Foto: Nataliya Arzamasova/SHUTTERSTOCK

Pildītās rudens veltes: 4 izcilas ēdienu receptes, ko pagatavot cepeškrāsnī 0

Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Septembrī dārzos, tirgos un veikalos sākas īsta dārzeņu parāde. Rindā kārtojas violetie baklažāni, zaļie un baltie cukīni, oranžie un zaļie ķirbji. Visus ar krāsainību cenšas pārspēt tomāti. Smaržo ķiploki, baziliks, pētersīļi, kinza un dilles. Gribas visu un uzreiz! Pildīti dārzeņi ir viens no variantiem, kā maksimāli izmantot rudens bagātību.

Pildīti kabači

• 1 kg kabaču

• 500 g maltās gaļas (piemēram, cūkgaļa + vistas gaļa)

• 100 g rīsu

• 200 g siera

• 100 g sviesta

• sāls un pipari

Pagatavošana:

Palielus kabačus nomizo, sagriež 4–5 cm biezās ripās, izņem sēklas un sviestā apcep. Pildījumam malto gaļu sajauc ar vārītiem rīsiem, rīvētu sieru, pipariem un sāli (lai masa būtu viendabīgāka, pievieno 3–4 ēdamkarotes buljona). Masu pilda kabačos, pārkaisa ar sieru un liek uguns izturīgā cepamtraukā, ko iesmērē ar eļļu. Uzlej mazliet ūdens. Cep 180 °C 20 minūtes, kamēr siers izkusis.

Pildītas cukīni laiviņas

Foto: Agnes Kantaruk/SHUTTERSTOCK

• 2 cukīni

• 2 vistas filejas

• liels tomāts

• liels sīpols

• 125 g mocarellas

• 4 ēdamkarotes adžikas vai pesto

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Cukīni gareniski pārgriež uz pusēm. Ar karoti izgrebj sēklotni. Sakapāto mīkstumu un smalki sagrieztu sīpolu liek sakarsētā eļļā pannā un apcep.

Vistas fileju sagriež strēmelēs, pannā apcep viegli brūnas, uzkaisa sāli un piparus.

Tomātus un sieru sagriež mazos gabaliņos. Cukīni laiviņas iesmērē ar adžiku vai pesto. Vispirms liek apcepto cukīni mīkstuma un sīpola masu. Tad kārto vistas strēmeles, pa virsu liek siera un tomātu gabaliņus.

Cukīni laiviņas liek cepešpannā vai karstumizturīgā traukā, kas iesmērēts ar eļļu. Cepeškrāsnī cep 180 °C 20–25 minūtes.

Pildīti tomāti

Foto: Corina Daniela Obertas/SHUTTERSTOCK

• tomāti

• sīpoli

• ķiploks

• cukīni

• spināti

• vārītas lēcas

• bazilika lapiņas

• sāls un pipari

• nedaudz eļļas

Pagatavošana:

Tomātiem izgrebj vidu. Mīkstumu sajauc vienā masā ar sakapātiem sīpoliem, ķiplokiem, cukīni, spinātiem un lēcām. Izgrebtajos tomātos iepilina nedaudz olīveļļas, ieber sāli un piparus. Sagatavoto masu pilda tomātos. Cepeškrāsnī cep 160–170 °C 10 minūtes. Rotā ar bazilika lapiņām.

Cepti pildīti āboli

Foto: Bonchan/SHUTTERSTOCK

• 4 lieli skābi āboli

• 2 apelsīni

• 200 g marcipāna

• 30 g sasmalcinātu riekstu

• sauja rozīņu (bez kauliņiem)

• 2 ēdamkarotes sviesta

• ēdamkarote malta kanēļa

• vaniļas saldējums

Pagatavošana:

Āboliem nogriež augšpusi, ar nazi izgriež serdes un izdobj, nesavainojot ārpusi. Ietaukotā cepamtraukā saliek ābolus. No viena apelsīna izspiež sulu un pārrasina āboliem. Katrā ābolā ieliek sviesta piciņu. Liek cepties 10 minūtes 180 grādos.

Marcipānam pievieno sulu, kas izspiesta no otra apelsīna, kanēli, izmērcētas rozīnes un samaisa. Masu pilda ābolos un cep vēl 10 minūtes.

Ceptos ābolus pasniedz ar saldējuma bumbiņu, uzkaisa sasmalcinātos riekstus.

Ar ko pildām?

Svaigie:

• Avokado ar garnelēm, mazsālītu lasi.

• Gurķi ar svaigiem sieriem, krabju nūjiņām, biezpienu, krējumu, lasi, siļķi.

• Mazajiem ķirbjiem izdobj viduci un tajā pasniedz biezzupu.

Cepeškrāsnī liekamie:

Saistītie raksti

• Lielisks pildīšanas materiāls visiem dārzeņiem ir kuskusa graudi – tie ātri uzbriest un labi uzsūc garšas. Var pildīt arī ar rīsiem un lēcām.

• Ābolus pilda ar brūkleņu ievārījumu, medu, rozīnēm.

• Cukīni, kabačus, piparus un baklažānus pilda ar Vidusjūras pildījumu: sīpoliem, tomātiem, papriku, ķiplokiem, olīvām, malto gaļu, sieru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
ieziemot puķupodu?
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
3 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Dzimtas stāsts un reņģes: kā arhitekte Nora Dakne “restaurēja” vecmāmiņas Kaltenes kūpināto reņģu sacepuma recepti 1
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes
6 dienas
Raivis Šveicars
Ziņas
Grib aizņemt “Huawei” nišu. Latvieši pierāda, ka spēj radīt globāli konkurētspējīgus produktus 1
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Plānoja nolaupīt un nogalināt cilvēkus: Teikā aiztur sevišķi bīstamu noziedznieku
1 stunda
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Atkal tiks mainītas prasības skolām. Vidusskolas var palikt bez valsts naudas
6 minūtes
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Mani pārsteidz tā agresivitāte, kas nāk no liberāļu puses.” Saruna ar Dagmāru Beitneri-Le Gallu 12
13 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Rīgas Dinamo” ir novedams uz vēstures mēslaini. Egila Līcīša komentārs
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Ķīlnieku krīze Gruzijā: jaunākā informācija par bankā sagūstītajiem cilvēkiem
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Pūtīs spēcīgs vējš un līs. Laika prognoze ceturtdienai
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Šoferis netiek galā ar agresīvu pasažieri bez sejas maskas, iesaista policiju
1 stunda
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 43
1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 11
23 stundas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Ēd našķi un notievē? Tumšās šokolādes veselīgie noslēpumi
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim 1
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Nepilngadīgā Egita pirms divām nedēļām aizbēga no mājām, māte izmisumā 4
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 22
1 diena
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Izravēts” tikai pirmās reģistrācijas nodoklis, bet kā ar pārējām aplamībām? 10
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Zvaigznes šodien spēlēsies ar tavām atmiņām, jūtām un emocijām! Horoskopi 22.oktobrim 2
17 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Atkal tiks mainītas prasības skolām. Vidusskolas var palikt bez valsts naudas
10:07
IE
Ināra Egle
Ziņas
Vai šis ir pareizais laiks, lai veiktu autoratlīdzību nodokļa reformu? Kariņš atzīst nepilnības
09:55
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Nākotnes Rīgas industriālais “piedēklis”. Pirms 60 gadiem Mangaļsalu pievieno galvaspilsētai
09:16