Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto – Timurs Subhankulovs

Par kādu cenu 4

Turpmāko piena cenu uzvedību pagaidām eksperti neņemas prognozēt. “Pienu vajadzēs un visi to pirks, tikai jautājums – par kādu cenu? Šobrīd piena iepirkuma cena ir tik zema, ka zemāk tai vairs nav kur krist,” klāsta “Lauksaimnieku apvienības” valdes priekšsēdētāja Sandra Stricka. Pēc LPCS datiem, šā gada janvārī piena iepirkuma cena Latvijā bija 22,8 centi/kg, kas ir ievērojami mazāk nekā pagājušā gada janvārī, kad cena bija 34 centi/kg.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

“Agrofirmas Tērvete” valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks prognozē, ka piena iepirkumu cenas šogad, visticamāk, nepieaugs, bet saglabāsies esošajā līmenī vai pat samazināsies, vēsta BNS. Viņš paredz, ka piena iepirkumu cenas Latvijā šogad varētu saglabāties robežās no 17 līdz 24 centiem/kg un daudzām saimniecībām klāsies ļoti grūti. Šobrīd arī “Agrofirmai Tērvete” piena lopkopība ir zaudējumus nesoša.

Lai arī vidējā iepirkuma cena Eiropā varētu samazināties, Latvijā tai nav pamata sarukt, domā J. Šolks. Taču situācija būs atkarīga no industriālo produktu cenām pasaules tirgos. Uz vietējo tirgu nevar likt lielas cerības, jo piena produktu patēriņš būtiski nevar pieaugt.

CITI ŠOBRĪD LASA

ZM brīdina – pēc kvotu atcelšanas piena iepirkuma cena, visticamāk, vēl vairāk nekā līdz šim būs atkarīga no norisēm piena produktu pasaules tirgū, arī darījumi biržās un citos tirgus atvasinājumu formātos arvien vairāk ietekmēs cenu piena ražotājiem, tādēļ nevar arī prognozēt piena cenu izmaiņas tieši Latvijā. Līdz ar to arī jārēķinās ar lielākām cenu svārstībām. Tāpat jāņem vērā Eiropas Komisijas veiktās prognozes, kas liecina – kopumā visa ES piena iepirkuma cena laikā līdz 2020. gadam pazemināsies līdz aptuveni 350 eiro/t. Piena nozares konkurētspējas uzlabošanai šobrīd visbūtiskākais piena ražošanā ir efektivitātes celšana saimniecībās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.