Salātu mērču piedāvājums veikalos 0

UZZIŅA

Pārtikas vielu birums nopērkamajās salātu mērcēs

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Lasīt citas ziņas

Diemžēl daudzām veikalos nopērkamajām salātu mērcēm ir pievienotas dažādas pārtikas piedevas, lielākoties biezinātāji un skābuma regulētāji, retāk konservanti un krāsvielas. Konservantu nepieciešamību varētu stipri apšaubīt, jo sālim un etiķim jau piemīt konservējošas īpašības. Analizējot salātu mērču sastāvdaļas, jāsecina, ka nevēlamas un ikdienas pārtikā samazināmas pārtikas piedevas ir tikai atsevišķu firmu produkcijā.

• E 150d jeb amonija sulfīta karamele ir krāsviela. To iegūst, noteiktā temperatūrā apstrādājot ogļhidrātus (dabiskos pārtikas saldinātājus: glikozes sīrupus, saharozi, invertsīrupus un dekstrozi) sulfītu un amonija savienojumu klātbūtnē.

CITI ŠOBRĪD LASA

• E 202 jeb kālija sorbāts ir sorbīnskābes kālija sāls, ko izmanto kā konservantu. To uzskata par vienu no nekaitīgākajiem konservantiem kopā ar sorbīnskābi (E 200) un kalcija sorbātu (E 203). Arī nātrija benzoāts (E 211) ir konservants. Jebkura konservanta patēriņu ikdienā ieteicams samazināt līdz minimumam.

• E 332 jeb trikālija citrāts ir skābuma regulētājs, kas ietekmē produkta garšu, mainot produkta pH un kavējot mikroorganismu attīstību.

• E 401 jeb nātrija alginātu iegūst no aļģēm, tas ir biezinātājs, kas palīdz salātu mērču sastāvā esošajam ūdenim kļūt tumīgam. Pozitīvi, ka lielākā daļa biezinātāju ir dabiskas izcelsmes.

• E 407 jeb karagināns ir biezinātājs, ko iegūst ekstrakcijā jeb izvilkumā ar ūdeni no sārtaļģes klases dabiskajām aļģēm. Šī pārtikas piedeva palielina viskozitāti (stingrību, saturīgumu), saglabā produktu fizikālo un ķīmisko stāvokli. Biezinātājs palīdz savienot divas savstarpēji nesajaucamas vielas, piemēram, ūdeni un eļļu.

• E 412 jeb guāra sveķi ir biezinātājs, ko iegūst no guāra (Cyamopsis tetragonolobus) sēklu dīgļu endospermas (barības vielu rezerve dīglim).

• E 415 jeb ksantāna sveķi arī ir biezinātājs. Tie ir lielmolekulāri polisaharīdu sveķi, ko iegūst no Xanthomonas campestris baktērijas, tīrkultūrā fermentējot ogļhidrātus, tad attīra, reģenerē ar etanolu, izžāvē un samaļ.

• Maltodekstrīns ir nevis pārtikas piedeva, bet gan dabisks saldinātājs, ko rūpnieciski iegūst no kukurūzas, kviešiem un kartupeļiem. Organismā viegli pārstrādājas, turklāt satur mazāk kaloriju nekā cukurs. Savukārt dekstroze jeb glikoze ir galvenā cietes sastāvdaļa. Tas ir cukurs, ko organisms spēj ātri un viegli uzņemt.

Reklāma
Reklāma

! Agrāk salātu mērcēm pievienoja E 621 jeb mononātrija glutamātu, kas ir mākslīgi sintezēts garšas pastiprinātājs. Tas māna mūsu garšas kārpiņas, radot par ēdienu citu priekšstatu, pastiprinot un paildzinot garšu. Izpētot salātu mērces veikalu plauktos, ar prieku jāsecina, ka šī E viela no sastāva ir izņemta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.