Līga Stirna (pa kreisi) un Vineta Ervalde.
Līga Stirna (pa kreisi) un Vineta Ervalde.
Foto – Krišs Karnītis

Latviešu braukšanas kultūra – vienas šausmas 1

Avārijas, kāds iebraucis pretējā joslā – tas ikdienas satiksmē nav retums. Vineta uzskata, ka tas ir tikai un vienīgi nezināšanas dēļ: – Muļķīga pārgalvība, manuprāt, rodas no nezināšanas. Nevienam autosportistam nevar pārmest pārgalvību. Ja pārgalvjus ikdienas braucējus aizsūtītu pamācīties trasē un ekstremālās situācijās, domāju, tādu gadījumu būtu krietni mazāk.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Līga piebilst, ka muļķīgas pārgalvības mēs redzam krustojumos un uz ielas, bet ne trasēs: – Autosportists zina, kas ir ātrums, saprot fiziku. Dzīvības cena tieši ikdienas satiksmē ir ļoti zema, un es nezinu, kā ar to cīnīties. CSDD kampaņas ir vērtīgas, bet vajadzētu bērnus jau no maziem gadiem vest braukt ar kartingiem, skatīties sacensības, lai viņi saprot, kā tas ir. Problēmās iekuļas tie, kuri neko nezina, kuriem vienīgā pieredze pie stūres ir autoskola. Autovadītāja apliecība nav profesionāļa sertifikāts. Autosportā tu vari būt pārgalvīgs, bet proti tās dzelžu tonnas savaldīt. Latvijā tas ir gandrīz vai likums – ja ir kāds pārkāpums, tā ir mašīnas marka ar trīs burtu kombināciju un cilvēkam pie stūres ļoti maza pieredze. Acīmredzot skolās un publiskajā telpā vēl pietiekami daudz nerunā par ceļu kultūru.

Līgas un Vinetas pieredzē, par laimi, nav bijuši gadījumi, kad sekundes simtdaļas šķirtu no dzīvībai bīstamas situācijas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Skatītāju kultūra, gadiem ejot, ir progresējusi, bet tik un tā ir gadījumi, ar kuriem saskaroties uz brīdi apstājas sirds: – Skatītāji mēdz būt bezatbildīgi. Bet tomēr pa šiem 12 gadiem viss ir uzlabojies. Reiz bija gadījums, kad mēs braucām pāri uzkalniņam ar savu sirēnu un ieraudzījām, ka mums priekšā ir trīs puišeļi ar riteņiem. Viņi pat nepievērsa mums uzmanību! Ārprāts, kas tur varēja notikt… Ir vēl gadījumi, kad garlaikoti skatītāji izveļ trasē akmeni, lai interesantāk.

Bet lielākoties skatītāji tomēr sniedz pozitīvas emocijas. Līgai un Vinetai Talsos ir neliels fanu pulciņš – puiši, kuri viņas sveic trases malā: – Apsargi dusmojas, bet puiši saka – nē, nē, mēs tikai pasveicināsim meitenes un iesim atpakaļ aiz norobežojuma!

Vieta vīriešu pasaulē

Līga un Vineta ir sievietes vīriešu pasaulē – vistiešākajā nozīmē. Sievietes rallijā, kā norāda Līga, vairāk piedalās organizēšanā, ne pašās sacensībās. Viņas ir vienas no retajām, kuras nodarbojas ar autosportu.

– Mēs neesam lauzušas nekādus stereotipus par sievietēm autosportā, un tas nebija mūsu mērķis. Mēs neiesaistījāmies ar domu – tūlīt visiem pierādīsim! Ja ir tāds mērķis, tad, pirmkārt, tu kļūdies un, otrkārt, neko labu par šādiem cilvēkiem nedomā. Pat es ne! Tā ir iedomība un feminisms vispretīgākajā versijā. Parādi, ja vari, bet nelecies!

Vineta atceras gadījumus, kad vēl piedalījās ieskaites braucienos: – Bieži vien bija dzirdami izteikumi, ka sievietēm šeit nav vietas. Lielākoties no tiem, kas palika aiz mums, nevis no tiem, kas brauca pa priekšu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.