarināšanu bijusi spontāna un radusies pēc Pasaules Veselības organizācijas pētījuma.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas

“Varbūt tāpēc mācību gada pagarināšana tiek vairāk saistīta ar trešo sporta stundu, kaut gan šī saite nav tik tieša. Jau šobrīd skolām ir izvēles iespēja skatīties, kas ir vairāk nepieciešams, un tam dot vēl līdz divas stundas nedēļā,” pauda izglītības ministrs. Mācību pagarināšanai viņš neredzot nevienu alternatīvu, jo, strādājot pie jaunā izglītības satura koncepta, ko plānots ieviest no 2018./2019.mācību gada, secināts, ka ir daudz saturisku lietu, kas tajā ir jāiestrādā – trešā sporta stunda, veselības mācība, satiksmes noteikumi, finanšu pratība, vērtību orientējošo atziņu bloki utt. “Mēs nevaram palielināt nedēļas noslodzi, līdz ar to ir nedaudz jāpagarina mācību gads. Jāņem arī vērā, ka šobrīd mūsu skolēniem vasaras brīvlaiks ir ļoti garš, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm.”

Izglītības ministrs arī atzina, ka pret mācību gada pagarināšanu visvairāk iebilst skolēni un tie bērnu vecāki, kas ir tā dēvēto brīvo profesiju pārstāvji. “Ģimenē mēģina plānot atvaļinājumu vienlaicīgi un, ja bērnam brīvlaiks ir ievērojami garāks, tad rodas problēmas. Ir jau labi, ja ir iespēja bērnu aizsūtīt uz kādu nometni, bet jābūt reālistiem – ja mums 30% ģimeņu dzīvo nabadzības sliekšņa apkārtnē, tad šīs ģimenes nevar atļauties to. No šiem vecākiem es dzirdu tikai atbalstu,” BNS teica Šadurskis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.