Gundega Repše.
Gundega Repše.
Foto – Timurs Subhankulovs

– Vai kāds no jums tuviem cilvēkiem ir cietis tajā baisajā 1941. gada 14. jūnijā? 22


– Mana māte izsūtījumā pavadīja četrpadsmit gadus. Kā divdesmit trīs gadus vecu meiteni pēc trīs mēnešu laulības viņu izrāva no gultas un iebāza vagonā, stacijā šķirot no vīra uz visiem laikiem. Kad pēc neatkarības atjaunošanas atvērās arhīvi, tajos bija izlasāms, ka viņas vīrs bijis pretošanās kustībā, trīsdesmito gadu pašās beigās darbojies kā Latvijas sūtņa sekretārs Berlīnē un viņa dzīvoklis bija konspiratīvs un ticis izmantots pretošanās kustības sapulcēm. Taču vēsturiski tam nav izšķirošas nozīmes, tajā baisajā dienā izsūtāmo skaita izpildīšanai cilvēkus tvarstīja arī uz ielām.

Reklāma
Reklāma

– Esat piedevusi?

Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

– Kad mammai vecumdienās vaicāju, ko viņa vēl gribētu piedzīvot, atbilde paradoksālā kārtā skanēja – aizbraukt uz Sibīriju… Piepildot mammas vietā viņas vēlmi – divas reizes dodoties ekspedīcijās kopā ar Sibīrijas bērniem – es it kā sevī izlīdzinājos… Jo dīvainā kārtā pāridarījuma sajūta bija manā no mātes otrā vīra Sibīrijā dzimušajā brālī, bet ne mūsu mātē. Viņa bija novesta tik tālu, ka pati jau uzskatīja, ka ir par kaut ko nogrēkojusies. Astoņdesmit gadu vecumā jau brīvestības laikos no kaut kādas vēl PSRS prokuratūras saņēmusi vēstuli ar oficiālo reabilitāciju, viņa nerimtīgi raudāja. Atnāca mājās ar to papīru, asaras pār vaigiem – tad tomēr, tomēr… Man, toreiz trīsdesmitgadīgam, pilnīgi pieaugušam bērnam, bija nepanesami smagi: vai tu, māt, jel kad esi jutusies nevis netaisnībā cietusi, bet vainīga?! Tādas domas iedēstīšana cilvēka dvēselē man šķita visbaisākais noziegums.

Tomēr, arī vainīga juzdamās, viņa bija apbrīnojami stipra, vitāla, draudzīga un ar plašu sirdi. Nepadevusies ne ideoloģijai, ne sistēmai. Tas var izklausīties kā negribēts apvainojums, bet es pieņemu un arī zinu, ka ne jau visi no Sibīrijas pārnāca stipri. Labu daļu garīgi salauza. Un tieši tas ir tas milzīgākais noziegums – tautas gara nīcināšana. Reizēm, kritizējot konformismu un izdabāšanu, tā dēvēto izdzīvošanas šiverīgumu, ložņāšanu, sevi tomēr klusinu – tā rīkojas vai nu garīgi salauztā paaudze, vai viņu bērni… Nu nevaram katram cilvēkam likt klāt varoņa olekti, esam tik dažādi. Nemaz nerunājot par apzinātām nodevībām. Bet ar sāpīgo pieredzi, protams, nevar attaisnot itin visu, jo tad mēs nonāktu galīgā vērtību strupceļā. Kad cilvēku nošauj, tad – ir vai nav gaisos dzīve – bet te, uz zemes, viss beidzies. Dzīvajos palikušajiem nācās izturēt vardarbību pret garu ne tikai savā liktenī, bet arī nākamajās paaudzēs. Šī kroplība iztīklojas cauri visai valsts vēsturei. To diemžēl nevar redzēt uzreiz, momentā…

CITI ŠOBRĪD LASA
Lai kā mēs tagad sev censtos iestāstīt par starpkaru un 4. maija atjaunotās Latvijas pēctecību, šos divdesmit piecus gadus diemžēl neesam turpinājuši 18. novembra Latviju. Atjaunotajā – 4. maija – Latvijā ar bijušo komunistu un nomenklatūras procentu valsts pārvaldē mainījies ir pilnīgi viss. Tā vairs nav 18. novembra Latvija. Gluži otrādi. Pārāk daudz kas pārvazāts no padomju Latvijas… Labi, cilvēki, šķiet, mazliet nomierinājušies tajā kārē uz lupatām un mantām, bet padomju laika blata sistēma dzīvāka par dzīvu! Vai visās jomās “savējie”, nogrupējumi un interešu čupiņas, ietekmīgo cilvēku garās roķeles, tāpat ordeņu un brošu žvadzoņa un kaislības – tas vairāk atgādina padomju laikus, ne brīvas valsts ikdienu. Vienīgi par padomju laiku tu kā jauns cilvēks varēji zviegt, bet tagad viss notiek tā dēvētajā manā valstī… Ir cilvēki, kuriem nevajag neko citu kā vien šo varas kāres instinkta apmierinājuma baudu, pat pilis un muižas ir otršķirīgas. Agrāk man likās, ka varas instinkti ir sarežģītāki, bet pēdējo mēnešu laikā sakarā ar valstī un ārpus tās notiekošo, tāpat dzirdot svētu vārdu lietojumu uz neesošas darbības un rīcības imitācijas sastatnēm, esmu nonākusi pie domas, ka varaskāre ir kaut kas neiztēlojami primitīvs bez tautības un identitātes.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.