Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto – Timurs Subhankulovs

Rūp soda naudas 4

Z/s “Ābolkalni” saimnieks Artis Fetlers neslēpj, ka vislielākais rūgtums ir par zemniekiem atvēlēto pusotru mēnesi, kura laikā ļauts samaksāt soda naudu. “Tas ir no 1. augusta līdz 15. septembrim, kad zemnieks var maksāt pienotavai un tālāk jau pienotavas norēķināsies ar ES. Kur zemnieks var dabūt tādu naudu 45 dienu laikā, ja šobrīd par pienu maksā aptuveni 21 centu/kg, bet soda nauda ir 27,8 centi/kg?” neslēptu sašutumu pauž Artis Fetlers.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Lasīt citas ziņas

Arī kāda no Sēlijas zemniecēm, kas savu vārdu nevēlējās laikrakstā minēt, “LA” pauda sarūgtinājumu par notiekošo. Viņas saimniecībā ir 25 govis un dekādē tiek nodotas piecas tonnas piena. Pirms mēneša piena uzpircējs maksāja 17,5 centus par litru, bet lielajiem zemniekiem, kas vienā reizē nodod vairāk, maksā vairāk – pat līdz 28 centiem. “Laikā, kad piena trūka, sākās šī nevienlīdzīgā attieksme un turpinās joprojām. Taču prasības pret visiem ir vienādas. Mūsu gotiņas neēd mazāk, un gan spēkbarība, gan degviela jāpērk par pilnu cenu,” teica zemniece, turpmāko perspektīvu atsakoties prognozēt. Viņa jau saņēmusi brīdinājumu, ka piena cena samazināsies vēl par vienu centu. Saimniecībā ir 40 liellopi, iekārtota piena māja pēc ES noteikumiem, bez kredītiem uzcelta kūts, bet tagad ar pašreizējiem ieņēmumiem nākas strādāt ar mīnusiem. “No augšas saka, ka vajag attīstīties, mēslu krātuvi vajag, bet es nezinu, kas būs tad, kad atcels kvotas,” savās pārdomās dalījās zemniece.

Artis Fetlers būtu priecīgs, ja valsts pagarinātu soda naudas nomaksas termiņu, mazākais, uz gadu, bet ideālais variants būtu trīs gadi. Tad savu soda naudu zemnieks spētu nomaksāt. Viņš plāno pēc 1. aprīļa doties uz banku un ņemt kredītu, lai varētu samaksāt soda naudu, sarunas jau esot ievirzītas. Taču pēc Krievijas embargo stāšanās spēkā bankas kļuvušas ļoti piesardzīgas jaunu kredītu izsniegšanā. Esošās situācijas dēļ saimniecībā arī “iesaldēti” fermas paplašināšanās plāni. Situācija esot līdzvērtīga 2008. gadam, kad bija smaga ekonomiskā krīze.

CITI ŠOBRĪD LASA

Reaģējot uz Krievijas embargo radīto straujo situācijas pasliktināšanos piena nozarē, kas šobrīd rada ievērojamu spriedzi saistībā ar vairākās dalībvalstīs sagaidāmo piena kvotas pārsniegšanu pēdējā kvotas gadā, Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar priekšlikumu, kas dos dalībvalstīm iespēju lemt par to, lai atļautu piena ražotājiem par pēdējā kvotas gadā pārsniegto piena kvotu aprēķināto soda naudas kopsummu sadalīt trijos ikgadējos maksājumos, vēsta ZM pārstāve Dagnija Muceniece. Tomēr par šāda priekšlikuma praktisko ieviešanu ir zināmas neskaidrības. Balsojums par regulas projektu varētu notikt marta vidū.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.