Piena iepirkuma cena šobrīd ir zemāka nekā soda nauda. Proti, soda nauda ir 27,3 eirocenti/kg, bet vidējā piena iepirkuma cena – ap 23 – 24 eirocentiem/kg. Tātad izdevīgāk izliet nekā pārdot.
Piena iepirkuma cena šobrīd ir zemāka nekā soda nauda. Proti, soda nauda ir 27,3 eirocenti/kg, bet vidējā piena iepirkuma cena – ap 23 – 24 eirocentiem/kg. Tātad izdevīgāk izliet nekā pārdot.
Foto-Shutterstock

Darbosies matemātika 25

Pēc nākamā gada 31. marta, kad beigsies kvotas gads, darbosies matemātika un paredzēta stingra kārtība, ko un kā darīt. “Nekādu iespēju variēt nebūs,” strikti nosaka LDC direktors. Līdz 31. martam LDC saņems informāciju no katra piena pircēja, līdz 15. maijam pircējam būs jāiesniedz gada deklarācija, tad divu nedēļu laikā LDC koriģēs un precizēs saņemto informāciju, lai līdz 1. jūlijam katram piena ražotājam varētu aprēķināt soda naudu. Pēc tam jau katrs kvotas pārpildītājs saņems administratīvo lēmumu un aprēķināto summu, kas līdz 15. septembrim būs jāsamaksā savam piena pircējam – tam savukārt līdz 1. oktobrim nauda būs jāpārskaita LAD, kas līdz 30. novembrim soda naudu pārskaitīs Eiropas Komisijai.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

“LA” kļuvis zināms, ka jau šobrīd vairāki piena iepircēji iekasē soda naudas no kvotu pārsniegušajām saimniecībām. Tas neesot nelikumīgi, taču līgumā starp abām pusēm esot jābūt skaidri noteiktam, ka tas ir tā saucamais avansa maksājums, lai vēlāk nerastos problēmas.

Jau izstrādāti grozījumi 2009. gadā valdības pieņemtajos Piena kvotu administrēšanas noteikumos, kas precizē vairākus jautājumus. Zemkopības ministrijas (ZM) Lauksaimniecības departamenta lopkopības un ciltsdarba nodaļas vecākā referente Sandra Justa stāsta, ka noteikumos iestrādāta jauna lieta – par avansa maksājumiem. Piena kvotu pēc LDC informācijas pārpildījuši ap 800 piena ražotāju. Proti, noteikumos paredzēts, ka avansa iekasējums nedrīkstēs būt lielāks par 50% no piena līgumcenas. Līdz ar to ražotājam valsts kopējās piena kvotas pārsniegšanas gadījumā uzreiz nebūs jāmaksā visa soda naudas summa, jo daļa jau būs samaksāta ar avansa maksājumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt pircējam ik mēnesi rakstiski būs jāinformē gan LDC, gan piena ražotājs par iekasēto avansa maksājuma apjomu. Kā arī pircējam būs jāinformē ražotājs par kvotas izpildi, kas šobrīd likumdošanā nav noteikts. Turklāt no tiem ražotājiem, kas kvotu nav pārsnieguši, neviens nav tiesīgs iekasēt šādu avansa maksājumu. S. Justa norāda, ka grozījumi valdībā tiek virzīti steidzamības kārtā un šobrīd tie atrodas saskaņošanā ministrijās. Iespējams, valdība tos varētu skatīt jau 16. decembrī.

Ko darīt, lai nebūtu jāmaksā tik drastiskas soda naudas? I. Vorslovs uzsver, ka LDC jau brīdinājis piena ražotājus par briestošo situāciju, taču šobrīd “vilciens jau aizgājis” un darīt tur vairs neko nevarot. Arī Zemkopības ministrijā “LA” lika saprast, ka pašiem zemniekiem jāuzņemas atbildība, jo nevar tik vieglprātīgi izturēties pret kvotas izpildi. Sods par kvotas pārsniegšanu būs jāmaksā pašiem ražotājiem, dalībvalsts viņu vietā to nevarot izdarīt.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.