Alekss Rasmusens
Alekss Rasmusens
Foto – Gundega Skagale

  43

Nav nākusi prātā doma, ka vajadzētu iegūt Latvijas pilsonību?

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
RAKSTA REDAKTORS
Laimai Vaikulei piederošajā skaistumkopšanas salonā fiksēti valodas pārkāpumi un neētiska attieksme pret klientu, taču risinājumi neseko
Lasīt citas ziņas

Īsti ne. Es netaisos iesaistīties politiskajā dzīvē. Pašvaldības vēlēšanās gan es piedalīšos. Kā ES pilsonis es to drīkstu darīt. Viegli jau vienmēr citus kritizēt. Ja runā par Latvijas nāciju, tad viss ir kārtībā, bet, tiklīdz sāc runāt par valsti, tā viena daļa sabiedrības uzskata, ka tas nav katrs viņš. Valsts ir visi pārējie. Bet es uzskatu, ka mēs katrs esam valsts, mēs veidojam valsti, kurā dzīvojam. Un, ja vēlamies kaut ko ieteikt vai pārmest valstij, ir jāsāk ar sevi.

Protams, Latvijā ir daudzas lietas jādara, daudz kur buksē, bet, būsim godīgi, tagad lielākajai daļai cilvēku ir labāka dzīve nekā kādreiz. Latvijā ir liela sociālās nevienlīdzības plaisa, to vajag mazināt. Un uzņēmēji to var darīt, maksājot visus nodokļus. Kā jau teicu, mūsu uzņēmums viens pats pagājušogad nodokļos samaksāja 1,4 miljonus eiro. Ja uzņēmēji, kuri maksā nodokļus, kāds vairāk, kāds mazāk, redz, ka kaimiņš vai konkurents strādā negodīgi un dzīvo labi, sāc sev uzdot jautājumus.

Kā to mainīt?

CITI ŠOBRĪD LASA

Tas ir komplekss jautājums, bet jāsāk ar valsts iestāžu organizāciju un korupciju.

Vai jums ir prasīts kukulis?

Nē. Un zināt, kāpēc? Ja strādā ar pārliecību, ka tev nav skeleta skapī, tad negodīgu struktūru dalībnieki ļoti ātri saprot, ka pie manis nav ko meklēt. Es jau nesaku, ka mēs esam perfekti, taču, ja pieļaujam kādu kļūdu, tas nav apzināti. Uzņēmēji, kas apzināti shēmo, grauj valsts prestižu. Es gribu, lai Latvija būtu patīkama vieta, kur man dzīvot, un lai te var dzīvot arī mani bērni un bērnu bērni. Tas ir mans pamatmērķis. Katram Latvijas darba devējam ir jāsāk ar sevi, ar saviem darbiniekiem, savu organizāciju, pirms meklēt vainu valstī.

Varbūt pirms sūdzēties, ka darbaroku trūkst, jāpadomā, vai es kā darba devējs piedāvāju konkurētspējīgu atalgojumu, kāpēc es to nespēju, vai ieguldu līdzekļus darbinieku izglītībā, darba apstākļu nodrošināšanā.

Tas ir maldīgs sauklis, ka Latvija var piesaistīt investīcijas, pamatojoties uz lētu darbaspēku. Tas sen vairs neatbilst patiesībai. Latvijā ir ļoti gudra un kreatīva tauta, un, manuprāt, šeit salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm nekādu šķēršļu komercdarbībai nav.

Ja lēts darbaspēks nav Latvijas priekšrocība, kas tad ir?

Viena no priekšrocībām ir fleksibilitāte. Latvija ir samērā maza valsts, un tāpēc vidējie uzņēmēji ātri spēj noreaģēt, piemēram, uz pieprasījuma vai prasību izmaiņām. Es gribu arī uzsvērt Latvijas darbaspēka priekšrocības – ļoti daudzi cilvēki labi un daudz strādā. Piemēram, Francijā, Dānijā cilvēki sasnieguši tādu labklājības līmeni, ka viņiem vairs nav īstas motivācijas strādāt un kaut ko sasniegt. Tāpēc tur uzņēmēji labāk iegulda robotu tehnoloģijās un var strādāt ar vienu augsti izglītotu speciālistu, lai apkalpotu robotu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.