Foto – Karīna Miezāja

– Vai vecotēvu izdevās dzīvē redzēt? 6


I. Gaile: – Nē, Ziedoni satikusi neesmu. Arī lugā viņam nav mainīts vārds. Vienīgais prototips, kuram nav izdomāts cits. Bet luga nav noraksts no dzīves, tās notikumi tikai devuši impulsu. Lugā ir absurdas lietas, kuras nav un nemaz nevarētu būt notikušas. Tā, piemēram, Ziedonis ceļas augšā no mirušajiem un atgriežas šajā dzīvē tieši 2016. gadā. Nezinu, kā Dāvis to būs risinājis, bet lugā ir varone, kura sākotnēji ir Ērika (Ingas Gailes tēva prototipa – V.K.) meitene, bet vēlāk pārtop čekistā un čekists pārtop Ērika mātē… Nuja, šis darbs nemaz nav reālistisks. Reāls ir tikai fakts, ka mans vectēvs strādāja Valsts drošības komitejā. Nevis kā aģents, bet algots darbinieks. Pensijā aizgāja kā pulkvedis. Kā sapratu no tēta, pulkveža pakāpi toreiz piešķīra visiem, kas no čekas gāja pensijā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

– Kāda ir sajūta, apzinoties, ka vectēvs maizi pelnīja tajā pusē, kas Latvijas sabiedrībā cieņu nekad nav baudījusi?

– Arī mammas tēti šajā dzīvē neesmu satikusi. 18 gadu vecumā vectēvu iesauca leģionā, viņš tur pabija pāris mēnešu, pēc tam šā iemesla dēļ tika izsūtīts uz Magadanu un tur acīmredzot dabūja asins vēzi. Nomira ļoti jauns. Par viņu zināju vairāk nekā par vectēvu čekistu, taču mazāk, nekā man būtu gribējies. Man ir laba sajūta, ka vispār varu iepazīties ar saviem senčiem, ka dzīvs ir mans tēvs, ka esmu paspējusi ar viņu daudz ko izrunāt, ko diemžēl dažādu apstākļu dēļ nepaspēju ar vectēviem.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Ja vecotēvu satiktu tagad, ar pieauguša cilvēka prātu ko jūs viņam vaicātu?

– Arī tas izrādē zināmā mērā parādās. Droši vien vispirms es pavaicātu, vai mēs varam kopā iedzert kādu zāļu tēju… Un tad… es gribētu zināt, kas notika ar viņa kaislību basketbolu? Kāpēc viņš neaizgāja pretī vecaimammai uz dzemdību namu, kad viņa laida pasaulē otro meitiņu? Kāpēc viņš tik nenormāli daudz vakaros devās spēlēt kārtis? Arī tagad redzu, ka baiļu un vēl kaut kādu citu iemeslu dēļ cilvēki izdara vājprātīgas, stulbas izvēles. Starp citu, mans tētis kādreiz izmeta, ka vecaistēvs bijis kā svētais… Sabiedrība publiski no viņa novērsās, bet gauži labprāt izmantoja viņam pieejamos labumus.

D. Auškāps: – Strādājot pie šīs lugas, es arī diezgan daudz parakājos savas ģimenes vēsturē, mēģinot atklāt, kāda ietekme bija karam, okupācijām un padomju varai uz mūsu vecākiem un vecvecākiem un līdz ar to caur viņiem arī uz mūsu paaudzi. Patiesībā ir diezgan baigi tajā visā iedziļināties.

– Inga, kā jums tagad šķiet, vecaistēvs bija pārliecināts komunists vai konformists, kas pielāgojās ap­stākļiem?

I. Gaile: – Tos īstos komunistus laikam izšāva 1937. gadā vai vēl agrāk. Septiņdesmitajos un turklāt Padomju Savienībā jel kādai idejai uzticīgi cilvēki nebija vajadzīgi.

– Vai mūsdienās konformisms nav tikpat izplatīts kā kādreiz?

– Citi noteikumi, citas bailes, bet, jā, protams. Es pati, piemēram, neciešu reklāmu, man tā nepatīk, taču strādāju reklāmas aģentūrā, jā, par labu atlīdzību, līdz mani no turienes atlaida…

D. Auškāps: – Toreiz situācijas noteicēja bija ideoloģija, šodien – nauda. Nemaz nav tik liela atšķirība. Esi spiests piedalīties tajā spēlītē, patīk tas vai ne. Tādā ziņā un veidā izpaužas konformisms. Nonkonformisti iet mežā un būvē zaru būdiņas. Tādi arī ir, ļoti drosmīgi cilvēki, es par viņiem turu īkšķi, pats gan tādam solim neesmu saņēmies. Bet tas jau arī būtu galējs risinājums…

Reklāma
Reklāma
I. Gaile: – Protams, situācijas atšķiras no 1941. un 1949. gada, kad izveda, nogalināja… Toreiz bailes iedzina šo neģēlību radītais šoks, bet 1969. gadā jau vairāk runa bija par naudu, karjeru. Patiesībā mani vairāk interesē nevis tas, kādēļ vectēvs strādāja čekā, bet kādēļ tēvs 1969. gadā, kad viņu aicināja uz čeku, uz pārrunām aizgāja un no darba šajā organizācijā atteicās. Tā arī tiku jautājusi: kādēļ tu noraidīji piedāvājumu? Nepārprotiet, man nav nekādu ilūziju par to organizāciju, bet mani interesē, kāpēc situācijā, kad visi visapkārt runā – tā būtu laba karjera –, cilvēks atsakās. Runāsim atklāti, tas bija laiks, kad neviens vairs nebija jāizsūta, ne arī jāsit vai jāspīdzina, tā it kā rādījās laba karjera, kas droši vien nodrošinātu naudu, stāvokli… Tagad sev apkārt redzu daudz cilvēku, kuri tolaik izvēlējās aiziet strādāt čekā un kuriem šobrīd ir varbūt ne tik laba karjera, bet daudz naudas, viņi ir lieliski iekārtojušies…
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.