Piena iepirkuma cena šobrīd ir zemāka nekā soda nauda. Proti, soda nauda ir 27,3 eirocenti/kg, bet vidējā piena iepirkuma cena – ap 23 – 24 eirocentiem/kg. Tātad izdevīgāk izliet nekā pārdot.
Piena iepirkuma cena šobrīd ir zemāka nekā soda nauda. Proti, soda nauda ir 27,3 eirocenti/kg, bet vidējā piena iepirkuma cena – ap 23 – 24 eirocentiem/kg. Tātad izdevīgāk izliet nekā pārdot.
Foto-Shutterstock

Jāceļ efektivitāte 25


Nozarē jārēķinās, ka pēc piena kvotu atcelšanas ES piena tirgū piena iepirkuma cena vēl var samazināties, liecina ekonomikas ekspertu prognozes. Tāpēc eksperti aicina piena ražotājus stingri domāt par efektivitātes palielināšanu saimniecībās, jo šobrīd nozari būtiski ietekmē krasais piena iepirkuma cenu samazinājums.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere uzskata, ka viens risinājums ir politikas instrumenti un jautājumi, bet otrs – katram saimniekam jāizvērtē, vai viņš nevar darīt vēl ko efektīvāk, patērējot mazāk darba un cik efektīvi ir ieguldījumi. Tāpat jāvērtē visi piena ieguves posmi, sākot ar zemes apsaimniekošanu, barības ieguvi, govju turēšanu un barošanu.

“Nebija problēmu, kad piena cena bija 0,30 eiro, bet šobrīd no tā ir atkarīga vienas no galvenajām nozarēm pastāvēšana. Katram saimniekam jāizvērtē sava saimniekošana,” teica Irina Pilvere.

CITI ŠOBRĪD LASA

Prognozes liecina, ka 2024. gadā piena un piena produktu piedāvājums pasaulē būs ievērojami mazāks nekā pieprasījums, kas pieaugs uz strauji augošo Ķīnas un Āfrikas rēķina. Analītiķi jau šobrīd redz, ka Eiropas un Amerikas ražotāji vēl varētu palielināt savu ražošanas potenciālu. Patlaban ES astoņu spēcīgo piena ražotājvalstu vidū Latvijas nav, tā ir saraksta vidusdaļā ar potenciālu nākamo desmit gadu laikā palielināt ražošanas apjomus par 100 tūkstošiem tonnu jeb 16%. EK jau norādījusi, ka vidējā līmeņa valstu ražotājiem nebūs viegli konkurēt, piena cenas pēc kvotu atcelšanas var samazināties un daļai ražotāju pat var nākties izbeigt ražošanu, jo viņi nespēs un negribēs to turpināt.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.